Share the post "4 Absolutnie niezastąpione przepisy na ciasto biszkoptowe"
- Podziel się...
Są ciasta, które nigdy nie wychodzą "z mody". Ciasto biszkoptowe jest jednym z nich.
Albo nie byłby częścią szerokiej gamy przepisów bardzo popularnych ciast, które wprawiają w zachwyt dzieci i dorosłych.
I choć najbardziej tradycyjny przepis już cieszy podniebienie najbardziej łakomczuchów, to wiedz, że i tutaj można "unowocześniać" i urozmaicać. Dowodem na to są wariacje przepisów na tort biszkoptowy (tylko kilka przykładów spośród wielu), które Wam zostawiamy.
Zachwyćcie się sami
Ciasto biszkoptowe: przepisy na wszystkie gusta
Uzyskaj spersonalizowany plan żywieniowyZrzuć wagę w zdrowy sposób i nie odkładaj jej z powrotem! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz!
1. Ciasto biszkoptowe "tradycyjne
Zacznijmy od najbardziej podstawowego.
- Składniki -.
- 2 paczki herbatników Maria
- 4 żółtka
- 125 g masła
- 250g cukru
- 1 kubek bardzo mocnej kawy
- Rozdrobniony kokos i starty herbatnik Maria do smaku
- Metoda przygotowania
- Ubij żółtka z cukrem i masłem, aż uzyskasz bardzo kremową masę.
- Przygotować mocną kawę i zanurzyć herbatniki, jeden po drugim, w kawie (nie za gorącej) i pozostawić do ostygnięcia.
- Następnie zacznij budować swój tort. Ułóż warstwę herbatników na patelni (w kształcie, który preferujesz - kwadrat, prostokąt, okrąg, kwiat, ...) i posmaruj kremem (który przygotowałeś z żółtek, cukru i masła). Powtarzaj czynność, aż zostaną wszystkie ciastka.
- Na koniec pokryć zewnętrzną część tortu kremem i posypać kokosem oraz startym herbatnikiem.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin.
2. Najlepsze ciasto biszkoptowe na świecie
Przynajmniej tak twierdzą niektórzy. Oto czego potrzebujesz:
- Składniki - .
- 250g masła
- 100g czekolady w proszku
- 150g cukru pudru
- 300g ciemnej czekolady
- 300g śmietany
- Biały herbatnik do smaku
- Kawa do smaku
- Metoda przygotowania
- Zacznij od wymieszania masła (które powinno być w temperaturze pokojowej) z cukrem pudrem i przesianą czekoladą w proszku. Dobrze ubijaj, aż uzyskasz jednorodną masę.
- Następnie wymieszać śmietankę i ciemną czekoladę, doprowadzić do wrzenia w bain-marie i bardzo dobrze wymieszać. Gdy masa utworzy krem, zdjąć z ognia.
- Teraz wystarczy złożyć tort. W formie do pieczenia z wyjmowaną obręczą zacznij od ułożenia niewielkiej warstwy przygotowanego wcześniej kremu (z masłem i czekoladą), tak aby ciasto przylegało do blachy.
- Następnie zanurzamy herbatniki w kawie (najlepiej bardzo mocnej) i formujemy warstwy herbatników przekładane kremem maślanym i czekoladowym.
- Na środku ułożyć warstwę herbatników nasączonych kawą i przykryć warstwą kremu śmietankowo-czekoladowego. Następnie powrócić do warstw biszkoptowych przeplatanych kremem czekoladowo-maślanym.
- Do pokrycia tortu użyj pozostałego kremu i kremu czekoladowego.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej zostawić na noc).
Rada: można podawać z gałką lodów waniliowych i fios de ovos.
3. Ciasto biszkoptowe z mlekiem skondensowanym i migdałami
Inna alternatywa, inny sposób pieczenia.
