Share the post "Czerwona kapusta: tyle właściwości odżywczych w jednym pożywieniu"
- Podziel się...
Jest uważany za doskonały detoksykator komórek i pomaga oczyścić organizm poprzez zwalczanie wolnych rodników.
Fioletowa kapusta to potrawa, która jest jednocześnie kolorowa i pełnowartościowa. Jego regularne spożywanie pomaga zapobiegać chorobie Alzheimera i niektórym rodzajom raka.
Wskazany jest również w zapobieganiu przeziębieniom i grypie oraz łagodzeniu objawów wrzodów żołądka.
Odkryj wszystkie korzyści!
10 korzyści z jedzenia czerwonej kapusty
Uzyskaj spersonalizowany plan żywieniowySchudnij w zdrowy sposób i nie zyskaj z powrotem! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz!
1. Ulga w bólu głowy
Już 20-25ml soku z czerwonej kapusty pomaga złagodzić objawy bólu głowy.
2. Odmładza skórę
Ponieważ czerwona kapusta jest bogatym źródłem witaminy C i witaminy E, warzywo to pomaga spowolnić proces starzenia, nadając skórze naturalny blask.
Proponujemy naturalną maseczkę z czerwonej kapusty: sok z kapusty mieszamy ze szczyptą drożdży i miodu. Nałóż go na całą twarz i szyję, trzymając go przez 15 minut, a następnie zmyj ciepłą wodą.
3. Trądzik
Właściwości odżywcze kapusty purpurowej nie tylko pomagają w oczyszczaniu organizmu. W konsekwencji tej detoksykacji możliwe jest również leczenie trądziku.
4. Wrzody
Aminokwas glutamina, obecny w dużych ilościach w czerwonej kapuście, pomaga w leczeniu wrzodów i jest to wielowiekowa metoda leczenia, przekazywana z pokolenia na pokolenie.
5. Zdrowe kości
Fioletowa kapusta jest bogatym źródłem wapnia, minerału, który powinien być spożywany przez wszystkich ludzi, zwłaszcza we wczesnym okresie życia, aby pomóc w zapobieganiu osteoporozie i utrzymać kości silne i zdrowe.
6. Kontrola ciśnienia krwi
Jedną z korzyści płynących z purpurowej kapusty jest to, że pomaga w tworzeniu czerwonych komórek i jako takie pomaga kontrolować rytm serca i ciśnienie krwi.
7. Zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera
Antocyjany są obecne w wysokim stężeniu w fioletowej kapuście i pomagają zapobiegać tworzeniu się płytki nazębnej w mózgu - jednej z głównych przyczyn choroby Alzheimera.
8. Kontrola poziomu cholesterolu
Silne właściwości antyoksydacyjne fioletowej kapusty pomagają obniżyć zły cholesterol.
9. Rak
Wspomniane właściwości antyoksydacyjne, mogą również wzmocnić organizm, gdy ten zmaga się z takimi chorobami jak rak piersi, okrężnicy czy prostaty.
10. Zmniejszenie bólu mięśniowego
Kwas mlekowy pomaga zmniejszyć bolesność mięśni i można go znaleźć podczas gotowania czerwonej kapusty.
Sok z czerwonej kapusty przepis
Jeśli masz pewne trudności ze spożywaniem pokarmów roślinnych, zostawiamy Ci przepis na sok z czerwonej kapusty, który z pewnością pokochasz!
- Składniki -
- 1/4 czerwonej kapusty
- 2 plastry ananasa
- 250 ml wody
- Liście mięty pieprzowej
- Miód do smaku
- Metoda przygotowania
- Umieścić kapustę, ananasa i wodę w blenderze i dobrze zmiksować;
- Dodaj liście mięty i miód;
- Smacznego!
Czerwona kapusta jest pełna ważnych korzyści, ale aby w pełni wykorzystać wszystkie z nich, zwróć uwagę na następujące wskazówki:
- Jarmuż dokładnie umyć, najlepiej namoczyć w wodzie z sodą oczyszczoną;
- Zawsze spożywaj świeży sok, dla najlepszych rezultatów;
- Nie należy przechowywać soku z czerwonej kapusty w lodówce - należy go spożywać bezpośrednio po przygotowaniu.
Zobacz także:
- Właściwości słodkiego ziemniaka
- Dynia: właściwości i przepisy
- Awokado: korzyści i kalorie
- 4 Pyszne przepisy z kolendrą