Share the post "Herbata miętowa: właściwości i przepis"
- Podziel się...
Jednak ta roślina ma więcej zalet. Jego właściwości są w zasadzie trawienne, aromatyczne i antybakteryjne.
Mięta żyje poza herbatą, ta roślina ma wiele korzyści, dzięki czemu herbata miętowa jest bogata w witaminy B, C i D, magnez, żelazo, sód i potas. W jego składzie znajduje się również mentol, który nadaje mu orzeźwiający zapach.
6 Korzyści płynące z picia herbaty miętowej
1. Silny układ pokarmowy
Spersonalizowany Plan DietetycznyZrzuć wagę w zdrowy sposób i nie odkładaj jej z powrotem! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz! Pomaga w funkcjonowaniu układu pokarmowego, wspierając funkcjonowanie gruczołów ślinowych i niektórych enzymów, dzięki czemu ułatwia proces trawienia.
2. Pozbyć się stresu
Jego silny zapach działa kojąco i relaksująco. Olejek z tej rośliny jest składnikiem wielu leków, które stosuje się w leczeniu bólów głowy i depresji.
3. Dla czystej skóry
Jego działanie przeciwzapalne pomaga odnowić martwy naskórek i re-teksturuje skórę właściwą. Mięta zawiera również w swoim składzie kwas rosmarowy, który pomaga zwalczać wolne rodniki i chroni przed rakiem skóry.
Może być stosowany w leczeniu trądziku i nakładany bezpośrednio na pryszcze, aby pomóc je wysuszyć. Rozgniecione liście mięty mogą również pomóc złagodzić ból po ukąszeniu owada.
4. Świeży oddech
Jej świeży smak jest doskonałym sprzymierzeńcem dla osób, które odczuwają dyskomfort związany z nieświeżym oddechem. Pomaga rozproszyć czynniki, które powodują ten problem.
5. Zdrowe gardło
Herbata ta jest również bardzo skuteczna w zmniejszaniu bólu gardła, a także w utrzymaniu zdrowia gardła i krtani.
6. Antiemetic
Herbata z mięty pomaga zapobiegać wymiotom. I może być stosowany w przypadku zapalenia jelit, ponieważ ma również działanie przeciwskurczowe.
Jak zrobić herbatę miętową?
- Zagotuj 500 ml wody i dodaj kilka listków świeżej mięty.
- Preferuje żywe, zielone liście.
- Niech parzy przez około 5 minut i odcedzić.
- Można podać z odrobiną cynamonu.
Inne zastosowania kulinarne
Miętę możesz wykorzystać także do aromatyzowania sałatek i innych potraw. I dodawać do lodów, soków (lemoniada, limanada, oranżada...), intensyfikując w ten sposób świeży smak.
Mięta dostosowuje się do każdego środowiska. Dobrym pomysłem może być posiadanie w domu doniczki, aby zawsze można było spożywać ją świeżą podczas gotowania i aby dodatkowo perfumowała otoczenie.
Zobacz także:
- Właściwości zielonej herbaty
- 7 najlepszych herbatek odchudzających
- Właściwości herbaty z hibiskusa
- Wszystkie korzyści płynące z żeń-szenia