Share the post "3 Przepisy na wrapy z tuńczyka"
- Share the post
Co by było, gdybyśmy powiedzieli Ci, że masz w puszkach dobre opcje do tworzenia szybkich, lekkich i bardzo smacznych posiłków!
Z pewnością nie będzie to nowość, ale Twoje wybory wykraczają daleko poza np. sałatki czy kanapki. Jedną z wielu możliwości są wrapy z tuńczyka.
A wewnątrz wrapsów z tuńczykiem wybór jest również zróżnicowany. Spójrzcie.
► Naucz się tutaj, jak zrobić chleb do zawijania
Przepisy na zawijasy z tuńczyka
1. wrapy z tuńczyka... prosta wersja
Nie ma to jak zacząć od najbardziej podstawowego. Przepis pochodzi z bloga Recanto Com Tempero.
- Składniki - Zawijasy z tuńczyka
- 4 tortille/opaski
- 2 puszki tuńczyka (naturalnego)
- 5 łyżek stołowych majonezu
- 1 mała cebula
- 10 zielonych oliwek (bez pestek)
- Pietruszka, starta marchewka i liście sałaty do smaku
- Metoda przygotowania
- Zacznij od przygotowania pasty z tuńczyka. Tuńczyka odsączamy i lekko rozbijamy widelcem.
- Następnie obrać cebulę i posiekać ją razem z oliwkami. Do tuńczyka dodajemy posiekaną cebulę z oliwkami, majonez i pietruszkę i wszystko bardzo dobrze mieszamy.
- Następnie zmontuj swoje zawijasy. Rozwiń tortille (jeśli chcesz możesz je podgrzać na patelni lub w mikrofali) i ułóż na nich liście sałaty, marchewkę, pastę z tuńczyka i na koniec więcej marchewki. Zwiń je w rulon i są gotowe do podania.
2. zawijasy z tuńczyka i owoców z majonezem imbirowym
Fajna opcja na gorące letnie dni. Przepis pochodzi z bloga Gosto Pelos Sabores (Smak na smaki).
-Składniki -
Dla zawijasów:
- 6 okłady
- 2 puszki tuńczyka (naturalnego)
- Sałata q.b.
- ¼ kantalupa
- 2 brzoskwinie
- 1 pomarańcza
Dla majonezu imbirowego
- ½ słoika lekkiego majonezu
- 2 łyżeczki startego imbiru
- Sok z cytryny do smaku
- Metoda przygotowania
- Zacznij od przygotowania majonezu imbirowego. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, aż uzyskamy sos o lekkiej konsystencji.
- Następnie podaj ją do owijek. Rozwinąć zawijasy i posmarować majonezem imbirowym.
- Następnie ułożyć sałatę, przykryć tuńczykiem, plastrami melona, brzoskwini i pomarańczy.
- Złóż zawijasy i są gotowe do podania.
3. tuńczyk wraps z serem i warzywami
Pełna koloru i smaku propozycja, która pochodzi z bloga Słodka Moja Kuchnia.
- Składniki
- 1 paczka owijek
- 2 puszki tuńczyka
- 1 jogurt naturalny
- Ser tarty q.b.
- 125g pomidorka koktajlowego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 posiekana czerwona cebula
- Posiekana kolendra q.b.
- 1 szczypta kminku
- Sól, pieprz i sok z limonki do smaku
- Metoda przygotowania
- Na początek przygotuj składniki do swoich wrapów. Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić na połówki lub ćwiartki. Posiekać cebulę. Tuńczyka odcedzić i odsiać, kukurydzę odsączyć, a kolendrę posiekać.
- Następnie w miseczce przygotować sos jogurtowy. Jogurt naturalny wymieszać z kolendrą, solą i pieprzem, szczyptą kminku oraz sokiem z limonki i dobrze wymieszać.
- Osobno, na nieprzywierającej patelni, podgrzej wrapy, aż będą lekko opiekane.
- Na koniec zmontuj je. Na środku każdego zawiniątka ułóż odrobinę nadzienia (składniki, które przygotowałeś na początku), dodaj starty ser i dopraw sosem jogurtowym, który przygotowałeś wcześniej.
Ciesz się swoim posiłkiem!
Zobacz także:
- Wrapy z kurczakiem: 4 przepisy, które trzeba wypróbować
- Zawijasy: zwinięte smakołyki
- Zdrowe sałatki na cały rok
- Tapioka: zdrowa i smaczna opcja