- Składniki
- 5 arkuszy bezbarwnej żelatyny
- 6dl krem
- 1 puszka gotowanego mleka skondensowanego
- 200g herbatniki typu Maria
- 2,5dl kawa rozpuszczalna
- 100g opiekanych, pokrojonych migdałów
- Cukier puder do smaku
- Metoda przygotowania
- Zacznij od namoczenia listków żelatyny w zimnej wodzie.
- Następnie ubijamy śmietanę. Gdy będą bardzo twarde dodać mleko skondensowane i dobrze wymieszać.
- Następnie dodać odsączone i rozpuszczone liście żelatyny (w bain-marie) i dobrze wymieszać, aż wszystko będzie dobrze wymieszane.
- W formie do pieczenia z wyjmowaną obręczą (lub jeśli wolisz, możesz umieścić obręcz na podstawie tortowej), zacznij od ułożenia warstwy herbatników namoczonych w kawie.
- Tę warstwę posmaruj kremem (który przygotowałaś na początku) i powtarzaj kolejno, aż do wykorzystania wszystkich składników. Zakończyć kremem.
- Wstawić do lodówki, aby stwardniały. Gdy zastygnie, wyjąć z formy (przejechać nożem po brzegu i ostrożnie wyjąć).
- Udekorować prażonymi migdałami, posypać cukrem pudrem i podawać.
4. Kruche ciasto truskawkowe
Możesz się oprzeć?
-Składniki -
Na krem :
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 żółtka
- 3 łyżki stołowe mąki
Na sos truskawkowy:
- 10 dużych truskawek (pokrojonych)
- 2 łyżki cukru
- Sok z połowy cytryny
- ⅔ szklanki wody
- 1 ½ łyżeczki niearomatyzowanej żelatyny
- 1 łyżka wody do zupy
Do nasączenia herbatników:
- 180ml mleka
- 200ml mleka skondensowanego
- 480g herbatników
Dla bitej śmietany
- 1 ½ szklanki śmietany
- 3 łyżki cukru
- Metoda przygotowania
- Zacznij od przygotowania kremu. Mleko, cukier i wanilię doprowadzić do wrzenia i mieszać aż do uzyskania kremu bez zagotowania.
- Osobno ubijamy żółtka z łyżką śmietany, która jest na ogniu. Dodać jeszcze dwie łyżki stołowe i dalej mieszać.
- Do śmietany na ogniu dodać masę żółtkową i dobrze wymieszać.
- Na koniec dodajemy mąkę i dobrze mieszamy (aby nie powstały grudki). Zdjąć z ognia, gdy lekko zgęstnieje.
- Następnie przejdź do sosu truskawkowego. Pierwszym krokiem jest podgrzanie (na dużym ogniu) pokrojonych truskawek, z wodą, cukrem i sokiem z cytryny.
- Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 8 do 10 minut. Pod koniec tego czasu zdjąć z ognia.
- Następnie w mikrofalówce (przez około 6-7 sekund) dodajemy żelatynę z wodą. Następnie dodajemy tę mieszankę do truskawek, dobrze mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Aby przygotować płyn, w którym będziesz moczyć herbatniki, po prostu wymieszaj mleko i mleko skondensowane i dobrze wymieszaj.
- Następnie natłuścić formę do pieczenia z wyjmowaną obręczą i namoczyć herbatniki w poprzedniej mieszaninie i umieścić je w formie na przemian z kremem, który przygotowałeś na początku.
- Na koniec przygotować bitą śmietanę. Wystarczy, że ubijesz śmietanę z cukrem.
- Aby wykończyć swój tort wystarczy nałożyć na niego sos truskawkowy i udekorować bitą śmietaną.
Ciesz się swoim ciastem!
Zobacz także:
- 5 popularnych przepisów na ciasta
- 3 Proste przepisy na ciasto marchewkowe
- 4 Przepisy na szarlotkę
- 3 Zdrowe przepisy na ciasta