Share the post "4 Przepisy na pyszne czekoladowe pomady"
- Share the post
Jeśli kochasz czekoladę i nie możesz się oprzeć dobrej pomadzie, ten tekst jest dla Ciebie.
Aby mieć pewność, że zrobisz pyszny czekoladowy fondant postanowiliśmy zostawić Cię z kilkoma sugestiami, które zdziałają cuda dla Twojego łakomstwa i innych!
Spójrzcie.
Pomada czekoladowa: 4 wspaniałe przepisy
Uzyskaj spersonalizowany plan żywieniowySchudnij w zdrowy sposób i nie przybieraj z powrotem! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz!
1. Zwykła pomada czekoladowa
A mówiąc "prosty" mamy na myśli najbardziej praktyczny przepis.
- Składniki -
- 100g czekolady
- 100g masła
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki stołowe mąki
- Cukier puder do posypania (opcjonalnie)
- Lody lub śmietana (opcjonalnie)
- Metoda przygotowania
- Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200º C.
- Rozpuść czekoladę w bain-marie z masłem i pozostaw do ostygnięcia.
- Następnie ubij całe jajka z odrobiną cukru, aż uzyskasz krem.
- Wmieszaj czekoladę (którą wcześniej rozpuściłeś z masłem) i dodaj pozostały cukier oraz mąkę i dobrze wymieszaj.
- Wlać do małych foremek (wcześniej wysmarowanych masłem i posypanych mąką lub kakao w proszku), wypełniając je do połowy.
- Piec w piekarniku przez 8 minut.
- Pod koniec tego czasu wyjmij z piekarnika, wyjmij z formy i podawaj jeszcze ciepłe (wnętrze powinno pozostać płynne).
- Posypujemy cukrem pudrem do dekoracji i podajemy z gałką lodów waniliowych (lub innych do smaku) lub bitą śmietaną.
2. Czekolada i kasztanowy fondant
Dobra dawka innowacji zawsze dobrze się kojarzy.
- Składniki
- 350g kremu kasztanowego
- 150 g czekolady do gotowania
- 100g niesolonego masła
- 50g mąki
- 3 jajka
- Metoda przygotowania
- Pierwszym krokiem jest umieszczenie masła na patelni i podgrzanie go. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę, przykryć i odstawić na 5 minut.
- Pod koniec tego czasu mieszać druciakiem, aż masa będzie gładka i jednolita.
- Następnie dodać czekoladę i krem kasztanowy i dobrze wymieszać.
- Dodać jajka, jedno po drugim, dobrze mieszając między każdym dodaniem.
- Dodać mąkę (wcześniej przesianą) i wymieszać.
- Na koniec wlewamy masę do formy (wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej kakao) i pieczemy ciasto w piekarniku - nagrzanym do 180º C - przez 15 do 20 minut. Sprawdź czas pieczenia za pomocą wykałaczki.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem i podawać jeszcze ciepłe. Można do niego dołączyć lody.
3. Czekoladowy fondant z karmelem
Czekolada i karmel. Nie można przegapić.
- Składniki
- 100g czekolady karmelowej (niektóre marki oferują tego typu czekoladę do gotowania)
- 2 tabliczki ciemnej czekolady (czekolada do gotowania)
- 240g masła
- 200g cukru
- 80g mąki
- 6 jaj
- 50ml śmietany
- Masło i mąka (do posmarowania formy)
- Metoda przygotowania
- Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180°C.
- Następnie w misce podgrzewamy (w mikrofali, przy mocy 500w) czekoladę połamaną na kawałki i masło przez dwie minuty.
- Dodać cukier, jajka i mąkę i dobrze wymieszać.
- Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy i piec w piekarniku przez 28 minut.
- Pod koniec tego czasu wyjmij ciasto z piekarnika. Będzie wyglądał na niedogotowany, ale nie dziwcie się, tak po prostu jest. Pozostawić do ostygnięcia i wyjąć z piekarnika.
- Na koniec podgrzać śmietankę i polać nią karmelowe wiórki czekoladowe.
- Ciasto podawaj z odrobiną (ciepłego) sosu karmelowego.
4. Biała czekolada Fondant
A ponieważ nie mogło zabraknąć białej czekolady...
- Składniki -.
- 200g białej czekolady
- 130g masła
- 2 łyżki cukru
- 2 całe jaja
- 2 żółtka
- 70g mąki
- Masło i mąka do smaku
- Metoda przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
- Rozpuść czekoladę z masłem w bain-marie.
- Następnie dodać jajka, żółtka i cukier i dobrze ubić.
- Następnie dodajemy mąkę i ponownie ubijamy.
- Dodać czekoladę (która na początku się rozpuściła) i dobrze wymieszać.
- Ciasto przelać do foremek (wcześniej natłuszczonych i posypanych) i wypełnić do około połowy ich wysokości.
- Piec przez około 8 do 10 minut.
- Wyjąć z piekarnika, wyjąć z formy i podawać jeszcze ciepłe.
- Można towarzyszyć z lodami lub syropem jagodowym. Kwasowość tych owoców dobrze kontrastuje ze słodyczą pomady.
Ciesz się swoim posiłkiem!
Zobacz także:
- Ciasto czekoladowe: przepisy na zaspokojenie łaknienia bez grzechu
- Mus czekoladowy: zdrowe przepisy
- Czekoladowe muffiny: małe grzeszki
- Najlepsze na świecie ciasto czekoladowe: przepis