Share the post "Przepisy na burgery pieczone w piekarniku"
- Podziel się...
Od wegańskich do mięsnych propozycji i od najzdrowszych do najbardziej chciwych, zebraliśmy pięć sposobów na zrobienie burgerów w piekarniku , które naprawdę musisz wypróbować.
Zapomnij o tym, co podstawowe i tradycyjne: zaryzykuj z różnymi, innowacyjnymi i pysznymi przepisami.
5 PRZEPISÓW NA BURGERY W PIEKARNIKU
1. WOŁOWY BURGER W PIEKARNIKU ZE SŁODKIM ZIEMNIAKIEM
W około 40 minut i z niewielu składników masz ten przysmak gotowy. Prosty, praktyczny, pyszny i zdrowy, ten przepis z BBC Good Food jest doskonałą opcją na rodzinny obiad.
- Składniki -.
- 4 słodkie ziemniaki pokrojone w słupki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka płatków chili
- 400g mięsa mielonego
- 1 cebula, posiekana
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 łyżka sosu pomidorowego
- Chleb razowy (opcjonalnie, może być podany na talerzu)
- Liście sałaty
- 1 pomidor
- 1 czerwona cebula, posiekana
- 4 pikle lub papryki
- Metoda przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni;
- Dodajemy ziemniaki, oliwę, chili i przyprawy do smaku i pieczemy w piekarniku przez pół godziny;
- Do miski dodaj mięso, pozostałe płatki chilli, cebulę, parmezan, sos pomidorowy i czarny pieprz;
- Składniki dobrze wymieszać, a następnie uformować cztery burgery;
- Gdy do gotowości ziemniaków pozostało już tylko 10 minut, dodaj burgery do piekarnika;
- Gdy będą gotowe, wyjmij i ułóż na wierzchu każdego burgera sałatę, pomidora, cebulę i pikle/paprykę.
2. BURGER Z ŁOSOSIA W PIEKARNIKU
Przepisy na burgery w piekarniku nie muszą być wszystkie takie same ani nie muszą mieć mięsa jako głównego składnika. Dowodem na to jest ten burger z łososia zaproponowany przez As Easy As Apple Pie.
- Składniki
- 300gr łososia pokrojonego na kawałki
- 1 cebula, posiekana
- 2 łyżki przypraw do smaku
- 1 białko jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki chili w proszku
- Metoda przygotowania -.
- Rozgrzej piekarnik do 250 stopni;
- Zdejmij skórę z łososia, połam na kawałki i umieść w blenderze razem z cebulą;
- Dodać białko, bułkę tartą, musztardę, skórkę z cytryny, sól i chili i ponownie zmiksować;
- Uformować w hamburgery i wstawić do piekarnika;
- Gotuj przez około piętnaście minut, obracając w połowie drogi.
3. BURGER ZBOŻOWY I CURRY
Pyszny przepis od Calm Mind Busy Body, który udowadnia, że wegańskie hamburgery w piekarniku to zawsze opcja do wypróbowania.
- Składniki.
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki kminku
- ½ łyżeczki curry
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka mąki (mąka zbożowa, mąka migdałowa, mąka bezglutenowa, ...)
- 1 łyżeczka drożdży
- Pasta z papryki (opcjonalnie)
- Metoda przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 250 stopni;
- W blenderze dodajemy ciecierzycę, czosnek, kumin, curry, pieprz, drożdże oraz łyżkę oliwy z oliwek i miksujemy, aż powstanie jednolita pasta;
- Na tacę wyłożyć trochę mąki i uformować hamburgery;
- Wstawić do piekarnika na około 20 minut.
4. WEGE BURGER Z PŁATKAMI OWSIANYMI
Przepis na burgery w piekarniku zaproponowany przez Oh She Glows, który może wymagać wielu składników, ale wymaga niewiele czasu na przygotowanie i o bardzo niskim stopniu trudności.
- Składniki - Składniki.
- 3 łyżki stołowe nasion lnu
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 1 puszka odsączonego czarnego kopru włoskiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ¾ szklanki posiekanej cebuli
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 filiżanka startej marchewki
- 1/3 szklanki pietruszki lub kolendry
- ½ szklanki opiekanych nasion słonecznika
- 1 do 2 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka kminku
- ½ szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki bułki tartej (dowolny chleb)
- 1 do 2 łyżek mąki (w zależności od potrzeb)
- ½ i ¾ łyżeczki soli
- Czarny pieprz do przyprawiania
- Metoda przygotowania -.
- Rozgrzej piekarnik do 250 stopni i wyłóż blachę papierem do pieczenia;
- Dodaj nasiona lnu i wodę w misce i pozostaw na około pięć minut;
- W innej misce wsypujemy czarną fasolę i rozgniatamy, aż powstanie pasta, pozostawiając tylko około 1/3 fasoli;
- Na patelni podsmażamy cebulę, czosnek i sól przez około trzy minuty, a następnie dodajemy do fasoli;
- Do fasoli dodajemy siemię lniane, marchewkę, pietruszkę, słonecznik, sos sojowy, chili, oregano i kminek i mieszamy;
- Dodajemy płatki owsiane, bułkę tartą oraz mąkę i mieszamy, aż powstanie gładka masa;
- Uformować w hamburgery i rozłożyć na blasze;
- Wstawić do piekarnika na 20 minut.
5. HAMBURGERY W PIEKARNIKU Z ZUPĄ CEBULOWĄ
Tutaj możesz skorzystać z każdego z poprzednich przepisów i pociągnąć danie dalej. Sabor Intenso proponuje zabrać burgery do piekarnika przed ugotowaniem i dobrze, żeby towarzyszyła im cebula, ser i śmietana. Niezdrowe, owszem, ale raz to nigdy nie jest to samo!
- Składniki -.
- 6 burgerów (w oryginalnym przepisie wybierz wieprzowinę lub wołowinę, ale to Twój wybór)
- 6 plasterków sera cheddar
- 1 opakowanie zupy cebulowej (można zdecydować się na użycie tylko połowy opakowania)
- 200ml śmietany
- 1dl białego wina
- Metoda przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni;
- Burgery ułożyć w blaszce do piekarnika i na każdym położyć plasterek sera;
- Dodajemy zupę cebulową ze śmietaną oraz wino i mieszamy;
- Mieszanką zalać hamburgery i zapiec w piekarniku.
Ciesz się swoim posiłkiem!
Zobacz także:
- Przepisy na burgery z tuńczyka
- 4 Sposoby na pieczenie słodkiego ziemniaka w piekarniku
- 3 Przepisy na kurczaka w piekarniku
- 4 Praktyczne i smaczne przepisy wegańskie