Share the post "Papaja: pokarm, który warto włączyć do swojej diety"
- Podziel się...
Poznaj teraz, co ten owoc może dla Ciebie zrobić.
Papaja i papaina
Papaja jest bogata w papainę, enzym zdolny do rozkładania większych białek na mniejsze (peptydy) aż do najmniejszej jednostki: aminokwasów. To powiedziawszy, papaina ma wielką zdolność do poprawy procesu trawienia i zwiększenia absorpcji składników odżywczych z pokarmów opartych na białku. Fakt, że może hydrolizować (rozkładać) białka oznacza również, że może odgrywać kluczową rolę w niektórych procesach fizjologicznych, wpływając w dobry sposób na niektóre patologie.
Teraz poznaj korzyści płynące z papai.
8 korzyści z papai
1. Pomaga w walce z rakiem
Papaina obecna w papai może działać jako wsparcie układu odpornościowego w leczeniu przeciwko nowotworom, poprzez modulację leukocytów w odpowiedzi immunologicznej.Spożywanie tego tropikalnego owocu wiąże się również ze zmniejszeniem skutków ubocznych leczenia chemicznego u chorych na raka (nudności, wymioty, zmęczenie, znużenie).
2. Dobre na trawienie
Uzyskaj spersonalizowany plan żywieniowySchudnij w zdrowy sposób i nie odzyskaj wagi! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz! Jak już wcześniej wspomniano, papaja jest doskonałym sprzymierzeńcem w przyspieszeniu procesu trawienia, ponieważ pomaga w rozkładzie białek.
W ten sposób staje się świetnym deserem, gdy spożycie białka w głównym posiłku jest większe.
3. Oparzenia i rany
Zastosowania papainy obecnej w papai były badane, szczególnie w oparzeniach, podrażnieniach, ranach i wrzodach. Niektóre rdzenne kultury używały skórki papai (której stężenie papainy jest wyższe) do leczenia ran, oparzeń, wysypek i ukąszeń owadów.4. Dla pięknej skóry
Ponieważ jest bogaty w witaminę C, papaja pomaga pozostawić skórę piękniejszą i bardziej promienną. Istnieją pewne pasty wykonane z tego owocu, które są nawet stosowane w leczeniu trądziku.
5. Bogate w błonnik
Jego bogaty w błonnik skład jest dobrą opcją dla osób mających problemy z zaparciami. Dodatkowo błonnik syci i pomaga wychwycić tłuszcz spożyty w posiłku, dlatego jest doskonałym pokarmem dla osób chcących schudnąć.
6. Antyoksydant
Niektóre związki obecne w papai mogą pomóc w ochronie organizmu przed uszkodzeniami komórkowymi spowodowanymi przez wolne rodniki. Papaina jest również środkiem szeroko stosowanym w konserwacji żywności, ponieważ zmniejsza proliferację bakterii i pogorszenie jakości w wyniku utleniania.7. Dobre dla serca
Posiada duże ilości beta-karotenu, który pomaga w profilaktyce chorób układu krążenia.
8. Działanie przeciwzapalne
Czyni go dobrym pokarmem dla osób cierpiących na takie choroby jak reumatoidalne zapalenie stawów i osteoporoza, biorąc pod uwagę jego działanie przeciwzapalne. Badanie przeprowadzone na University of Maryland Medical Center, wykazało, że papaina była skuteczna w zmniejszaniu obrzęku związanego z zapaleniem prostaty, czyli stanem zapalnym gruczołu krokowego.
Informacje żywieniowe
Składniki | na 100 g* | na zalecaną porcję |
Woda, g | 88,2 | 141,1 |
Białko, g | 0,6 | 1 |
Tłuszcz całkowity, g | 0,1 | 0,2 |
Całkowita ilość dostępnych węglowodanów, g | 9,1 | 14,6 |
Węglowodany ogółem wyrażone jako monosacharydy, g | 9,3 | 14,9 |
Mono+disacharydy, g | 6,0 | 9,6 |
Kwasy organiczne, g | 0,20 | 0,32 |
Alkohol, g | 0 | 0 |
Skrobia, g | 0 | 0 |
Oligosacharydy, g | 0 | 0 |
Błonnik pokarmowy, g | 2,3 | 3,7 |
Źródło: Narodowy Instytut Zdrowia Ricardo Jorge
Budyń z papai przepis
Miąższ papai można jeść sam lub zmiksować z cynamonem, miodem, granolą, płatkami owsianymi, jogurtem, w smoothie ... opcji jest mnóstwo. Oto przepis na pudding z papai
:- Składniki .
- 1 papaja
- 100 gramów masła
- 4 łyżki stołowe stewii
- 1 łyżeczka mąki
- 4 jajka
- 1 szklanka mleka bez laktozy
- karmel
- Ugotować papaję.
- Następnie pozwól, aby woda spłynęła.
- Dodać mąkę, roztopione wcześniej masło, stewię, żółtka i białka. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
- Wlać masę do formy, która wcześniej została pokryta karmelem i upiec w piekarniku w bain marie.
Korzystaj ze wszystkich jej zalet i jedz papaję!
Zobacz także:
- Witamina C: niezbędna do
- życiaPokarmy przeciwzapalne :
- wzmacniają
- układ odporności
- owyPokarmy
- funkcjonalne: pokarmy specjalne?
- Błonnik pokarmowy: czym jest i dlaczego jest ważny?