Share the post "Cynamon: właściwości i przepisy"
- Podziel się...
Jeśli myślisz, że cynamon to tylko przyprawa, to jesteś w błędzie. Otrzymywany z wewnętrznej części kory pnia drzewa cynamonowego (Cinnamomum zeylanicum) cynamon jest nie tylko jedną z najstarszych i najszerzej stosowanych przypraw na świecie, ale jest również korzystny dla zdrowia i przydatny pod względem żywieniowym.
Właściwości cynamonu
Sprzedawany w postaci laski lub proszku, cynamon jest bardzo ceniony na całym świecie. Jej intensywny aromat i smak zachwyca koneserów, a jej właściwości sprawiają, że przyprawa ta ma wiele zalet.
Bogaty w wapń, potas, błonnik i magnez cynamon, oprócz tego, że jest bardzo odżywczy, jest również silnym antyoksydantem, silnym afrodyzjakiem i termogenikiem, który nie tylko przyspiesza metabolizm, ale również pomaga utrzymać apetyt pod kontrolą.
Ale korzyści z konsumpcji cynamonu nie kończą się na tym. Spójrzcie:
- Przyczynia się do redukcji wagi
- Pomaga regulować poziom cukru we krwi
- Przyczynia się do zmniejszenia stężenia cholesterolu LDL (Low Density Lipoproteins, tzw. "złego cholesterolu")
- Pomaga regulować poziom cukru we krwi
- Ma właściwości antykoagulacyjne i przeciwzapalne
- Rozgrzewa ciało i pomaga w leczeniu przeziębienia, grypy i gorączki
- É Dobry środek antybakteryjny
- Działa jako środek przeciwskurczowy i znieczulający (bardzo polecany w leczeniu bólów menstruacyjnych, bólów głowy, wymiotów, nieświeżego oddechu itp.)
- Wspomaga trawienie
- Przyczynia się do zdrowia mózgu (ponieważ stymuluje funkcje poznawcze i pamięć).
3 przepisy z cynamonem
1. ciasto z jabłkami i cynamonem
Świetne do towarzystwa z herbatą lub gałką lodów.
- Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 łyżki cynamonu
- 8 jabłek
- 250 ml wody
- 75g cukru
- Margaryna i karmel do smaku
- Metoda przygotowania
- Doprowadź wodę do wrzenia na patelni, a następnie dodaj pięć obranych i pokrojonych w plasterki jabłek do gotowania.
- Następnie dodaj cukier i pozwól mu się gotować przez 5 do 7 minut.
- W międzyczasie rozwałkować ciasto francuskie za pomocą wałka kuchennego.
- Formę do tarty smarujemy margaryną i układamy na niej ciasto, nakłuwając spód widelcem.
- Pozostałe jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
- Gdy jabłka będą ugotowane, zdjąć z ognia i pozostawić do odpoczynku na około 2 minuty. Rozgnieć wszystko blenderem ręcznym i dodaj cynamon.
- Masę przelać do formy na tartę, udekorować plasterkami jabłek ułożonymi w okrąg, a na koniec posmarować całą powierzchnię tarty płynnym karmelem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 15 minut.
2. Cinnamon Rolls
Kolejna dobra opcja na przekąskę.
- Składniki
- 100g masła
- 150g cukru
- 1 jajko
- 250g mąki
- Cynamon
- Metoda przygotowania
- Zacznij od wyłożenia blachy papierem do pieczenia i wysmaruj ją dobrze odrobiną masła.
- Następnie miksujemy masło z cukrem, potem dodajemy jajko, a na końcu mąkę.
- Teraz wystarczy nadać kształt swoim babeczkom. Niewielkie ilości ciasta uformować w kulki, posypać cynamonem i ułożyć równomiernie na blasze.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy około 20 minut.
3. Pieczone jabłka z anyżem i cynamonem
Połączenie, które nigdy nie zawodzi.
- Składniki
- 5 jabłek
- 5 gwiazdek anyżu
- Miód
- Likier wiśniowy
- Sproszkowany cynamon
- Metoda przygotowania
- Jabłka dobrze umyć i usunąć środkowy rdzeń.
- Ułożyć je na tacy i w każdy otwór włożyć gwiazdkę anyżu.
- Następnie posypujemy cynamonem, skrapiamy miodem i odrobiną likieru (do smaku).
- Wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 200º C i pozostawić na około 20 minut (lub do momentu, gdy będą odpowiadały naszym upodobaniom).
Korzystaj ze wszystkich zalet cynamonu i bon appétit!
Zobacz także.- Imbir: korzyści, które nauka rzeczywiście popiera
- 7 Przyprawy, które pomagają schudnąć
- 13 właściwości curry