Share the post "Czym jest słodkie polvilho?
- Podziel się...
W kuchni portugalskiej słodka polvilho - znana również jako skrobia z manioku - jest postacią mało znaną, podobnie jak jej zastosowania i właściwości.
Co to jest słodkie polvilho?
Pochodzący z manioku, najbardziej brazylijskiego z produktów spożywczych, polvilho jest jednym z jego najdelikatniejszych i zarazem najbardziej wszechstronnych produktów ubocznych. W przeciwieństwie do mąki z manioku, do której wystarczy zmielić maniok, mąka z tapioki jest wynikiem nieco bardziej skomplikowanego procesu.
Aby go zrobić, maniok jest ugniatany, aż stanie się gumą na bazie skrobi, bardziej poprawnie nazywaną skrobią, która następnie jest odwadniana, aż zmieni się w biały, biały, drobny proszek. Brzmi to prosto, ale żeby dojść do tego stanu, trzeba było pokonać długą drogę.
Polvilho można sklasyfikować jako słodki lub kwaśny w zależności od zawartości kwasowości. Obie pochodzą z odszypułkowania manioku, ale podczas gdy słodka skrobia jest mielona i suszona na słońcu, kwaśna skrobia przechodzi fermentację przed etapem suszenia i mielenia.
Jakie są jego zalety?
Jako węglowodan, sweet polvilho jest dobrym źródłem energii, ze szczątkową zawartością białka i tłuszczu, zawiera witaminy z grupy B, głównie witaminę B3 (niacynę), oraz potas. Naturalnie bezglutenowy, produkt ten jest doskonałą propozycją dla osób z celiakią lub stosujących dietę z ograniczeniem glutenu.
Choć jest bogaty w węglowodany złożone, nie posiada sporej dawki błonnika. Aby zrekompensować ten brak, zaleca się spożywanie go wraz z pokarmami bogatymi w błonnik. W ten sposób zwiększy sytość i obniży indeks glikemiczny posiłku, który przyrządzasz z polvilho.
Wiele zastosowań kulinarnych
Słodki polvilho ma wiele zastosowań kulinarnych, jest używany do wyrobu tapiocas, chleba serowego i ciastek polvilho.
Ponieważ daje więcej konsystencji i pozostawia przepisy, które przygotowujesz bardziej miękkie niż kwaśna mąka z tapioki, słodka mąka z tapioki jest również powszechnie stosowana, aby dać więcej elastyczności do gotowania. Oto dwa przepisy z użyciem słodkiej mąki z tapioki.
1. Chleb z serem
Zapewne słyszeliście o słynnym chlebie z serem. Szef kuchni Continente proponuje przepis, który łączy słodko-kwaśną skrobię z tapioki, aby nadać jej typową konsystencję i smak tego przysmaku.
- Składniki
- 300 g mąki oczyszczonej
- 500 g słodkiej skrobi
- 220 g startego sera mozzarella
- 25 g Sól
- 450 ml mleka odtłuszczonego
- 110 ml oleju
- 4 Jaja
- Metoda przygotowania
- W dużej misce wymieszaj kwaśną tapiokę w proszku, słodką tapiokę w proszku i sól. Zostawić do odstania.
- Następnie na patelni umieścić margarynę, olej i mleko i doprowadzić do wrzenia.
- Powoli dodawać masę, która odpoczywała.
- Wymieszać ciasto trzepaczką i pozostawić do ostygnięcia.
- Dodać jajka, a następnie dodać ser i dobrze wymieszać.
- Włączamy piekarnik do 180 st.
- Używając rąk, zrób małe kulki o preferowanej wielkości i piecz w wysmarowanej tłuszczem blasze przez 20 do 30 minut.
- Pod koniec tego czasu wyjąć z piekarnika i serowe roladki. Są gotowi.
2. Słodkie ciasto polvilho
Ten przepis z bloga Doces Temperos jest idealny jako dodatek do weekendowego śniadania lub przekąska w wiosenne popołudnie.
- Składniki
- 3 Jaja
- 2 filiżanki mąki drożdżowej
- 1 filiżanka słodkiej mąki kukurydzianej
- 1 filiżanka ledwo co wypełniona masłem
- Skórka z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka mleka
- Metoda przygotowania
- Roztopić masło w mikrofalówce.
- W misce dodać cukier i masło. Następnie dodajemy żółtka i mąkę przesianą z posypką.
- Następnie dodajemy skórkę pomarańczową i mleko.
- Dobrze ubić masę i dodać ubitą pianę z białek.
- Nasmarować formę do pieczenia i ostrożnie wlać do niej masę.
- Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Pozwól mu trochę ostygnąć i wyjmij z formy.
- Czy tapioka jest tucząca? Znajdź z nami odpowiedź
- Mąka arrowotna: dobra dla zdrowia i do gotowania