Share the post "Niesolone przepisy, które Cię zaskoczą"
- Podziel się...
Sól, mimo że jest niezbędna dla organizmu, jest minerałem, który spożywany w nadmiarze niesie ze sobą poważne zagrożenia dla zdrowia. A gdybyśmy zaproponowali Wam kilka bezsolnych przepisów?
Oprócz przyczyniania się do podwyższonego ciśnienia krwi, a w konsekwencji do chorób układu krążenia, spożywanie zbyt dużej ilości soli jest również odpowiedzialne za choroby nerek, raka żołądka i osteoporozę.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby osoba dorosła spożywała tylko 5 gramów soli dziennie (co odpowiada łyżeczce), a dzieci 3 gramy.
Jednak w Portugalii przeciętna osoba spożywa 10,7 gramów soli dziennie - prawie dwa razy więcej niż zalecana ilość.
5 przepisów bez soli
Uzyskaj spersonalizowany plan żywieniowySchudnij w zdrowy sposób i nie odzyskaj wagi! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz!
Dla tych, którzy mają nadciśnienie lub martwią się o swoje zdrowie i chcą ograniczyć spożycie soli podczas posiłków, zebraliśmy 5 bezsolnych przepisów, które obiecują, że sprawią, że zapomnisz o tym składniku, jak tylko je wypróbujesz. Nie wierzysz w to?
1. Udziec z indyka nadziewany ziołami
Czy gotowanie smacznych potraw bez soli jest możliwe? Oczywiście, że tak. Nutrimento, blog Narodowego Programu Promocji Zdrowego Żywienia, połączył siły z uznanym szefem kuchni Hernâni Ermida, aby to udowodnić. I udało im się!
- Składniki (dla 8 osób)
- 1 Udziec indyka bez kości
- 1 gałązka tymianku
- 1 gałązka kolendry wietnamskiej
- 2 pomarańcze
- 1 Cytryna
- 1 gwiazdka anyżu
- 600g obranych kasztanów
- 1 gałązka kopru włoskiego
- 400g małych grzybów Portobello
- 2 dl białego wina
- 1 cebula
- 10 ząbków czosnku
- 7 Szalotki
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Drut kuchenny
- Metoda przygotowania
1. Zacznij od położenia udźca na desce do krojenia skórą do dołu, zetrzyj na tarce 1 pomarańczę i usuń sok. Skropić udziec sokiem pomarańczowym, następnie posypać skórką pomarańczową i dodać szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
2. Obrać 2 szalotki, posiekać je i rozrzucić na wierzchu udźca wraz z tymiankiem i umytą wcześniej wietnamską kolendrą. Nie trzeba siekać ziół.
3. Podwiń nogę i zwiąż sznurkiem kuchennym. Udziec przełóż do naczynia żaroodpornego i pozwól mu odpocząć przez około 40 minut przykryty folią.
4. Włączamy piekarnik na 180 stopni, a następnie obieramy cebulę, krojąc ją w kliny i dodajemy je do udka wraz z 7 ząbkami czosnku, szalotkami ze skórką, anyżem gwiazdkowym, cytryną i pomarańczą pokrojoną w grube plastry i wyciśniętą ze skórki, winem i odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
5. Wstawić do piekarnika na 1 godzinę i 20 minut, bastując od czasu do czasu sosem z potrawy.
6. W międzyczasie rozgrzej patelnię z dużą ilością wody. Gdy się zagotuje, dodaj kasztany i koper włoski i gotuj przez 10 minut. Zdjąć z ognia i odsączyć wodę.
7. Grzyby dobrze umyć i osuszyć. Następnie przekrój je na pół i wrzuć na patelnię z 3 ząbkami czosnku w łupinach. Niech się gotują, aż cała woda odparuje, a grzyby będą złotobrązowe.
8. Dodajemy na patelnię kasztany, szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu i dusimy przez kolejne 10 minut.
9. Posypać posiekanym tymiankiem i podawać udziec z indyka z mieszanką grzybowo-kasztanową i udekorowany do smaku. Podawać z gotowaną kapustą.
2. Ośmiornica w piekarniku ze słodkimi ziemniakami
Również przez szefa kuchni Hernâni Ermida, we współpracy z blogiem Nutrimento, jest to jeden z wielu przepisów bez soli, które można wykonać. Czy oprzecie się temu przysmakowi?
- Składniki (dla 7 osób)
- 1 oczyszczona ośmiornica o wadze około 2 kg
- 1 gałązka ziół (seler, kolendra wietnamska, liść laurowy, pietruszka)
- 1 kg słodkich ziemniaków
- 1 gałązka tymianku
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku, obrane
- 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu
Sos
- 5 ząbków czosnku, drobno posiekanych
- 1 pęczek posiekanych ziół (pietruszka, wietnamska kolendra i szczypiorek)
- 1 łyżeczka papryki
- 1 dl Oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- 1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- Metoda przygotowania
Doprowadzić do wrzenia patelnię z dużą ilością wody i doprowadzić do wrzenia.
2. Zanurz ośmiornicę trzykrotnie we wrzątku, a następnie pozostaw ją w wodzie. Dodaj pęczek ziół i gotuj przez 40 minut.
3. Włączamy piekarnik na 180º. Umyj słodkiego ziemniaka ze skórką i pokrój go w kliny. Umieść je w naczyniu żaroodpornym i dodaj oliwę, czosnek, cały tymianek i szczyptę świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
4. Wszystkie składniki bardzo dobrze wymieszać i wstawić do piekarnika na 40 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając.
