Share the post "Prebiotyki: czym są i jakie są ich zalety?"
- Podziel się...
Prebiotyki. Słyszałeś o nich? Czy wiesz, co to jest? Albo jaka jest ich funkcja? Tym bardziej, jakie korzyści dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu niesie ze sobą?
Jeśli nie wiesz, to się dowiesz.
Mówiliśmy już o "bliskich krewnych" tych pokarmów: probiotykach i ich znaczeniu dla organizmu. I zaczynając od tego nie mogliśmy pominąć prebiotyków.
Czym są prebiotyki?
Mówiąc najprościej, prebiotyki to specyficzny rodzaj włókien, które nie są trawione w jelicie.
Zrzuć wagę w zdrowy sposób i nie odkładaj jej z powrotem! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz!
Najbardziej znane włókna prebiotyczne to.
- Inulina
- Pektyna
- I fruktooligosacharydy (FOS)
Te niestrawne włókna są następnie "fermentowane" przez bakterie w jelicie grubym i stymulują namnażanie się korzystnych dla organizmu bakterii (probiotyków).
Z tego powodu prebiotyki są również znane jako "żywność probiotyczna". W zasadzie bez prebiotyków probiotyki nie funkcjonują prawidłowo.
Jakie są korzyści zdrowotne prebiotyków?
Nie, prebiotyki nie są tylko pokarmem dla probiotyków. Jest kilka korzyści, które są z nią związane. W przeciwnym razie sprawdź to:
- Stymulują produkcję flory bakteryjnej, sprzyjając zdrowiu i prawidłowemu funkcjonowaniu jelit
- Zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji
- Zmniejszają wchłanianie tłuszczów przez jelita, dzięki czemu obniżają poziom cholesterolu.
- W nawiązaniu do powyższego, pomagają one również zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy, ponieważ pomagają regulować nie tylko poziom cholesterolu, ale również poziom trójglicerydów we krwi
- Przyczyniają się do większej syntezy i przyswajania składników odżywczych i mineralnych niezbędnych do dobrego funkcjonowania organizmu (takich jak np. wapń, żelazo, cynk czy magnez)
- Zapobieganie wzdęciom brzucha
- Stymulacja układu odpornościowego jelit
Gdzie możemy je znaleźć?
A teraz, gdy już wiesz, co mogą dla Ciebie zrobić, pozostaje tylko wiedzieć, gdzie możesz je znaleźć. Ale to łatwe zadanie, bo nawet w najprostszych, codziennych produktach spożywczych można znaleźć tak potrzebne włókna prebiotyczne. Dzieje się tak dlatego, że pokarmów, w których można je znaleźć jest wiele i są one różnorodne.
Jeśli chcesz kilka przykładów, oto one:
- Cebula
- Czosnek
- Owies
- Banan
- Cykoria
- Por
- Szparagi
- Pomidory
- Chleb
- Herbatniki
- Produkty mleczne
- Miód
- Jęczmień
- Apple
- Pszenica
- Żyto
- Owoce cytrusowe
- Soja
- Groch
- Soczewica
Jak widać, źródeł prebiotyków masz pod dostatkiem. Teraz wystarczy połączyć dobre i złe i upewnić się, że spożywasz włókna prebiotyczne, które będą tak korzystne dla Twojego zdrowia.
Zobacz także:
- Znaczenie probiotyków w organizmie
- Żywność probiotyczna: czym jest?
- Kwiat jogurtu: poznaj ten probiotyk
- Błonnik pokarmowy: czym jest i jakie jest jego znaczenie?