Share the post "Mleko migdałowe: właściwości i korzyści"
- Podziel się...
Po mleku ryżowym i owsianym przyszedł czas, aby opowiedzieć Wam o mleku migdałowym, a raczej o napoju migdałowym.
Podobnie jak inne napoje roślinne, np. ryżowe, sojowe, owsiane, kokosowe czy z siemienia lnianego, napój migdałowy jest łatwo dostępny na rynku i prezentuje się jako dobra alternatywa dla mleka krowiego.
Właściwości "mleka migdałowego
Smaczne i pożywne mleko migdałowe jest szeroko stosowane przez osoby, które chcą zastąpić mleko krowie lub przez tych, którzy - z powodu nietolerancji laktozy - muszą to zrobić. I choć tak naprawdę nie można go porównywać z mlekiem krowim, to ma właściwości odżywcze, które są korzystne dla organizmu.
Schudnij w zdrowy sposób i nie odzyskaj wagi! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz!
Na początek napój migdałowy nie zawiera laktozy i glutenu, co czyni go napojem dobrze akceptowanym przez osoby z nietolerancją laktozy i celiakią.
Nie zawiera również tłuszczów nasyconych ani cholesterolu i ma niską wartość energetyczną, idealną dla osób chcących schudnąć lub utrzymać wagę i stosujących zdrową dietę.
Znajdziesz w nim również część składników odżywczych znajdujących się w migdałach, ale nie wszystkie, ponieważ błonnik jest tracony podczas procesu mielenia i odcedzania napoju. Zawartość białka również nie przypomina mleka krowiego, jednak znajdziemy w nim węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, witaminy (m.in. witamina B3, E, foliany), minerały (magnez, potas, fosfor i wapń) oraz tłuszcze nienasycone.
Korzyści płynące z "mleka migdałowego
Z jego właściwości pewnie już wywnioskowałeś, że ma wiele zalet. Oto kilka głównych z nich:
- Stymuluje układ odpornościowy
- Źródło witaminy E, przeciwutleniacza, który pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym
- Pomaga regulować pracę tarczycy
- Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL (złego cholesterolu) i trójglicerydów oraz podwyższenia poziomu HDL (dobrego cholesterolu), zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia
- Pomaga kontrolować wagę
- Ułatwia trawienie
- Przyczynia się do zdrowej skóry (ponieważ zawiera właściwości antyoksydacyjne niezbędne dla zdrowia Twojej skóry)
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy (ponieważ ma niski indeks glikemiczny)
- Pomaga wzmocnić paznokcie i włosy
Wady "Mleka migdałowego
Pomimo różnych zalet w spożywaniu mleka migdałowego, należy zauważyć, że ma ono również pewne wady:
- Zawartość białka jest bardzo niska
- Zawartość błonnika jest bardzo niska zarówno w napojach przygotowywanych w domu, jak i w napojach sprzedawanych w supermarketach
- Napoje sprzedawane w supermarketach mogą zawierać dodatkowe cukry
Łatwe do znalezienia i wykonania
Na rynku masz do dyspozycji kilka marek i różnych odmian, od zwykłych po smakowe. Ale jeśli chcesz spróbować bardziej "domowej" wersji to też możesz to zrobić.
- Składniki
- 1l wody
- 200g migdałów
- Metoda przygotowania
- Zacznij od namoczenia migdałów przez co najmniej 8 godzin.
- Pod koniec tego czasu odsącz migdały i namocz je w wodzie.
- Następnie migdały umieścić w blenderze z wodą i zmielić.
- Gdy będą dobrze zmielone, odcedzić za pomocą drobnego sitka.
- Umieścić w szklanej butelce lub słoiku z pokrywką i przechowywać w lodówce.
- Jeśli chcesz, możesz aromatyzować mleko migdałowe np. wanilią, czekoladą lub truskawką. Przed wypiciem zawsze wstrząsnąć.
Zobacz także:
- Mleko owsiane: jakie ma zalety i jak je zrobić
- Mleko ryżowe: właściwości i korzyści
- Nietolerancja laktozy: czym jest i jak ją obejść?
- Przepisy bez laktozy na lepsze trawienie