Share the post "Napój z płatków owsianych: jakie korzyści i jak zrobić"
- Podziel się...
Potocznie nazywa się go napojem owsianym, ale tak naprawdę jest to napój roślinny, który nie ma nic wspólnego ze znanymi nam mlekami pochodzenia zwierzęcego.
Jest to napój uzyskiwany przez moczenie owsa, a następnie mielenie z wodą i na koniec filtrowanie. Ma niezliczone zastosowania w życiu codziennym, czy to jako napój śniadaniowy, czy jako składnik dania głównego, i jest doskonałą opcją, jeśli chodzi o zdrowe, zróżnicowane i zrównoważone odżywianie.
Być może ze względu na jego kolor i to, że często jest stosowany jako alternatywa dla mleka krowiego, porównania są nieuniknione, ale tak naprawdę niewiele je łączy.
Pod względem odżywczym
Kalorie
Pod względem kalorycznym mleko owsiane ma niższą wartość energetyczną niż mleko krowie. W przeliczeniu na 100ml ma około 45 kcal, co czyni go atrakcyjnym przy dążeniu do utraty wagi.
Tłuszcz
Mleko owsiane ma mniej niż połowę zawartości tłuszczu w stosunku do mleka krowiego. Mleko krowie składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast mleko owsiane zawiera tłuszcze jednonienasycone, potocznie zwane "dobrymi tłuszczami".
Węglowodany
Mówiąc o węglowodanach podkreślamy laktozę w mleku krowim i brak laktozy w mleku owsianym, co czyni je dobrym napojem w przypadkach nietolerancji laktozy.
Unikaj również kupowania napojów owsianych ze smakami, gdyż dodany do nich cukier zabija wszelkie korzyści płynące z tego napoju.
Fibre
Gdyby w procesie produkcji napoju owsianego wykorzystano całe ziarno lub płatki owsiane to moglibyśmy z całą pewnością powiedzieć, że mamy napój bogaty w błonnik, ale niestety tak się nie dzieje. Jednak nadal prezentuje on wysoką zawartość w porównaniu z mlekiem krowim, które nie posiada w swoim składzie błonnika.
Białko
Jeśli chodzi o zawartość białka, to mleko krowie ma go znacznie więcej niż mleko owsiane. Produkty mleczne są niewątpliwie jednym z najlepszych źródeł białka o wysokiej wartości biologicznej.
Witaminy i minerały
Mleko krowie jest ważnym dostawcą wapnia dla organizmu i aby mleko owsiane było takie, konieczne jest również wzmocnienie go tym minerałem. W różnych markach dostępnych na rynku tak już jest. Jak również dodatek witamin A, B i D.
Jak zrobić prosty napój z płatków owsianych
A żeby nasz napój owsiany był jak najbardziej naturalny i zdrowy, bez regulatorów kwasowości, stabilizatorów, emulgatorów i/lub zagęszczaczy, nic lepiej niż zrobić go w domu. Aby to zrobić, postępuj zgodnie z naszymi przepisami, a będziesz mieć napój o aksamitnym smaku, szybki i prosty do wykonania.
- Składniki
- 1 filiżanka płatków owsianych
- 3 szklanki wody
- Metoda przygotowania -.
- Namoczyć owies przez 2h.
- Namoczone płatki owsiane i pozostałe szklanki wody umieścić w kielichu blendera i zmielić do uzyskania gęstego płynu.
- Przefiltruj płyn przez durszlak i zachowaj pozostałość, którą możesz wykorzystać do zrobienia ciasteczek owsianych (powtórz ten krok dwa razy).
- Płyn przechowuj w butelce w lodówce do 3 dni.
Uwaga...
Jeśli chcesz posłodzić napój, wystarczy dodać dwa przebite daktyle. A żeby nadać mu inny smak spróbuj dodać ekstrakt waniliowy lub cynamon w proszku. Pamiętaj, że normalne jest, że w mleku tworzy się separacja (wytrąca się osad), z tego powodu zawsze wstrząśnij butelką przed wypiciem.
Zobacz także:
- Płatki owsiane: właściwości i zalety w ich spożywaniu
- 6 przepisów na owsiankę
- 4 przepisy na naleśniki owsiane
- Ciastka owsiane przepisy na zdrowe przekąski