Share the post "Znaczenie białka u sportowców"
- Podziel się...
Znaczenie spożycia białka u sportowców było badane od czasów starożytnych.
W rzeczywistości mówi się, że na igrzyskach w Berlinie w 1936 roku niektóre drużyny stosowały dietę bogatą w białko, zwłaszcza w okresie przed zawodami, a która składała się z 1 do 3 steków na posiłek, 2 do 3 jaj, 1,5 L mleka i wyciągów z soku mięsnego.
Dodatkowo wierzono, że jedzenie mięśni zwierząt daje sportowcowi więcej siły.
Na szczęście wraz z upływem czasu wiedza ewoluowała i choć wiadomo, że białko jest ważnym składnikiem w diecie sportowców, to wiadomo również, że spożycie to musi być kontrolowane i połączone z innymi niezbędnymi składnikami zbilansowanej diety.
Znaczenie białka u sportowców
Białko u sportowców - glikogen mięśniowy
Glikogen mięśniowy jest główną rezerwą energetyczną wykorzystywaną podczas ćwiczeń i coraz częściej poszukuje się strategii żywieniowych pozwalających na maksymalizację jego syntezy w krótszym czasie.
Intensywny i długotrwały wysiłek fizyczny, oprócz tego, że prowadzi do wyczerpania zapasów glikogenu mięśniowego, powoduje mikrourazy tkanek i zmiany hormonalne, które z kolei przyczyniają się do kontynuacji (nawet po zakończeniu ćwiczeń fizycznych) degradacji białek mięśniowych.
Zatem spożycie białka jest niezbędne, aby ta degradacja została wyrównana i aby masa mięśniowa organizmu nie weszła w stan deficytu białka.
Białko u sportowców - regeneracja i zmęczenie
Czy chcesz otrzymać plan treningowy?Pobierz swój indywidualny plan treningowy już teraz i osiągnij swoje cele! Porozmawiaj z naszym trenerem personalnym i odbierz swój plan treningowy.
Nie ulega wątpliwości, że regeneracja sportowca jest niezbędna przed nowym epizodem sportowym.
Wysiłek fizyczny stanowi proces intensywnego katabolizmu, ze stanem ostrego zapalenia i ważne jest, aby zbudować nowy stan anaboliczny, aby regeneracja była jak najszybsza i skuteczna.
Tak więc spożycie białka jest niezbędne do wywołania tego stanu anabolicznego, niezbędnego do regeneracji mięśni i zmniejszenia zmęczenia potreningowego.
Białko u sportowców - Metabolizm podstawowy
Ćwiczenia podnoszą podstawową przemianę materii, czyli ilość energii potrzebnej organizmowi do pełnienia funkcji w chwilach bezczynności, a także, przejściowo, powysiłkowe zużycie tlenu.
Ten wzrost energii musi być kompensowany przez spożycie białka, ponieważ zwiększa ono podstawowy metabolizm dzień po treningu.
Jeśli więc mamy do czynienia z większym wydatkiem energetycznym, oznacza to, że metabolizm jest przyspieszony, a to z kolei wiąże się z większym zużyciem rezerw tłuszczowych.
Co jeśli sportowiec nie spożywa wystarczającej ilości białka?
Komponent genetyczny jest decydujący dla sukcesu sportowca, ale wydajność sportowca może być zwiększona lub uszkodzona przez odpowiednie lub nieodpowiednie spożycie żywności, odpowiednio.
Dlatego brak dbałości o pożywienie może zakłócić wyniki podczas zawodów, a także, co poważniejsze, spowodować problemy zdrowotne wynikające z uprawiania sportu. W rzeczywistości ciągłe treningi i zawody mogą powodować zużycie i stres, na które organizm nie jest przygotowany.
Profesjonalny monitoring żywieniowy pozwoli nie tylko zoptymalizować skład ciała i zachować masę mięśniową i kostną, ale także sprzyjać lepszej adaptacji do bodźców treningowych, zmniejszyć ryzyko kontuzji poprzez utrzymanie funkcji immunologicznych oraz modulować dostępność substratów energetycznych.
Czy istnieje idealna dieta dla sportowców?
Idealna dieta to taka, która dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych do idealnego funkcjonowania organizmu, a po spożyciu dostarcza niezbędnej energii do utrzymania funkcji życiowych, zarówno w spoczynku, jak i podczas aktywności fizycznej.
Jednak ta "idealna dieta" nie dotyczy wszystkich. Idealna dieta różni się w zależności od uprawianego sportu (rodzaj, intensywność i czas trwania aktywności) oraz od osoby (skład ciała i potrzeby energetyczne).
Zawsze najlepiej jest skontaktować się z profesjonalnym dietetykiem, aby uzyskać najlepszą poradę i wsparcie w swojej sytuacji.
► Dowiedz się o żywności bogatej w białko tutaj
Nadmierne spożycie białka w Portugalii
W Portugalii badania wykazały już, że spożycie białka wydaje się być zwiększone w diecie sportowców, dlatego sugerują, że nie należy zalecać zwiększenia tego spożycia.
Właściwie tylko sportowcom, którzy ograniczają spożycie energii lub różnorodność diety, takim jak gimnastycy i wegetarianie, oraz młodym sportowcom, którzy są w intensywnym okresie wzrostu i rozwoju, powinno się zalecać większe spożycie białka.
► Czy zbyt duża ilość białka jest szkodliwa dla nerek
Zobacz także:
- Wszystko, co musisz wiedzieć o białku
- Białko przed czy po treningu?
- Kiedy należy przyjmować białko?
- Ile białka powinienem przyjmować w ciągu dnia?
- Czy wiesz, jakie są najlepsze pokarmy z białkiem?
- Batony proteinowe: rozwiązanie dla wielu potrzeb
- Przepisy na domowe batony proteinowe
- Białko roślinne: wszystko, co musisz wiedzieć
- Białko: Jak je przyjmować
- Białko jajeczne: twój najlepszy sprzymierzeniec