Share the post "Co ma do zaoferowania rolnictwo ekologiczne?"
- Podziel się...
Rolnictwo ekologiczne zyskuje w ostatnich czasach na znaczeniu. Dowodem na to jest - coraz większa - ilość produktów ekologicznych (lub bio, jak się je nazywa), które zapełniają półki hipermarketów. A liczba fanów cały czas rośnie. Ale jest - nie jeden, ale - kilka powodów rosnącego zapotrzebowania na tego typu produkty. Za chwilę o nich porozmawiamy.
Co to jest rolnictwo ekologiczne?
Zwróć uwagę:BMI to prosty i skuteczny sposób, aby dowiedzieć się, czy Twoja waga jest idealna. Zrób test teraz.
Rolnictwo ekologiczne to forma produkcji rolnej, w której nie wolno stosować nawozów chemicznych ani syntetycznych pestycydów.
Jej celem jest produkcja wysokiej jakości, zdrowej żywności i włókien tekstylnych.
Ponadto w rolnictwie ekologicznym stosuje się zrównoważone praktyki, które mają pozytywny wpływ na ekosystem rolniczy, a mianowicie odpowiednie stosowanie metod zapobiegawczych i kulturowych, takich jak m.in. płodozmian, nawozy zielone, kompostowanie, międzyplon, które sprzyjają poprawie żyzności gleby i bioróżnorodności.
W celu zagwarantowania jakości i przestrzegania "standardów" rolnictwa ekologicznego, produkcja żywności ekologicznej podlega ścisłym zasadom, określonym i weryfikowanym przez jednostki kontrolne i certyfikujące, w celu zapewnienia przestrzegania obowiązujących przepisów europejskich.
Jakie są główne zalety tego typu rolnictwa?
Pierwszą rzeczą, która wyskakuje może być cena tych produktów, ale nawet jeśli są one droższe niż produkty pochodzące z rolnictwa przemysłowego, produkty rolnictwa ekologicznego mają kilka korzyści. Od korzyści dla zdrowia po korzyści dla środowiska, istnieje kilka powodów, dla których warto spożywać produkty ekologiczne. Spójrzcie.
1. Najwyższa wartość odżywcza
Wiele badań dowodzi, że produkty ekologiczne są bogatsze w witaminy, minerały, węglowodany, niezbędne aminokwasy, białka i przeciwutleniacze, zapewniając zdrowszą dietę.
2. Jedzenie ma więcej smaku
Ponieważ są uprawiane na zregenerowanych glebach i nawożone substancjami organicznymi, produkty powstałe w wyniku rolnictwa ekologicznego mają mniejszą zawartość wody, co powoduje większą koncentrację suchej masy i składników odżywczych, w wyniku czego żywność ma bogatszy smak i aromat.
3. Zdrowsze
Ponieważ są one uprawiane bez użycia nawozów chemicznych i syntetycznych pestycydów, produkty ekologiczne są zdrowsze. Wiele badań toksykologicznych dowodzi, że istnieje związek między stosowaniem pestycydów, herbicydów, fungicydów czy insektycydów a niektórymi patologiami (takimi jak rak, alergie, astma itp.).
4. Zachowanie jakości gleby i wody
Ponownie, nie uciekając się do stosowania produktów chemicznych i dzięki stosowanym technikom nawożenia organicznego, rolnictwo ekologiczne gwarantuje zachowanie czystości gleby, zwiększając zawartość materii organicznej, a jednocześnie jakość wody.
5. Promuje różnorodność biologiczną
Jedną z praktyk rolnictwa ekologicznego jest utrwalanie różnorodności nasion i odmian lokalnych o dużej wartości odżywczej i kulturowej, co sprzyja bioróżnorodności ekosystemów rolniczych.
Czy chcesz wygrać karty podarunkowe o wartości 50 funtów? Dowiedz się, jak to zrobić!Zobacz także:
- 5 Pokarmów zapobiegających przedwczesnemu starzeniu się
- 6 Superfoods na odchudzanie
- Niebezpieczeństwo związane z przetworzoną żywnością
- Żywność przeciwzapalna: wzmocnij swój układ odpornościowy