Share the post "Skrystalizowane owoce: poznaj ich skład i sposób wykonania"
- Podziel się...
Każdy z nas przynajmniej raz w roku natrafia na owoce kandyzowane . Czy też ten przysmak nie był regularnie obecny w uroczystościach końca roku... poprawka: w typowych słodyczach tych świąt, jak to jest w przypadku bolo-rei czy broas de mel, na przykład.
Ale to nie wszystko. Niektórzy nie mogą się im oprzeć także w pozostałej części roku.
Ale jeśli z jednej strony są tacy, którzy ją kochają, to z drugiej są tacy, którzy nie mogą jej znieść. Kandyzowane owoce to jednak coś więcej niż proste uzupełnienie świątecznych słodkości.
Owoce kandyzowane: co to jest?
Wyjaśnione prosto. Krystalizacja owoców to proces konserwacji, którego stosowanie sięga ponad 4000 tysięcy lat wstecz do Egiptu. Proces ten dotarł do Europy przez Francję, gdzie owoce krystalizowano na miód.
Proces ten polega na zastąpieniu prawie całej wody zawartej w owocach syropem cukrowym, co zapobiega psuciu się owoców i utrzymuje ich przydatność do spożycia przez znacznie dłuższy czas.
Środki ostrożności, które należy podjąć podczas spożywania owoców skrystalizowanych
To prawda, że ta metoda konserwowania owoców zachowuje niektóre ich właściwości, ale jest pewien haczyk. Ze względu na duże stężenie cukru jest wysokokaloryczny. Ale choć dla niektórych jest to z pewnością bardzo apetyczna cecha, to wcale nie jest korzystna.
Wysokie stężenie cukru w tego typu owocach powoduje, że poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, wywołując intensywne działanie insuliny. Dlatego nie należy spożywać tego typu pokarmów w odosobnieniu w ciągu dnia, a porcje powinny być ograniczone do minimum.
Z tego powodu powinien być spożywany z umiarem i unikany przez osoby np. z cukrzycą.
Owoce kandyzowane: jak je zrobić?
Łatwo ją znaleźć w supermarketach, ale można też zrobić ją samodzielnie w domu. Krystalizować można różne rodzaje owoców, najlepsze i najczęściej spotykane to pomarańcza, cytryna, figi, brzoskwinia, wiśnia czy ananas.
Jeśli chcecie spróbować, to tutaj jest przepis jak zrobić kandyzowaną pomarańczę. Oto, czego będziesz potrzebować
- Składniki
- Obrać 3 do 4 pomarańczy
- 1l wody + 120g dodatkowej wody
- 180g cukru
- Metoda przygotowania
- Zacznij od pokrojenia skórki pomarańczowej.
- Następnie wlewamy do patelni litr wody, dodajemy skórkę pomarańczową i gotujemy przez 10 minut. Pod koniec tego czasu odsącz wodę i odstaw skórki na bok.
- Następnie dodaj do patelni pozostałe 120 gramów wody wraz z cukrem i pozwól, aby zagotować, aż cukier się rozpuści.
- Następnie dodajemy skórkę pomarańczową i gotujemy powoli przez około 30 minut, aż skórka będzie miękka i półprzezroczysta.
- Zdjąć skórki i pozostawić do ostygnięcia na blasze do pieczenia. Jeśli lubicie czuć cukrową otoczkę, możecie posłodzić skórki, gdy są jeszcze mokre. Gdy są bardzo suche, przechowuj je w słoiku.
A potem wiesz? Możesz cieszyć się kandyzowanymi owocami. Ale uwaga: jedz je z umiarem. Pamiętaj, że są one wysokokaloryczne, co może być niekorzystne dla Twojego zdrowia i diety.
Zobacz także.- Owoce: dlaczego warto je jeść, kiedy i w jakiej ilości?
- Owoce i warzywa sezonowe: czym są, korzyści i wartość odżywcza
- Czy owoce są tuczące?