Share the post "Jak zrobić kremowy pudding ryżowy?
- Podziel się...
Istnieje mnóstwo przepisów na pudding ryżowy, ale cel jest zawsze jeden: uzyskanie kremowego i bardzo smacznego puddingu ryżowego. Aby się tam dostać, istnieje kilka wskazówek i trików.
Szybkie przeszukanie internetu i łatwo zdajesz sobie sprawę, że istnieją przepisy na wszystkie gusta i nastroje. Są tacy, którzy zastępują mleko wodą, są tacy, którzy używają masła i tacy, którzy go nie używają, którzy zamieniają jajka na budyń błyskawiczny lub nie używają żadnego z nich, którzy wolą używać brązowego cukru zamiast cukru pudru lub używają innego rodzaju ryżu niż zwykły carolino.
Kremowy pudding ryżowy: wskazówki
Uzyskanie kremowego puddingu ryżowego jest trudniejsze niż mogłoby się wydawać. Ale są pewne wskazówki, które mogą pomóc, np:
Gotowanie jeszcze nigdy nie było tak proste. Oszczędzaj czas i pieniądze oraz baw się podczas gotowania! Chcę wygrać robota kuchennego!
1. Przepisy mówią, że należy zacząć od ugotowania ryżu we wrzącej wodzie z dodatkiem soli, skórki z cytryny i laski cynamonu.
A jeśli chcesz mieć naprawdę kremowy ryż, ważne jest, aby pozwolić ryżowi dobrze ugotować się w wodzie, ponieważ ryż nie ugotuje się dobrze w mleku.
2. Po ugotowaniu ryżu należy dodawać mleko małymi porcjami, aż przykryje około dwóch palców ryżu. Tutaj koniecznie trzeba stale mieszać, aby ryż nie przywarł do dna patelni. Zwróć szczególną uwagę na dodatki do mleka.
Należy je robić w miarę gęstnienia mleka i w małych ilościach. To jeden z podstawowych sekretów kremowego puddingu ryżowego.
3. Można, jeśli ktoś woli, dodać też po tym mleko skondensowane lub mleko kokosowe.
4. Na 140 gramów ryżu dodaj co najmniej litr mleka. Dzięki temu ryż nie wysycha. Jeśli zamierzasz zabrać ryż do lodówki możesz dodać go nieco więcej, gdyż zimno powoduje, że ryż nieco wysycha. Ta dodatkowa porcja mleka pomaga temu zapobiec.
5. Przed dodaniem żółtek dobrze wymieszaj je w misce, aż będą kruche, ułatwi to włączenie żółtek do ryżu. Również żółtka dodajemy powoli i cały czas mieszamy, aby nie rozgotowały się i nie rozsypały w grubych grudkach w mleku, wyglądając jak jajecznica.
6. Kolejną wskazówką jest wyłączenie ognia, gdy (po dodaniu żółtek) ryż ma aspekt płynny (podobny do papki). Dzięki temu ryż pozostaje kremowy, nawet po wchłonięciu części mleka.
Oto wskazówka
A po poradach nie mogło zabraknąć sugestii. Dzisiejszy, pudding ryżowy z mlekiem skondensowanym... tak kremowy jak tylko się da. Oto co będzie potrzebne:
- Składniki -
- 2 puszki mleka skondensowanego
- 50g niesolonego masła
- 250g ryżu kręconego
- 500ml wody
- 5 żółtek
- skórki z 2 cytryn
- 2 laski cynamonu
- Mleko półtłuste do smaku
- Cynamon w proszku do smaku
- Metoda przygotowania
1. Doprowadź wodę i ryż do wrzenia na patelni. Gdy woda całkowicie odparuje, dodajemy masło, skórkę z cytryny, laski cynamonu oraz mleko skondensowane i gotujemy przez 30 minut na wolnym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu, żeby nie przywarło.
2. Gdy ryż się ugotuje, wyłączamy ogień. Żółtka rozpuścić w kubku z odrobiną mleka i dodać do budyniu ryżowego, stale mieszając zdjąć z ognia.
3. Umieść pudding ryżowy w pojedynczych miseczkach lub na talerzu do serwowania i schładzaj przez co najmniej 1 godzinę lub - jeśli wolisz - podawaj na ciepło.
4. Przed podaniem posypać cynamonem w proszku.
Zobacz także:
- 4 Przepisy na pudding ryżowy
- Krem budyniowy: przepis, który trzeba wypróbować
- Co to jest custard i jak go zrobić?
- 5 łatwych przepisów na desery