Share the post "Płatki owsiane: pożywne przepisy"
- Podziel się...
Spożywanie płatków owsianych jest korzystne dla zdrowia ze względu na wysokie stężenie błonnika. Jednak ze względu na to, że pochodzi z wewnętrznej części zboża, mąka owsiana jest formą, która ma najmniej błonnika.
Mimo to jest zdrowszą alternatywą dla mąki pszennej i jest często wykorzystywana w przepisach na chleby, naleśniki i ciasta. Odkryj sześć łatwych do zrobienia, pełnych smaku propozycji poniżej.
6 Przepisów, których nie można przegapić
1. Chleb z owsem, siemieniem lnianym i suszonymi owocami
Firma Inshape opublikowała pyszny przepis, który podkreśla właściwości mąki owsianej. Koniecznie wypróbujcie.
- Składniki
Uzyskaj spersonalizowany plan żywieniowySchudnij w zdrowy sposób i nie odzyskaj wagi! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz!
- 300g Mąka owsiana
- 50 g mielonego siemienia lnianego
- 300 ml Białka jaj
- 2 łyżeczki Wodorowęglan sodu
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka oregano
- 50-100 g suszonych owoców
- Metoda przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 180º.
2. W misce z wodą wymieszaj siemię lniane, aż powstanie z niego grzybek.
3. W międzyczasie w większej misce wymieszaj ze sobą pozostałe składniki, oprócz suszonych owoców. Dodajemy zgrillowane siemię lniane i mieszamy całe ciasto do uzyskania całkowicie jednolitej masy.
4. Masę wlewamy do nieprzywierającej tortownicy i posypujemy suszonymi owocami. Piec przez 30 minut.
5. Pozostawić do ostygnięcia i jest gotowy do krojenia.
2. Naleśniki bananowe i owsiane
Dietetycy z Holmes Place proponują pyszny przepis, który z pewnością uczyni Twoje poranki smaczniejszymi.
- Składniki
- 2 łyżki stołowe płatków owsianych
- 1 łyżka stołowa siemienia lnianego (mielonego)
- 2 białka jaj
- 1 Banan (najlepiej dojrzały)
- Przygotowanie
Mąkę owsianą wymieszać z siemieniem lnianym.
2. 2. następnie dodajemy 2 białka i puree bananowe.
3. 3) Dobrze wymieszać, aż masa będzie gładka.
4. Gdy osiągniesz pożądaną konsystencję, umieść małe porcje na nieprzywierającej patelni i zrób kilka dysków. Gdy ciasto będzie złotobrązowe, przewróć je na drugą stronę.
3. Ciasto z matchą i karobem
Dietetyk Francisca Oliveira podaje nam na swoim blogu doskonałą i pożywną propozycję wykorzystania mąki owsianej w naszej diecie.
- Składniki
- 1/2 szklanki roztopionej oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
- 1 szklanka mąki (ja wsypałam 1/2 mąki owsianej i 1/2 mąki karobowej)
- 1/2 łyżeczki gumy ksantanowej
- 2 łyżeczki Matcha (zielonej herbaty w proszku)
- 2 łyżeczki drożdży
- 1 Herbata cynamonowa
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 3 dojrzałe banany
- 4 łyżki rozdrobnionego kokosa
- 2 Jaja
- 1/3 szklanki Stewii lub cukru kokosowego lub miodu
- Przygotowanie
1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC i natłuść formę na ciasto.
2. Wymieszaj ze sobą mąki, matchę, proszek do pieczenia i cynamon.
3. Dodajemy siemię lniane i 2 łyżki startego kokosa.
4. W blenderze zmiksuj roztopioną oliwę z oliwek lub olej kokosowy, banany, słodzik lub cukier kokosowy i jajka.
5. Następnie dodać masę z mąkami i dobrze wymieszać.
6. Przełożyć masę do formy i posypać pozostałym rozdrobnionym kokosem.
7. Piec w piekarniku przez 45 do 50 minut.
8. Pozostawić do ostygnięcia i cieszyć się.
4. Muffin karobowy
Andreia Black, ze strony Vitamina-te, podzieliła się przepisem z mąką owsianą, który jest łatwy do wykonania, dość ekonomiczny i super odżywczy. Według niej jest to jeden z najbardziej udanych przepisów wśród przyjaciół, rodziny i współpracowników. Chcesz wziąć dowód z 9?
