Share the post "Słodkie i zdrowe naleśniki: 5 przepisów, którym nie można się oprzeć"
- Share...
Kto powiedział, że słodkie naleśniki muszą być hiperkaloryczne?
Wcale tak nie jest. Można również w zdrowy sposób oddawać się tym małym pysznościom.
Nie wierzysz w to! W takim razie zerknij na przepisy, które dla Ciebie przygotowaliśmy.
5 zdrowych przepisów na słodkie naleśniki
1. Naleśniki z bananem i kakao
Oto pierwszy przepis na słodkie, ale bardzo zdrowe naleśniki. Propozycja z bloga The Hotter the Better przyjmuje bez mąki, bez mleka i bez cukru.
- Składniki.
- 3 banany
- 2 jajka
- ¾ filiżanki płatków owsianych
- ¼ filiżanki kakao w proszku
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- Margaryna (do posmarowania patelni)
- Sposób przygotowania
- Umieść wszystkie składniki w misce do miksowania i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Następnie rozgrzać nieprzywierającą patelnię, posmarować ją gałką margaryny, a następnie wyłożyć porcję ciasta, przesuwając ją w taki sposób, aby utworzyła koło.
- Pozostawić do smażenia, aż ciasto zacznie tworzyć bąbelki na powierzchni, a brzegi zaczną odchodzić od patelni.
- Obróć i usmaż drugą stronę. Ponieważ nie zawierają one mąki, ich smażenie trwa nieco dłużej. Najlepiej trzymać ogień na małym ogniu, aby zapobiec przypaleniu naleśników i pozwolić im pozostać nieco dłużej.
- Powtarzaj proces, aż całe ciasto zostanie zużyte.
- Następnie po prostu podawaj. Możesz towarzyszyć im z czerwonymi jagodami i syropem klonowym lub inną polewą do smaku (najlepiej zdrową).
2. Zdrowe naleśniki z kompotem jabłkowym
Nazwa mówi wszystko. Przepis pochodzi z bloga Miss Kale.
- Składniki -.
- 1 filiżanka mąki gryczanej
- ½ szklanki mąki kokosowej, owsianej, prosa i ryżowej (zrobić mieszankę)
- 2 łyżki stołowe mielonych nasion lnu
- 1 łyżka drożdży
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 2 filiżanki mleka owsianego/ryżowego
- Masło lub olej kokosowy do smaku (do smażenia naleśników)
- 4 jabłka, pokrojone w drobną kostkę
- Sułtanki do smaku
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki wanilii
- Sposób przygotowania
- Najpierw naleśniki. Wymieszaj mąki, razem z cukrem kokosowym, drożdżami i zmielonymi nasionami lnu.
- Następnie dodaj mleko, dobrze wymieszaj i pozwól ciastu odpocząć przez około 10 minut.
- W międzyczasie przygotuj kompot z jabłek. W małym rondelku umieść około pół szklanki wrzącej wody, dodaj sułtanki i gotuj przez około pięć minut.
- Następnie dodaj jabłka, cynamon i wanilię i gotuj, aż jabłka zmiękną.
- Na koniec zmiksuj wszystko za pomocą ręcznego blendera.
- Teraz pozostaje już tylko usmażyć naleśniki. Patelnię posmaruj masłem kokosowym i wylej na nią porcję ciasta.
- Rozprowadź delikatnie ciasto na patelni (to dlatego, że ciasto nie zawiera go, sprawia, że naleśniki łatwo się łamią) i smaż z obu stron. Powtarzaj czynność aż do zużycia całego ciasta.
- Gdy będą gotowe, wyjmij i podawaj z kompotem z jabłek. Proste, zdrowe i bardzo smaczne.
3. Słodkie i zdrowe naleśniki z mlekiem migdałowym
Prosty przepis z bloga Blackout. Będziecie potrzebować bardzo mało składników.
- Składniki -.
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 łyżka stołowa mąki lnianej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- Skórka z cytryny do smaku
- Dżem malinowy i gruszkowy, wegański jogurt kokosowy z borówkami i wiórkami kokosowymi do smaku (na polewę)
- Sposób przygotowania
- Wystarczy dodać wszystkie składniki i dobrze wymieszać.
- A następnie ugotować swoje naleśniki. Nasmaruj patelnię olejem kokosowym i umieść na niej porcję ciasta. Pozwól mu się usmażyć, a kiedy stanie się złotobrązowy, odwróć go i pozwól mu się usmażyć również z drugiej strony. Powtarzaj czynność do momentu wykorzystania całego ciasta.
- Na koniec dodajemy polewę. Najpierw dżem, potem jogurt, a na końcu wiórki kokosowe. Jeśli chcesz, możesz użyć innych polew do smaku.
4. Naleśniki z mąką kokosową
Na stronie bodybuilding.net znaleźliśmy ten przepis na proteinowe słodkie naleśniki. Oto, czego potrzebujesz.
- Składniki -.
- ¾ szklanki białka Whey o smaku waniliowym
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 paczki stewii
- ¼ łyżki cynamonu
- ¾ szklanki białek jaj
- ¼ szklanki wody
- Olej w sprayu (do smarowania)
- Sposób przygotowania
- Zacznij od wymieszania w misce białka serwatkowego z mąką kokosową, stewią i cynamonem.
- Następnie, powoli wymieszaj białka jaj i wodę.
- Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i posmaruj ją olejem w sprayu.
- Następnie wlej porcję ciasta i smaż przez dwie do trzech minut (do uzyskania złotego koloru). Odwróć i usmaż drugą stronę (kolejne dwie minuty).
- Gdy naleśniki będą gotowe, wyjmij i podawaj np. ze świeżymi owocami i miodem.
5. Słodkie i zdrowe naleśniki dyniowe z dżemem dyniowym i migdałowym
Skoro mówimy o słodkich (ale zdrowych) naleśnikach, to musimy porozmawiać o tym przepisie z bloga Prazer a Cozinhar.
- Składniki -.
- ¼ szklanki puree z dyni
- ¼ szklanki mleka migdałowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki stołowe dżemu z dyni i migdałów
- 1 duże jajko
- ¾ filiżanki mąki migdałowej
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Dżem z dyni i migdałów, prażone migdały i cynamon do smaku (do podania)
- Sposób przygotowania
- Połącz wszystkie płynne składniki i bardzo dobrze wymieszaj.
- Osobno wymieszaj wszystkie stałe składniki. Kiedy będą dobrze wymieszane, dodawaj do płynnych składników po trochu, ciągle mieszając.
- Gdy ciasto jest gotowe, pozwól mu odpocząć przez 15 minut (lub przez noc).
- Patelnię (najlepiej nieprzywierającą) postaw na ogniu z odrobiną oleju kokosowego (łyżeczka) i gdy będzie bardzo gorąca dodaj porcję ciasta.
- Kiedy naleśnik zacznie bulgotać, odwróć i pozwól mu się usmażyć z drugiej strony.
- Powtarzaj, aż skończysz ciasto, a potem przychodzi najlepsza część. Jedzenie naleśników. Towarzysz dżemem dyniowym, grzankami z migdałów i cynamonem do smaku.
Smacznego!
Zobacz także:
- Naleśniki: opcje dla wszystkich smaków (i diet!).
- Naleśniki bananowe: pyszny początek nowego dnia
- 4 przepisy na naleśniki owsiane
- Zdrowe i pyszne przepisy na naleśniki