Share the post "Lasagne: przepisy z Włoch na świat"
- Podziel się...
Lasagne to jedno z najbardziej znanych i cenionych dań kuchni włoskiej.
Historia mówi, że w swoich początkach lasagne była po prostu makaronem gotowanym z warzywami i serem, ale z czasem przepis ewoluował i ostatecznie stał się wspaniałym przepisem, który znamy dzisiaj i dał początek kilku innym pochodnym, takim jak wersje lasagne z kurczakiem, rybne (jak tuńczyk) lub warzywne, na przykład.
Mimo wszystkich wariacji, tym razem skupiamy się na najbardziej tradycyjnym przepisie. Piękna lasagne bolognese. A my mamy dla Was kilka przepisów.
Przepisy na lasagne
1) mięsna lasagne à la mode autorstwa szefa kuchni Henrique Sá Pessoa
Uzyskaj spersonalizowany plan żywieniowySchudnij w zdrowy sposób i nie odzyskaj wagi! Porozmawiaj teraz z dietetykiem online!
Przepis znajduje się na stronie Ingrediente Secreto.
- Składniki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie świeżego makaronu lasagne
- 1 chorizo
- 10 grzybów
- 400g mięsa mielonego
- 1 gałązka tymianku
- 2 łyżki stołowe pulpy pomidorowej
- 4 łyżki stołowe pokrojonego pomidora
- ½ litra mleka
- Sól, gałka muszkatołowa i pieprz do smaku
- 1 ½ łyżki mąki
- 100g masła
- 1 twaróg z Seia
- 1 opakowanie startego sera
- Metoda przygotowania
- Na początek przygotuj sos Bolognese. Na patelni z oliwą z oliwek podsmażamy przez kilka sekund cebulę, czosnek i chorizo w kawałkach.
- Gdy masa będzie oblepiona dodać mięso, doprawić solą, wymieszać i dobrze podsmażyć.
- Następnie podczas smażenia nakłuwaj mięso łyżką, aby nie przywierało.
- Gdy mięso zacznie się złocić, dodajemy grzyby i gałązkę tymianku.
- Dodaj pulpę pomidorową i rozgniecione pomidory, dopraw pieprzem do smaku i duś na małym ogniu przez około 20 minut. Jeśli sos jest zbyt suchy, dodaj odrobinę wody.
- Następnie zanurz świeże płaty makaronu na minutę we wrzącej wodzie, ułóż je na naczyniu do serwowania i dodaj mżawkę oliwy z oliwek, aby zapobiec ich sklejaniu.
- Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu beszamelowego. Zacznij od podgrzania mleka na patelni, a gdy się zagotuje dodaj odrobinę soli, gałki muszkatołowej i pieprzu.
- Osobno, na patelni, rozpuść masło i połącz je z mąką, aby uniknąć powstania grudek w beszamelu.
- Tę mieszankę połączyć z przegotowanym mlekiem i wymieszać druciakiem.
- Gdy sos wróci do wrzenia, zgęstnieje. W tym momencie dodajemy trochę startego sera, ciągle mieszając, aby nabrał smaku. Następnie zdjąć z ognia.
- Teraz tylko dokończyć lasagne. Nasmarować blachę masłem i ułożyć lasagne w następującej kolejności: sos beszamelowy, lasagne, sos boloński, ser ricotta, makaron lasagne i na koniec warstwa beszamelu.
- Gdy wszystkie składniki zostaną zużyte przykryj lasagne startym serem i zapiekaj w piekarniku przez 30 minut. Pod koniec tego czasu wyłącz i pozwól pozostać w piekarniku przez kolejne 30 minut.
2. Thermomix Lasagne
Przepis pochodzi z bloga Receitas Para a Bimby.
- Składniki -
Dla lasagne :
- 120g startego sera
- 100g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 130g marchewki
- 120g pieczarek
- 500g pomidorów (lub pulpy pomidorowej)
- 50g oliwy z oliwek
- 500g mięsa mielonego
- 1 liść laurowy
- 2 buliony
- 50g białego wina
- Pieprz, gałka muszkatołowa i oregano do smaku
- 1 pudełko płatów do lasagne
Na sos beszamelowy:
- 750g mleka
- 75g mąki
- 40g masła
- Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
- Metoda przygotowania
- Umieść cebulę, czosnek, marchewkę, grzyby i siekaj przez 5 sekund na prędkości 5.
- Następnie dodaj pomidora i zaprogramuj 15 sekund na prędkości 7. Za pomocą szpatułki usuń pozostałości, które mogły przylgnąć do miski.
- Dodaj oliwę z oliwek i smaż przez 7 minut w temperaturze 100º C, prędkość 2.
- Następnie dodajemy mięso mielone, liść laurowy, wywar, wino, przyprawy i dobrze mieszamy szpatułką. Program na 10 minut w temperaturze 100º C, prędkość obrotowa łyżki odwrotna.
- W naczyniu Pyrex ułóż warstwę bolognese, następnie warstwę płatów, potem kolejną warstwę bolognese i odstaw na bok.
- Przed zakończeniem przygotuj sos beszamelowy. Wszystkie składniki sosu beszamelowego umieścić w misie miksera i zaprogramować na 8 minut w 90°C na prędkości 4.
- Tymczasem rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Gdy sos beszamelowy będzie gotowy, ułóż ostatnią warstwę płatów i przykryj sosem beszamelowym.
- Posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut na au gratin.
Ciesz się swoim posiłkiem!
Zobacz także:
- Najlepsze przepisy na klopsiki
- 4 przepisy na pyszne czekoladowe pomady
- Przepisy na smażonego kurczaka na Messy Day
- 3 przepisy na udka z kurczaka