Share the post "Czy znasz okrę?"
- Podziel się...
Bardzo ceniona w kuchni brazylijskiej i afrykańskiej, okra nie tylko oferuje wielkie bogactwo odżywcze, ale także ma kilka korzyści zdrowotnych.
Owoc rośliny z rodziny malwowatych, okra jest warzywem uprawianym w regionach tropikalnych, subtropikalnych i umiarkowanych na całym świecie. Jego pochodzenie jest niepewne, kwestionuje się pochodzenie z Azji Południowej, Etiopii i Afryki Zachodniej.
Koktajl składników odżywczych
Uzyskaj spersonalizowany plan żywieniowySchudnij w zdrowy sposób i nie zyskaj z powrotem! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz!
Lekceważona przez niektórych ze względu na charakterystyczną lepkość w środku, okra zwraca uwagę ze względu na bardzo atrakcyjny profil żywieniowy, zdolny dostarczyć kilku składników odżywczych bardzo ważnych dla zdrowia.
Bogata w błonnik, przeciwutleniacze i minerały takie jak wapń, magnez, potas i cynk, okra posiada również białka oraz witaminy A, C i B complex, dlatego powinna być spożywana przez osoby w każdym wieku.
Jest to również idealny pokarm do włączenia do diety, jeśli jesteś na diecie. Oprócz tego, że jest lekkostrawna, okra dostarcza organizmowi niewiele kalorii - 30 kalorii na 100 gramów.
Okra: 7 korzyści zdrowotnych
Dzięki swojemu bogactwu odżywczemu, okra ma kilka korzyści zdrowotnych. Oto niektóre z nich:
1. Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi;
2. Wzmacnia układ odpornościowy poprzez pobudzenie go do produkcji większej ilości białych krwinek;
3. Chroni zdrowie oczu, zapobiegając rozwojowi zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej;
4. Reguluje tranzyt jelitowy, unikając problemów takich jak zaparcia, wzdęcia czy biegunki;
5. Zwalcza cukrzycę, ponieważ jego wysoka zawartość błonnika pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi;
6. Wspomaga odchudzanie;
7. Chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem się i zmniejsza widoczność zmarszczek, trądziku i blizn.
Jak przygotować okrę
Obecna w diecie kilku kultur na całym świecie, okra może być spożywana na różne sposoby. Gotowane lub duszone, smażone lub duszone, używane w zupach, a nawet w sałatkach, istnieje kilka sposobów na przygotowanie tej potrawy.
Przygotowując okrę, należy ją porządnie umyć w dużej ilości wody, aby wyeliminować ewentualne pasożyty zaimpregnowane w łupinie. A jeśli nie jesteś fanem charakterystycznej lepkości tego warzywa, możesz ją zmniejszyć. Aby to zrobić, wystarczy namoczyć okrę w wodzie z octem przez 30 minut.
Okra pozostaje świeża maksymalnie przez okres jednego tygodnia. Ponieważ w niskich temperaturach łatwo się psuje, należy go przechowywać w plastikowej torebce i trzymać na dolnej półce lodówki. Można ją również zamrozić, ale najpierw trzeba będzie ją umyć, posiekać i zapakować próżniowo.
Gdzie go znaleźć?
Lokalne rynki, sklepy owocowe i supermarkety są najlepszymi miejscami do znalezienia dobrej jakości okry, jednak można je również sadzić w podwórkach i donicach.
Przy zakupie należy wybierać młode warzywa, o długości od 5 do 10 cm, ciemnozielone i miękkie w dotyku. Gdy są zbyt twarde, okra ma tendencję do bycia bardzo włóknistą.
Wykorzystaj swoją kreatywność do przygotowania tej potrawy i pamiętaj: najlepsze jest to, że znajduje się ona w Twojej diecie.
Zobacz także:
- Anona: "super owoc
- Awokado: korzyści i kalorie
- Imbir: właściwości i korzyści
- Wszystkie korzyści płynące z żeń-szenia