Share the post "Batoniki zbożowe: praktyczne i zdrowe przekąski"
- Podziel się...
Batony zbożowe to wybór wielu osób na przekąskę między posiłkami.
Oprócz tego, że są praktyczne i łatwe do przenoszenia, mogą być również zdrową opcją.
Ale o ile łatwo jest kupić je już zrobione, to nie ma to jak samodzielne wykonanie własnych batoników zbożowych. A my mamy dla Was kilka przepisów.
3 Przepisy na batony zbożowe do wykonania w domu
1. Batoniki z migdałami i śliwkami
Te batony obiecują dać Ci całą energię, której potrzebujesz, aby przejść przez dzień. Przepis pochodzi z bloga Compassionate Cuisine.
- Składniki -.
- 135g płatków owsianych
- 70g migdałów
- Ziarna słonecznika i orzechy laskowe do smaku (opcjonalnie)
- ½ szklanki śliwek (jeśli są zbyt suche, można je przez chwilę namoczyć)
- 5 łyżek słodzika (można użyć 4 łyżek syropu ryżowego i 1 łyżki melasy)
- Cynamon
- Metoda przygotowania
- W misce robota kuchennego umieść śliwki i zmiel, aż uzyskasz pastę i dodaj substancje słodzące.
- Osobno pokrój migdały na kawałki.
- Następnie dodaj płatki owsiane, szczyptę cynamonu oraz - jeśli zdecydujesz się ich użyć - ziarna słonecznika i orzechy laskowe.
- Następnie łączymy - w misce - mieszankę owsianą z mieszanką śliwek i słodzika i mieszamy razem.
- Blachę (ok. 10 na 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać mieszankę batonów zbożowych i docisnąć łyżką, aż będzie gładka i jednolita.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru.
- Gdy będzie gotowy, wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie odklejamy foremki i wstawiamy do lodówki.
- Gdy będą zimne, pokrój je i odłóż w zamkniętym pojemniku (batony zachowają się przez tydzień).
2. Batoniki zbożowe z jagodami Goji
Propozycja z bloga Made By Choices.
- Składniki -.
- 50g płatków ryżowych
- 20g prosa dmuchanego
- 60g migdałów
- 30g Jagody Goji
- 30g nasion słonecznika
- 30g pestek dyni
- 2 łyżki masła orzechowego lub migdałowego
- ¼ szklanki galaretki ryżowej lub innego naturalnego słodzika
- Metoda przygotowania
- Migdały pokroić na małe kawałki.
- Następnie w misce wymieszaj ze sobą płatki ryżowe, proso dmuchane, jagody Goji, migdały, słonecznik, pestki dyni i odstaw.
- Osobno dodajemy galaretkę ryżową i masło migdałowe i dobrze mieszamy.
- Następnie mieszamy galaretkę ryżową z masłem migdałowym z mieszanką płatków ryżowych oraz resztą suchych elementów i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie dociskamy i pieczemy w piekarniku (w temperaturze 180ºC) przez około pięć minut, aż nabierze złotego koloru.
- Gdy będą gotowe, wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Po wystygnięciu ciasta, odformować i pokroić na kształt batonów.
3. Batoniki czekoladowe i owsiane
Kto powiedział, że nie można mieć batoników zbożowych z czekoladą! Wypróbuj ten przepis z bloga Pequenada i spraw przyjemność zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
- Składniki -.
- 1 ½ szklanki masła + 2 łyżki stołowe masła
- 1 filiżanka brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 ¼ szklanki mąki
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 filiżanki płatków owsianych
- 1 filiżanka półsłodkiej czekolady
- 2/3 szklanki mleka odparowanego
- ¼ szklanki cukru
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
- Metoda przygotowania -.
- Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180°C i wysmaruj masłem kwadratową blachę do pieczenia.
- Następnie przygotować nadzienie. Wystarczy rozpuścić dwie łyżki masła z czekoladą.
- Następnie dodajemy mleko odparowane i ¼ cukru.
- Doprowadzić do wrzenia i doprowadzić do wrzenia, stale mieszając.
- Gdy się zagotuje, zdjąć z ognia, dodać orzechy włoskie i pozostawić do ostygnięcia.
- Następnie należy przygotować bazę. Dodać pozostałe masło i brązowy cukier. Dodać wanilię oraz jajko i ubić na krem.
- Dodać mąkę, sodę oczyszczoną i 1 ¾ szklanki płatków owsianych i dobrze wymieszać.
- Wyłóż 2/3 masy na blachę i dociśnij. Następnie rozłożyć nadzienie czekoladowe i rozsmarować. Zakończyć pozostałą mieszanką owsianą.
- Piec przez 25 do 30 minut. Kiedy będą gotowe, wyjmij i pozostaw do ostygnięcia przed złamaniem.
Smacznego!
Zobacz także:
- Znaczenie zbóż w procesie odchudzania
- Ciastka owsiane przepisy na zdrowe przekąski
- 4 Zdrowe przekąski, które zaspokoją głód
- 7 Niskokaloryczne przekąski, które możesz jeść kiedy tylko chcesz