Share the post "Lekkie sałatki, które pomogą Ci schudnąć"
- Podziel się...
Lekkie sałatki są doskonałym sprzymierzeńcem i uzupełnieniem diety, zwłaszcza jeśli jesteśmy w trakcie procesu odchudzania lub tonizowania mięśni.
Warzywa, węglowodany, białko, a nawet niektóre nasiona roślin oleistych, które możesz dodać do każdej sałatki, mogą uczynić z niej danie główne bogate w niezbędne makro- i mikroelementy.
Jeśli chcesz, aby sałatki były lekką, pożywną, smaczną opcją i jednym z najlepszych sojuszników diety, zostawiamy ci kilka przepisów.
3 Lekkie sałatki pełne smaku
1. Sałatka z quinoa z krewetkami
(Przepis: Vitalin)
To doskonały przykład na to, że sałatki nie muszą być monotonne i złożone wyłącznie z sałaty, marchewki i pomidora. Quinoa jest bardzo bogatym pokarmem z punktu widzenia żywieniowego i nadaje się na wszystkie gusta.
To dlatego, że jeśli lubisz quinoa, możesz sprawić, że zabłyśnie w każdym daniu. Jeśli nie lubisz go, nie martw się: dodanie go do lekkiej sałatki może łatwo pozostać niezauważone, a nadal otrzymujesz korzyści z bardzo bogatego jedzenia.
- Składniki -.
Schudnij w zdrowy sposób i nie odzyskaj wagi! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz!
- 2 filiżanki quinoa
- 1 filiżanka ogórka ze skórką
- ½ szklanki czerwonej papryki
- 1 mała sałata
- 1 łyżka stołowa pietruszki
- 1 kg krewetek
- Na sos -.
- 250 ml oliwy z oliwek
- 3 łyżki stołowe złotego siemienia lnianego
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- sok z jednej cytryny
- sól do smaku
- siekana pietruszka
- Metoda przygotowania -.
- Quinoa gotujemy tylko z wodą i solą, do miękkości.
- Po przygotowaniu dobrze odsączyć i pozostawić do ostygnięcia.
- Wymieszać z papryką, ogórkiem, pokrojoną sałatą i krewetkami.
- Na wierzch sałatki nałożyć dressing.
- Ubieranie -.
- W misce umieścić złote siemię lniane, czosnek, sok z cytryny, sól i pietruszkę.
- Ubijaj, aż uzyskasz konsystencję kremu.
- Stopniowo dodawaj oliwę z oliwek, aż powstanie kremowa masa.
2. Sałatka z rukwi wodnej z mango
(Przepis: szef kuchni Andrea Henrique)
W lekkiej sałatce można łatwo urozmaicić rodzaj użytych warzyw. W tym przypadku możesz w pełni wykorzystać zalety szpinaku i zachwycić się dodatkiem świeżych owoców.
- Składniki
- 100g liści rukwi wodnej
- 30 gramów mango
- 1 łyżeczka nasion sezamu
- Ubieranie -.
- 20 gramów mango
- sok z ½ cytryny
- 3 cm imbiru
- sól i oliwa z oliwek do smaku
- ½ szklanki wody
- Metoda przygotowania
- Dobrze umyć rukiew wodną, zachowując tylko liście.
- Wymieszaj pokrojone w kostkę mango i odstaw na bok.
- Wymieszaj składniki potrzebne do sosu: mango, sok z połowy cytryny, imbir, wodę i dopraw solą oraz oliwą do smaku.
- Ubijaj ręcznym blenderem, aż uzyskasz kremową masę.
- Gdy sałatka jest już gotowa, polej ją świeżym dressingiem!
3. Sałatka tropikalna
Żywa, kolorowa i uniwersalna lekka sałatka, do której z łatwością wkomponujesz najróżniejsze składniki według własnego gustu.
- Składniki
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól do smaku
- 1 średnie awokado
- cytryna do smaku
- 1 mała sałata
- 1 mała mozzarella
- 6 czarnych oliwek
- bazylia
- Ubieranie się
- ½ szklanki lekkiego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- Metoda przygotowania
- Dopraw pomidora oliwą z oliwek i solą, a następnie odstaw na około 10 minut.
- Na talerzu ułożyć awokado doprawione cytryną, pomidora, mozzarellę, oliwki i bazylię.
- Skropić sosem jogurtowym.
Dzięki tym trzem lekkim i pełnym smaku przepisom na sałatki, nadaj swoim potrawom wyjątkowy charakter.
Zobacz także:
- Znaczenie sałatek dla utraty wagi
- Zdrowe sałatki na cały rok
- Przepisy na sałatki na lato
- 3 przepisy na sałatki z awokado