Share the post "Rola laktozy w naszym organizmie"
- Podziel się...
Zaczynając od definicji, laktoza jest węglowodanem, potocznie nazywanym cukrem mlecznym.
Jego struktura jest złożona i aby został przyswojony przez nasz organizm potrzebuje działania enzymu - laktazy, która rozkłada go na glukozę i galaktozę.
To właśnie w postaci tych prostszych cząsteczek jest wchłaniany w jelicie cienkim bezpośrednio do krwiobiegu.
Z krwiobiegu przechodzą do naszych komórek, gdzie odgrywają ważną rolę jako źródło energii i istotne składniki błon komórkowych.
Ale nie zawsze tak jest
Gdy organizm nie wytwarza laktazy lub jej działanie jest nieskuteczne, laktoza dociera do jelita grubego nie ulegając degradacji i tam jest fermentowana przez bakterie jelitowe, co może powodować dyskomfort w jamie brzusznej, biegunkę, gazy, skurcze, wśród innych objawów, które nazywamy nietolerancją laktozy.
Zrzuć wagę w zdrowy sposób i nie odkładaj jej z powrotem! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz!
W Portugalii nietolerancja ta dotyczy jednej trzeciej populacji, a główną przyczyną jest spadek produkcji laktazy od dzieciństwa do dorosłości.
Każdy traci ten enzym, ale w różnym tempie i w różnych ilościach, a to powoduje, że objawy są w różnym stopniu lub mogą nawet nie występować.
Gdzie możemy znaleźć laktozę?
Laktoza występuje w mleku i pochodnych mleka, takich jak sery i jogurty. Jednak wiele innych produktów zawiera w swojej liście składników mleko i jako takie powinniśmy uznać, że również posiadają laktozę. Na przykład:
- Mleko i chleby przemysłowe
- Płatki śniadaniowe
- Tłuczone ziemniaki, zupy instant i puddingi
- Produkty czekoladowe
- Margaryny
- Majonez i sosy sałatkowe
- Karmelki i czekoladki
- Ciastka i herbatniki
- Kiełbaski
- Kremowe likiery
- ...
Laktoza jest nadal stosowana w lekach, dlatego zawsze należy zwracać uwagę na listę składników podaną na etykiecie.
Co robić
Najpierw upewnij się u swojego gastroenterologa, że rzeczywiście nie tolerujesz laktozy. Nie należy usuwać z diety pokarmów bogatych w składniki odżywcze, takich jak mleko, jogurt czy ser, bez postawienia diagnozy.
Żadna metoda nie sprawi, że organizm ponownie zacznie produkować więcej laktazy, ale kontrolując swoją dietę, eliminując lub ograniczając pokarmy zawierające laktozę, można zminimalizować objawy.
Spróbuj:
- Pij mleko w małych porcjach po jednej szklance (100ml) lub mniej,
- Zastąpić wersje bez laktozy lub nawet
- Zastąp mleko serem flamandzkim, który ma bardzo niską zawartość laktozy. I już przy 2 kromkach osiągasz jedną porcję nabiału z dwóch do trzech potrzebnych dziennie.
Zobacz także:
- Nietolerancja laktozy: czym jest i jak ją obejść?
- Przepisy bez laktozy na lepsze trawienie
- Mleko owsiane: jakie ma zalety i jak je zrobić
- Co to jest ciężka śmietana i jak ją zrobić?