5. W międzyczasie osusz ośmiornicę i ułóż ją na talerzu.
6. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i pozostawić na ogniu, aż czosnek będzie chrupiący. Następnie dodajemy paprykę, ocet, pieprz i zioła. Wyłączyć ogień, skropić ośmiornicę mieszanką i podawać ze słodkimi ziemniakami.
3. Niesolony ryż ogrodowy
Ta propozycja została zaczerpnięta z książki "Sem Pedra de Sal", napisanej przez João Breda i Maria Antónia Peças, pracy, która przedstawia czytelnikowi kilka przepisów bez soli.
- Składniki (dla 4 osób)
- 300 g Ryżu
- 150 g Zielona fasola
- 100 grzybów
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 Czerwona papryka
- 1 por
- 1 mały pęczek zielonych szparagów
- 4 łyżki stołowe pulpy pomidorowej
- 4 szklanki wody i 1 dl oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 gałązka pietruszki
- Metoda przygotowania
Warzywa dobrze umyć. Cebulę, czosnek, marchew i por obrać i drobno pokroić; z papryki usunąć nasiona i białe błony i pokroić w grube paski; szparagi pokroić na małe kawałki, eliminując najtwardsze łodygi; z zielonej fasolki usunąć końcówki i pokroić w romby; pieczarki pokroić w plasterki; pietruszkę wybrać i umyć.
2. Następnie rozgrzej patelnię z oliwą, cebulą i czosnkiem, a zanim się zarumienią, dodaj warzywa, pulpę pomidorową i 1 szklankę wody lub wywaru warzywnego (domowego, niesolonego). Pozostawić do ugotowania na około 10 minut.
3. W międzyczasie włóż pozostałe 3 szklanki niesolonej wody lub wywaru warzywnego do patelni i doprowadź do wrzenia.
4. Gdy warzywa są już prawie ugotowane, dodaj ryż, oregano, posiekaną natkę, szafran i wrzący bulion.
5. Gotować na umiarkowanym ogniu przez 12-15 minut, następnie zdjąć z ognia. Przykryć i podawać jeszcze przez 5 minut.
4. Kurczak z niesolonymi przyprawami
Przepisy bez soli i smaczne... Czy to możliwe? Idealny na rodzinny posiłek, blog Odżywianie w Kuchni podaje pyszny przepis na kurczaka bez soli. Zobaczycie, że nikt nie będzie narzekał na brak tego składnika.
- Składniki (dla 4 osób)
- 1 Kurczak o wadze 1,5Kg pokrojony na małe kawałki
- 1 cebula
- 5 dużych ząbków czosnku lub mała główka
- Pomidor lub syrop pomidorowy do smaku
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 kawałek imbiru wielkości kciuka
- Papryka do smaku
- 1 łyżeczka szafranu (lub nieostrego curry w proszku)
- Suszony, posiekany tymianek
- 1 Piwo
- Sok z połowy cytryny
- 1 mała suszona papryka chili (jeśli lubisz)
- Metoda przygotowania
1. Zacznij od obrania imbiru.
2. Posiekaj cebulę, czosnek i imbir i wrzuć na patelnię z odrobiną oliwy (2 łyżki).
3. Kurczaka ułożyć na patelni i doprawić papryką, curry, tymiankiem, syropem pomidorowym i piwem.
4. Umieść kurczaka na ogniu i pozwól mu się gotować przez 20 do 25 minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodajemy wrzącej wody.
5. Gdy kurczak jest już prawie ugotowany, dodajemy sok z cytryny.
6. Niech się gotuje jeszcze przez 5 minut i jest gotowy do podania. Podawać z ryżem warzywnym, lub gotowanymi ziemniakami i surówką.
5. Chleb jabłkowy
Inny pomysł na zrobienie chleba w domu bez uciekania się do kamienia solnego? Skorzystaj z przepisu szefowej kuchni Mafaldy Pinto Leite i zachwyć się jej chlebem z jabłkami.
- Składniki -
- 3 łyżki stołowe przecieru jabłkowego
- 5 łyżek kremowego miodu
- 1 dojrzały banan, przetarty
- 1 filiżanka mąki migdałowej (mielone migdały)
- 1 łyżka nasion chia
- 1 filiżanka brązowej mąki ryżowej
- 4 łyżki stołowe domowego mleka kokosowego
- Metoda przygotowania -.
1. Rozgrzej piekarnik do 170º.
2. Wyłóż małą formę do bochenka papierem do pieczenia i odstaw na bok.
3. Umieść przecier jabłkowy, miód i puree bananowe w średniej misce. Dobrze wymieszaj, aż uzyskasz kremową masę.
4. Dodać mąkę migdałową, chia, mąkę ryżową i mleko kokosowe. Dobrze wymieszać.
5. Przelać ciasto do przygotowanej formy i piec w piekarniku przez 50 minut lub do momentu, gdy zacznie się robić złote i bardziej suche w środku.
6. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia przed krojeniem i jedzeniem.
Pobierz spersonalizowany plan diety tutaj !
Zobacz także:
- Sól: trucizna spożywcza?
- Główne przyczyny nadciśnienia tętniczego
- 7 Przyprawy, które pomagają schudnąć
- Ilość cukru w żywności