Share the post "Niebezpieczeństwo przetworzonej żywności dla zdrowia"
- Podziel się...
Przetworzona żywność coraz częściej pojawia się w posiłkach Portugalczyków, choć jej nadmierne spożycie wiąże się z takimi patologiami jak: nadciśnienie, cukrzyca, alergie pokarmowe, problemy sercowo-naczyniowe, a w sytuacji nadmiernego spożycia - nowotwory.
Co to jest żywność przetworzona?
Bezpłatna konsultacja żywieniowaSchudnij w zdrowy sposób i nie odzyskaj wagi! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz! Już sama nazwa wskazuje, że mamy do czynienia z opcją (nie)zdrową. Żywność przetworzona to żywność uprzemysłowiona, czyli nie naturalna, która została poddana jakiejś manipulacji, przez co zmieniono jej właściwości odżywcze.
Jeśli mówimy o wysokiej temperaturze, której często są poddawane podczas tego procesu, to wiemy również, że zmieni to ich skład i że stracą one część niezbędnych do dobrego funkcjonowania naszego organizmu składników odżywczych.
O niezbyt ciekawym profilu odżywczym, a to za sprawą dodawanych do nich barwników, konserwantów, słodzików i emulgatorów, które przedłużają ich trwałość.
Natomiast w żołądku zmniejsza się uczucie sytości. Są one szybciej wchłaniane przez nasz organizm, przez co krótko po ich spożyciu znów odczuwamy głód.
Problemy z przetworzoną żywnością
1. Patologie towarzyszące
Pomimo natychmiastowej gratyfikacji, jaką daje tego typu jedzenie, prawda jest taka, że smak przetworzonej żywności wynika z nadmiernego użycia składników, które sprzyjają niektórym patologiom:
- Cholesterol - tłuszcze "trans" powstałe w wyniku przetwarzania żywności w wysokich temperaturach, podnoszą poziom cholesterolu, zwłaszcza złego cholesterolu (LDL), który wpływa na zatykanie się tętnic, co jest szkodliwe dla rozwoju choroby wieńcowej.
- Cukrzyca - są to pokarmy bogate w cukier i rafinowane węglowodany, a więc potencjatory tej choroby.
- Nadciśnienie - te pokarmy mają dużo soli, aby były smaczniejsze, co pogłębia lub promuje stan nadciśnienia.
2. Tworzą uzależnienie
Przetworzona żywność ma tendencję do nadmiernego pobudzania neuroprzekaźnika odpowiedzialnego za uczucie satysfakcji i przyjemności, zwanego dopaminą, powodując nasilenie chęci jedzenia tego typu produktów za każdym razem, gdy je spożywasz.
Tak więc, jeśli siła woli, aby wiedzieć, kiedy przestać, nie wystarczy, wysokie spożycie przetworzonej żywności może prowadzić do nadwagi i otyłości.
3. Problemy z kośćmi
Wiele przetworzonych produktów spożywczych zawiera fosforany, których brak czyni je znacznie mniej atrakcyjnymi sensorycznie. Jednak spożywane w dużych ilościach mogą zaszkodzić zdrowiu kości.
4. Są droższe niż zdrowa żywność
Nie, żywność przetworzona nie jest tańsza, wbrew temu, co może myśleć wiele osób. W rzeczywistości ich złożona konstytucja, fakt, że mają opakowania (papierowe lub plastikowe) i cały proces montażu aż do produktu końcowego, czyni je droższymi.
Prosta i świeża żywność nie przechodzi drogich procesów, dzięki czemu jest zdrowsza i tańsza!
Niektóre przykłady żywności przetworzonej
- Chipsy
- Kiełbaski
- Delikatesy
- Żywność w puszkach
- Herbatniki i krakersy
- Batoniki zbożowe
- Napoje bezalkoholowe
- Słodycze (ciastka, ciastka, gumy)
- Nuggetsy, paluszki rybne
- Płatki śniadaniowe
Znaczenie czytania etykiet
Wszyscy wiemy, że nie wypada iść do supermarketu głodnym. Szukamy szybkich opcji, dobrego wyboru, który złagodzi nasz głód. Przetworzona żywność znajduje się w najbardziej atrakcyjnych miejscach, dlatego ważne jest, aby zwracać uwagę na etykiety, aby ograniczyć kupowanie pod wpływem impulsu. Patrzenie na etykiety to świadomy sposób na to, by wiedzieć, co jemy. Im więcej składników, tym produkt jest bardziej przetworzony, a częściej jest to wybór szkodliwy dla naszego organizmu. Wykonanie tej lektury pozwoli Ci wiedzieć, co wkładasz do koszyka.
Dobra praktyka żywieniowa
Im bardziej naturalna jest nasza dieta - w miarę możliwości wykorzystująca do przygotowania posiłków świeże i sezonowe produkty - tym więcej składników odżywczych dostarczamy naszemu organizmowi. Jedzenie jest paliwem naszego codziennego życia. Dostarcza nam energii.
Nadmiar cukru, soli i tłuszczu obecny w przetworzonej żywności powoduje uzależnienie. Jednocześnie dostarczają nam pustych kalorii, które nie dają wystarczającej energii do codziennych czynności. Tworzy to błędne koło, w którym zawsze mamy ochotę na przekąskę.
Stosowanie diety zgodnej z zasadami Koła Żywieniowego, spożywanie poszczególnych grup pokarmów każdego dnia w porcjach odpowiednich do naszego wydatku energetycznego, doprowadzi do kontroli wagi, która utrzyma nas w zdrowiu.
Poświęcenie czasu na gotowanie posiłków, aby były kolorowe i pełne witamin, da Ci energię do dbania o siebie i utrzymania zaangażowania w zdrowe odżywianie przez cały rok, unikając spożywania przetworzonej żywności.
Zobacz także:
- Czy wiesz jak czytać etykiety produktów spożywczych?
- Aby schudnąć, nie jedz tych pokarmów
- Żywność, która wygląda na zdrową, ale nią nie jest
- 7 Wskazówki dotyczące sporządzania listy zakupów w supermarkecie