Share the post "Jajko: sojusznik w sporcie"
- Podziel się...
Wbrew temu, co sądzi wiele osób, jajko nie jest jednym ze "złych facetów" zdrowej diety, ponieważ uważano, że przyczynia się do wzrostu złego cholesterolu (LDL - Low Density Lipoproteins). Mówiło się nawet (i nadal mówi), że tygodniowe spożycie powinno być ograniczone do maksymalnie trzech jaj. Jednak jajka są bardzo odżywczym pokarmem, który może i powinien być spożywany, zwłaszcza przez osoby uprawiające sport.
Czy masz już swój plan treningowy?Pobierz swój indywidualny plan treningowy już teraz i osiągnij swoje cele! Porozmawiaj z naszym trenerem personalnym i odbierz swój plan treningowy.
Jaja jako sprzymierzeniec
Dzięki ostatnim badaniom naukowym udało się udowodnić, że jedzenie jajek nie zakłóca (ani nie wpływa) na poziom złego cholesterolu (o ile nie jest on już zły). W rzeczywistości badania te udowodniły nawet, że składniki odżywcze zawarte w jajkach są niezbędne dla organizmu.
Co więcej. Badania te dowiodły również, że w jajkach można znaleźć cholinę, niezbędny składnik odżywczy dla funkcjonowania układu krążenia i mózgu.
Oczywiście są jeszcze tacy, którzy upierają się przy podtrzymywaniu wersji o szkodliwym wpływie jaj na zdrowie. Ale korzyści są oczywiste i nie kończą się na tym.
Korzyści z jaj dla ćwiczących
Jak już pewnie zdążyliście się zorientować, jajka to nic innego jak wróg waszej diety, a już szczególnie nie dla sportowców. A jeśli to nie wystarczy dla Ciebie, wraz z korzyściami wymienionymi powyżej, oto kilka kolejnych powodów, aby nie rezygnować z jaj.
1. Zwiększona masa mięśniowa
Każdy sportowiec wie, że ważne jest spożywanie węglowodanów i białek przed i po treningu, prawda? Oto więc "dobra wiadomość". Jaja mają wysoką zawartość białka, a w ich składzie znajdziemy m.in. albuminę, białko przyczyniające się do rozwoju masy mięśniowej, oraz niezbędne aminokwasy zarówno do rozwoju, jak i odbudowy masy mięśniowej; a nawet witaminę B12 (w żółtku), która sprzyja budowie mięśni. Należy zaznaczyć, że większość białek w jajkach jest skoncentrowana w białku.
2. Posiada niezbędne witaminy dla prawidłowego funkcjonowania organizmu
Jajka są doskonałym źródłem witamin. Nie powiedziałbyś? Witaminy A, D, E oraz B complex (B12 i cholina) tworzą listę witamin w jajkach. Dzięki nim Twój organizm będzie funkcjonował prawidłowo, a nawet może pomóc w zapobieganiu chorobom. W tym przypadku są one skoncentrowane w żółtku. Po raz kolejny, cholina w jajkach jest również związana z dobrą funkcją pamięci.
3. Niska wartość energetyczna
Tak, to naprawdę jest. Jedno jajko ma około 82 kalorii, a większość tych kalorii pochodzi z żółtka. Jeśli martwi Cię zawartość tłuszczu w jajkach, to powinnaś wiedzieć, że tłuszcz koncentruje się również w żółtku, a z właściwości białka zawsze możesz skorzystać.
Zobacz także:
- 10 Pokarmów na przyrost masy mięśniowej
- Oblicz swoje BMI i dowiedz się, jaka jest Twoja idealna waga
- Serwatka: jak przyjmować
- Kreatyna: przed czy po treningu?