Share the post "Zdrowe sosy do pysznych potraw"
- Podziel się...
Niektórzy kręcą nosem na piękne, kolorowe danie pełne zieleni i warzyw, podobnie jak tak często spożywane w te cieplejsze dni sałatki.
Ale jest pewien trik, dzięki któremu każdy może zostać fanem: zdrowe i pyszne sosy.
Korzyści z jedzenia sałatek jest wiele: są bogate w składniki odżywcze, błonnik, witaminy i minerały, mają niską kaloryczność, są łatwe w przygotowaniu, poprawiają pracę jelit, mają antyoksydanty, które zapobiegają starzeniu się i zmniejszają ryzyko rozwoju niektórych chorób, takich jak problemy z sercem i cukrzyca, są szybko trawione.
A wszystkie te korzyści dodane skutkują poprawą wyglądu skóry, paznokci i włosów. Ale pewną podstawową ostrożność należy zachować nawet przy sałatkach.
Niektóre sosy mogą sprawić, że danie będzie kaloryczne. Dlatego przedstawiamy rozwiązania na zdrowe sosy, bez rezygnacji ze smaku!
Postaw na oliwę z oliwek, która zawiera witaminę E, ale nie przesadzaj z jej ilością. Można dodać czosnek, który pomaga zapobiegać chorobom i ma działanie przeciwzapalne, oregano i bazylię, które mają właściwości antyoksydacyjne. Nie należy jednak przesadzać z solą.
Są to małe wskazówki dla zrównoważonej diety, szczególnie teraz w lecie, kiedy sałatki mogą być lekkim i świeżym posiłkiem, którego tak bardzo pragniesz.
3 Przepisy na zdrowy dressing
Jeśli chodzi o wybór firmy zajmującej się rybami, mięsem czy nawet warzywami, nie musisz mieć poczucia, że zjesz coś, co nie jest dla Ciebie dobre. Istnieją zdrowe sosy, które pozwolą Ci uciec od przetworzonych i nieodpowiednich alternatyw.
1. zdrowy jogurtowy sos sałatkowy
- Składniki
- 1 zwykły jogurt
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 zgnieciony ząbek czosnku
- Oregano, bazylia i pietruszka
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- Świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
- Metoda przygotowania -.
- Jogurt umieścić w misce i ubić trzepaczką ze stali nierdzewnej;
- Włączyć oliwę, sok z cytryny i czosnek, wymieszać;
- Doprawić solą i pieprzem, dodać zioła i ponownie wymieszać.
2. Zdrowy cytrusowy sos do ryby
- Składniki
- ½ pomarańcza
- ½ limonki
- ½ cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- Sól do smaku
- Metoda przygotowania
- Sok z owoców cytrusowych umieścić w pojemniku;
- Dodaj oliwę z oliwek i sól;
- Podawaj natychmiast, aby owoce nie straciły swoich właściwości odżywczych.
3. Zdrowy sos serowo-ziołowy do mięsa
- Składniki
- 2 szklanki twarogu
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- Sól do smaku
- Metoda przygotowania -.
- Rozdrobnić twaróg za pomocą widelca;
- Pozostałe składniki wymieszać.
Wybieraj dobre tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek, oleje z nasion czy nawet olej kokosowy. Wykorzystaj w pełni przyprawy i zioła. I róbcie własne wersje zdrowych sosów.
Zobacz także:
- Sól: trucizna spożywcza?
- Właściwości ziół atomatycznych
- Lekkie sałatki, które pomogą Ci schudnąć
- Zdrowe sałatki na cały rok