Share the post "Jak zrobić tapiokę?
- Podziel się...
Wolna od glutenu, soli i tłuszczów trans oraz o działaniu sycącym, tapioka zyskuje na popularności w dietetycznych rutynach jako dobry zamiennik chleba.
Ale jak zrobić tapiokę, to pytanie, które wciąż nurtuje wiele osób. Jak zrobić ciasto i jak wybrać spośród niemal nieskończonych możliwości nadzienia?
JAK ZROBIĆ TAPIOKĘ?
Typowa dla północnej i północno-wschodniej Brazylii tapioka wymaga pewnej ostrożności w jej spożywaniu ze względu na wysoką wartość kaloryczną: na zaledwie 100 gramów przypada 254 kalorii. Spożywanie tapioki tylko w jednym lub dwóch posiłkach dziennie jest idealne, aby nie przekroczyć zalecanego spożycia.
Zrzuć wagę w zdrowy sposób i nie odkładaj jej z powrotem! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz!
Wystarczy, że wybierzesz posiłki, w których chcesz ją jeść i dostosujesz nadzienie do sytuacji - oczywiście zdrowe nadzienie, które nie dodaje zbyt wielu kalorii.
Z UWODNIONĄ GUMĄ MANIOKOWĄ
Jeśli nie masz jeszcze dużej wprawy w robieniu tapioki, najlepiej kupić już uwodnioną gumę maniokową. Dzieje się tak dlatego, że nie trzeba wyrabiać ciasta ani przesiewać go aż do uzyskania idealnej konsystencji, a sam proces jest znacznie szybszy i prostszy.
- Rozgrzej nieprzywierającą patelnię;
- Wsypać mąkę pokrywając całą powierzchnię, nie pozwalając, by warstwa była zbyt cienka, by się nie rozpadła (można wybrać przesianie bezpośrednio na patelnię aż do przykrycia lub przejść do sypania łyżek stołowych po przesianiu);
- Poczekaj aż brzegi zaczną się naturalnie odklejać (to jakieś dwie, trzy minuty) i przerzuć;
- Pozostawić na kilka sekund, aby nie wyschło i ponownie odwrócić;
- Wypełnienie.
ZE SŁODKĄ MĄKĄ KUKURYDZIANĄ
Ale znalezienie już uwodnionej gumy maniokowej nie zawsze jest łatwe, więc istnieją alternatywy, aby tapioka poza najprostszą. Uciekanie się do słodkiego proszku jest jednym z nich, ponieważ jest łatwy do znalezienia, ponieważ jest używany do innych przepisów oprócz tapioki.
Ale tutaj nie wystarczy przesiać go na patelnię, najpierw trzeba wyrobić ciasto, aż osiągnie odpowiednią konsystencję.
Aby zrobić tapiokę, trzeba wymieszać jedną filiżankę słodkiej tapioki w proszku z około dziesięcioma łyżkami wody.
Jeśli wolisz i aby zapewnić sobie odpowiednią konsystencję, możesz dodawać wodę stopniowo, zamiast całej naraz.
- Proszek ze słodkiej kukurydzy dobrze wymieszać z wodą (można, a nawet należy ugniatać go rękami);
- Odstawić na około 15 minut, aby dobrze nawilżyć;
- Przesiej w celu rozpuszczenia wszystkich ziaren, które jeszcze tam są;
- Wlać na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię i od tego miejsca postępować jak poprzednio.
JAK WYPEŁNIĆ?
Możliwości wypełnienia tapioki są nieograniczone, ale zostawiamy Was z kilkoma zdrowymi propozycjami na różne pory dnia.
- Awokado
- Banan i masło orzechowe
- Jabłko i cynamon
- Czerwone owoce i miód
- Pierś z indyka ze świeżym serem i rukolą
- Łosoś, twaróg i sałatka
- Jajecznica z twarogiem
Zobacz także:
- Tapioka: zdrowa i smaczna opcja
- Granulowana tapioka
- Co to jest ciężka śmietana i jak ją zrobić?
- 7 Przepisy bezglutenowe