Share the post "Zdrowe sałatki na cały rok"
- Podziel się...
Oprócz tego, że nadasz kolor, życie i smak swoim potrawom, dodasz im składników odżywczych, które są niezbędne do dobrego funkcjonowania organizmu. Są one bogate w witaminy, minerały i błonnik, dzięki czemu sprzyjają większej sytości.
Możliwości są nieograniczone, wystarczy urozmaicić składniki i dodać korzyści odżywcze świeżych warzyw i roślin strączkowych. Nie ma jednak sensu wybierać zdrowych składników i zawodzić, gdy chodzi o sosy. Preferuj zdrowsze i świeższe opcje sosów, takie jak oliwa z oliwek, jogurt naturalny czy cytryna!
Te opcje są równie smaczne i mniej kaloryczne. Zostawiamy Was z 3 zdrowymi przepisami na sałatki, które wytrzymają wszystkie mody.
3 zdrowe przepisy na sałatki
1. Sałatka z rukoli i mozzarelli
Uzyskaj spersonalizowany plan żywieniowyZrzuć wagę w zdrowy sposób i nie odkładaj jej z powrotem! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz!
- Składniki
- 150 gramów rukoli
- 125 gramów pomidorków koktajlowych
- 125 gramów mozzarelli
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- Oregano
- Oliwa z oliwek
- Ocet balsamiczny
- Jak się przygotować -.
- Dobrze umyć rukolę i pomidorki koktajlowe. Umieść je w misce.
- Mozzarellę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do miski. Posypać siemieniem lnianym i oregano.
- Skropić odrobiną oliwy i octu balsamicznego.
2. Sałatka z endywii z tuńczykiem
(Przepis: The Nitricionist)
Endywia jest dobrą alternatywą na przykład dla sałaty. Są bogate w kwas foliowy i żelazo.
- Składniki
- 40 gramów orzechów laskowych
- 2 endywia
- 150 gramów rukoli
- 1 granat
- 2 gruszki
- 150 gramów sera niskotłuszczowego
- 3 łyżki stołowe octu jabłkowego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 łyżka stołowa musztardy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Metoda przygotowania
- Orzechy laskowe umieścić na rozgrzanej patelni, wyjąć i odstawić na bok.
- Przygotuj granat, usuwając białą skórkę.
- Gruszki pokroić w cienkie paski.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce, a na wierzchu układamy świeży ser, wcześniej rozgnieciony widelcem.
- Skropić octem, musztardą i oliwą.
- Doprawić solą i pieprzem.
3. Sałatka z tuńczyka z ricottą
(Przepis: Chef Leo Gusman
)- Składniki
- 100 gramów steku z tuńczyka
- 125 gramów mieszanki sałat
- 150 gramów sera ricotta
- 50 gramów pokrojonych tostowanych migdałów
- Sok z jednej cytryny
- sos winegret
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- Metoda przygotowania - Stek z tuńczyka
- Stek z tuńczyka doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pozostawić do zamarynowania na około trzy godziny.
- Na bok dobrze umyć alafce i wymieszać z serem ricotta. Następnie dodajemy opiekane, pokrojone migdały.
- Zgrilluj stek z tuńczyka i odstaw na bok.
- Doprawić dressingiem vinaigrette i ułożyć stek z tuńczyka na wierzchu sałatki.
Uwaga: do winegretu można użyć 4 gałązek bazylii, ½ skórki pomarańczowej, soku z połowy pomarańczy, 5 łyżek oliwy z oliwek, soli i pieprzu cayenne do smaku.
Te zdrowe przepisy na sałatki dadzą Ci dodatkową energię i niezbędne witaminy dla Twojego organizmu!
Zobacz także:
- Znaczenie sałatek dla utraty wagi
- Przepisy na sałatki na lato
- 3 przepisy na sałatki z awokado
- Czego nie może zabraknąć w zdrowej kuchni