- Składniki -.
- 1 + 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka mielonego złotego siemienia lnianego
- 2 łyżki mąki karobowej
- 1 łyżka Nutrilite Plant Protein
- 1 filiżanka brązowego cukru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 1 szklanka napoju roślinnego (ryżowego, owsianego, migdałowego itp.)
- 1/2 szklanki oleju arachidowego
- Sok i skórka z 1 pomarańczy
- Przygotowanie
1. Zacznij od wymieszania wszystkich suchych składników razem i przesiania. Osobno dodajemy napój roślinny, olej arachidowy, sok pomarańczowy i skórkę.
2. Następnie powoli dodawać płynną mieszankę do suchych składników, za pomocą druciaka, aż do uzyskania gładkiego ciasta.
3. Rozgrzej piekarnik na 15 minut w temperaturze 180ºC.
4. Formy do muffinek wysmarować margaryną roślinną i posypać mąką lub, jeśli wolisz, użyć papierowych kubków (są dostępne w różnych kolorach).
5. Napełnij foremki ciastem, aż osiągną 2/3 swojej pojemności.
6. Piec przez 15-20 minut. Gdy będą w pełni ugotowane, wyjmij z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia i rozłóż.
5. Ciasto marchewkowe z mąką owsianą
W sklepie internetowym Emporio Delivery znaleźliśmy bardzo pożywną propozycję, idealną do towarzyszenia np. środkowej popołudniowej herbacie.
- Składniki
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
- 1/2 szklanki oleju
- 3 Jaja
- 2 filiżanki cukru
- 2 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- Przygotowanie -.
1. Zmiksować marchewkę, olej i jajka.
2. Wyjmij masę z blendera i przełóż do miski.
3. Dodać cukier, mąkę owsianą, proszek do pieczenia, posiekane orzechy włoskie i delikatnie wymieszać.
4. Umieść ciasto w średniej prostokątnej formie do pieczenia i piecz w rozgrzanym średnim piekarniku przez 45 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
6. Owsianka "Scones
Blog Nattyfit Food by Isa proponuje zdrowy, pożywny i całkiem smaczny przepis, dzięki któremu nasze przekąski będą jeszcze pełniejsze.
- Składniki -.
- 150 g mąki owsianej
- 5 Mielone orzechy włoskie
- 1 łyżeczka drożdży do ciast
- 1 łyżka margaryny sojowej lub oleju kokosowego
- 3 łyżki mleka roślinnego
- 1 jajko i dwa białka
- 1 łyżka stewii (płaskiej) lub miodu
- Rozdrobniony kokos do smaku
- Przygotowanie -.
1. Rozgrzej piekarnik do 200ºC.
2. Wymieszaj w misce lub na talerzu mąkę owsianą, proszek do pieczenia, stewię i zmielone orzechy włoskie.
3. W środku masy zrobić dołek i dodać jajko, białko, mleko i roztopioną margarynę.
4. Wymieszaj wszystko razem widelcem lub rękami i dodaj kokos do smaku.
5. Ciasto wylewamy za pomocą łyżki stołowej na małe kopce na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
6. Piec przez 15 do 20 minut. Podawaj je jeszcze ciepłe z wybranym przez siebie dżemem, kompotem lub marmoladą.
Pobierz spersonalizowany plan diety tutaj !
Zobacz także:
- Owies: właściwości i zalety jego spożywania
- 4 przepisy owsiane na zdrowe śniadania i przekąski
- Płatki owsiane: posiłki przed treningiem
- 6 przepisów na owsiankę
- Otręby owsiane: korzyści dla odchudzania
- Owsianka na noc: zdrowy, wygodny trend
- Owsianki na noc: proste, wygodne i zdrowe przepisy