Share the post "4 przepisy na muffiny owsiane"
- Podziel się...
Niektórzy nazywają je muffinkami, inni nadają im nazwę babeczek, a potem są jeszcze tacy, którzy nazywają je madeleinami lub muffinkami.
Ale jakkolwiek je nazwiemy, te małe ciastka zachwycają zarówno dzieci, jak i dorosłych. Dla uproszczenia nazwiemy je babeczkami.
I po przepisach na naleśniki, ciasteczka, a nawet naleśniki owsiane, tym razem damy Ci kilka prostych i zdrowych przepisów na muffiny owsiane, których nie będziesz chciał przegapić.
Muffiny owsiane: 4 przepisy, które będziesz chciał wypróbować
1. Muffiny owsiane
Zacznijmy od najprostszego przepisu. Propozycja pochodzi z bloga I Can't Believe It's Healthy.
- Składniki -.
- 1 jajko
- 1 szklanka startego jabłka (około 2 jabłek)
- 150ml mleka sojowego lub ryżowego lub innego, które preferujesz
- 4 łyżki syropu klonowego lub 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 ½ szklanki drobnych płatków owsianych
- 2 łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki soli
- Metoda przygotowania -.
- Rozgrzej piekarnik do 180º C i przygotuj foremki do muffinek.
- Następnie w misce wymieszaj suche składniki (płatki owsiane, cynamon i sól).
- Osobno, w innej misce, wymieszaj mokre składniki (jabłko, jajko, mleko, syrop klonowy lub miód i wanilię).
- Następnie dodajemy mieszankę suchych składników do mieszanki mokrych składników i dobrze mieszamy.
- Na koniec przelać masę do foremek i udekorować np. pestkami, startym kokosem, ciemną czekoladą lub suszonymi owocami.
- Piec przez 25 do 30 minut.
- Następnie usuń. Przed wyjęciem z formy pozostawić do ostygnięcia.
primetag
2. Muffinki z płatków owsianych i jagód
Dodaj więcej koloru i smaku do swoich muffinów owsianych z kilkoma smacznymi borówkami. Przepis pochodzi z bloga Made By Choices.
- Składniki -.
- 200g płatków owsianych razowych
- 2 dojrzałe banany
- 160g mleka roślinnego
- 70g galaretki ryżowej
- 1 szklanka jagód lub czerwonych jagód
- 1 łyżeczka (bardzo pełna) proszku do pieczenia
- Olej kokosowy (do posmarowania foremek)
- Metoda przygotowania
- Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180ºC.
- Następnie w robocie kuchennym zmielić płatki owsiane i proszek do pieczenia na mąkę i odstawić.
- Następnie zmiksować banana, mleko roślinne i galaretkę ryżową.
- Do poprzedniej mieszanki dodajemy przygotowaną na początku mąkę owsianą i dobrze mieszamy aż do jej połączenia.
- Następnie do ciasta dodajemy borówki, delikatnie mieszając.
- Foremki do muffinek smarujemy odrobiną oleju kokosowego i dzielimy ciasto pomiędzy wszystkie foremki.
- Na wierzchu każdej muffinki ułożyć płatki owsiane i borówki do dekoracji.
- Piec w piekarniku przez około 20 minut. Kiedy będą ugotowane, wyjmij i pozostaw do ostygnięcia przed odformowaniem. A potem, ciesz się!
3. Muffinki owsiane z wiórkami ciemnej czekolady
Nie mogło zabraknąć u nas przepisu, w którym pojawia się czekolada. A żeby pomóc "imprezie", Joana Macieira, z bloga Palavras Que Enchem A Barriga miała przepis prosto "pod ręką".
- Składniki
- 60g płatków owsianych
- 260ml mleka
- 225g mąki niekwaszonej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 85g wiórków z ciemnej czekolady
- 1 ubite jajko
- 100g cukru brązowego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 4 łyżki stołowe oleju (około 60ml)
- Metoda przygotowania
- W pierwszej kolejności dodajemy mleko oraz płatki owsiane i pozostawiamy do wchłonięcia.
- W międzyczasie w misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i połowę wiórków czekoladowych.
- Następnie do mieszanki mleka i płatków owsianych dodajemy ubite jajko, cukier, esencję waniliową i olej, dobrze ubijając między każdym składnikiem.
- Następnie dodajemy poprzednią mieszankę do suchych składników i dobrze mieszamy, aż do połączenia składników.
- Na koniec przelać do foremek na muffinki i przykryć pozostałymi wiórkami czekoladowymi.
- Piec w piekarniku, rozgrzanym do 200ºC, przez 20 minut.
4. Muffinki z płatków owsianych i jabłek
Świeżość jabłek i zalety owsa. Co może pójść nie tak? Przepis przychodzi do nas z A Blog More or Less Fit.
- Składniki -.
- 1 jabłko
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 jajka
- 4 białka (lub 2 całe jajka)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka stołowa siemię lniane
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka miodu (lub innej substancji słodzącej)
- Metoda przygotowania
- Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki, oprócz jabłka, aż uzyskasz jednolite ciasto.
- Następnie obieramy jabłko i kroimy je w drobną kostkę.
- Połowę kostek jabłka rozłożyć w foremkach do muffinek (jeśli nie są silikonowe należy je wyłożyć papierem do pieczenia). Następnie podziel ciasto między foremki, a na koniec dodaj drugą połowę kostek jabłek.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180º C przez około 25 minut.
Smacznego!
Zobacz także:
- Płatki owsiane: wszystko, co musisz wiedzieć o tym superżywności
- 6 Przepisy na owsiankę
- 4 przepisy na naleśniki owsiane
- Płatki owsiane: posiłki przed treningiem