Share the post "Muffinki pomarańczowe: 3 proste i smaczne przepisy"
- Podziel się...
Pomarańczowe muffiny zaludniają wspomnienia z dzieciństwa (i podniebienia) wielu z nas.
Dzieci i dorośli już zasmakowali lub są prawdziwymi fanami tych małych pyszności. A prawda jest taka, że te małe ciastka są zawsze bezpiecznym rozwiązaniem o każdej porze roku.
Jeśli jesteś fanem pomarańczowych muffinek, koniecznie wypróbuj propozycje, które teraz Ci przedstawiamy.
3 Przepisy na muffiny z pomarańczą
1. Zwykłe pomarańczowe muffiny
Uzyskaj spersonalizowany plan żywieniowySchudnij w zdrowy sposób i nie zyskaj z powrotem! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz!
Ponieważ najprostszy przepis nigdy nie zawodzi, oto propozycja bloga Łatwe, szybkie i smaczne przepisy.
- Składniki
- 2 średnie jajka (temperatura pokojowa)
- 130g cukru
- 130g masła
- 130g mąki
- 1 łyżeczka drożdży
- Skórka z 2 pomarańczy i sok z 1 pomarańczy
- Metoda przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
- W misce ubić roztopione masło z cukrem.
- Dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sok z pomarańczy i skórkę i dobrze ubić, aż masa utworzy bąbelki.
- Podziel ciasto pomiędzy foremki do muffinek i piecz w piekarniku przez 13 minut lub do momentu ugotowania.
2. Pomarańczowe muffiny z czekoladowymi wiórkami w Thermomixie
Mała zmiana w przepisie bazowym. Propozycja pochodzi od Luísy Alexandry i znajdziecie ją na blogu z jej nazwiskiem.
- Składniki
- Skórka z jednej pomarańczy
- 4 jajka
- 120g cukru
- 170g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Chipsy czekoladowe do smaku
- Metoda przygotowania
- Umieść skórkę pomarańczową w Thermomixie i sproszkuj (wybierz opcję 15 sekund, przy prędkości 5-7-10). Następnie dodajemy cukier i powtarzamy czynność.
- Następnie umieścić motylek na ostrzach, dodać jajka i zaprogramować 2 minuty, przy 37º, prędkość 4. Następnie zaprogramować jeszcze 2 minuty, prędkość 4, ale teraz bez temperatury.
- Dodać mąkę i drożdże i programować 10 sekund z prędkością 3.
- Przełóż ciasto do foremek na muffinki i na wierzchu każdej muffinki umieść kilka czekoladowych chipsów.
- Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 190º C, przez 10 do 15 minut lub do momentu ugotowania. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia przed wyjęciem z formy.
3. Muffinki bez cukru z pomarańczą, bananem i czekoladą
Tak, to prawda. Muffinki pomarańczowe, bananowe i czekoladowe bez cukru. Bardzo zdrowa opcja z bloga Running In The City.
- Składniki
- 2 pomarańcze
- 2 dojrzałe banany
- 3 jajka
- 2 (duże) filiżanki płatków owsianych lub musli
- 1 jogurt naturalny
- 2 łyżeczki drożdży
- Czekolada (o zawartości ponad 70% kakao) do smaku
- Metoda przygotowania
- Obrane pomarańcze (i bez pestek), wraz z jajkami, umieścić w blenderze i dobrze zmiksować.
- Następnie dodajemy banany (dojrzałe) i ponownie blendujemy.
- Następnie dodajemy 2 szklanki płatków owsianych lub musli i ponownie miksujemy przez 1 do 2 minut.
- Dodać drożdże i jeszcze chwilę ubijać.
- Rozłóż ciasto do nieprzywierających foremek (lub jeśli nie są natłuszczone lub wyłożone papierem do pieczenia), a na wierzchu umieść kwadrat ciemnej czekolady.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 15 minut.
Smacznego!
Zobacz także:
- 4 Przepisy na muffiny owsiane
- Czekoladowe muffiny: małe "grzeszki
- 5 Popularne przepisy na ciasta
- 3 Zdrowe przepisy na ciasta