Share the post "Chlorella: prawdziwy superfood?"
- Share...
Chlorella to jednokomórkowa słodkowodna zielona alga obecna na naszej planecie od milionów lat.
Nazwa Chlorella wywodzi się od przedrostka "Chloros" (zielony) i przyrostka "Ella" (mały), odnosząc się do niezwykłej zawartości chlorofilu, który nadaje tej aldze charakterystyczny zielonkawy kolor.
W rzeczywistości alga ta ma w swoim składzie 70% czystego chlorofilu, co czyni ją największym naturalnym źródłem chlorofilu na naszej planecie.
Na naszej planecie występuje co najmniej dziesięć gatunków z rodzaju Chlorella. Najbardziej znanym i najczęściej badanym gatunkiem jest Chlorella pyrenoidosa, znana również na Wschodzie jako "król Chlorelli" ze względu na swój skład odżywczy i potencjał biologiczny dla zdrowia człowieka.
W celu zaoferowania do sprzedaży, algi są najpierw odwodnione i przetworzone na proszek, a następnie sprzedawane jako zielony proszek lub tabletki, głównie w sklepach zielarskich i zdrowotnych.
Odwodnienie Chlorelli koncentruje wszystkie jej składniki odżywcze, zwiększając jej korzyści zdrowotne.
7 korzyści z Chlorelli
Algi są oryginalnymi i doskonale całymi pokarmami. Podobnie jak Spirulina, Chlorella jest również bardzo bogata z żywieniowego punktu widzenia. Na 100g dostarcza średnio 360 Kcal, 60% białka, 15% węglowodanów, 12% tłuszczu i 7% błonnika.
1. Dobre źródło białka
Chlorella jest porównywalna z wieloma produktami zwierzęcymi, ponieważ zawiera bardzo kompletne i łatwo przyswajalne białka ze wszystkimi 8 niezbędnymi aminokwasami (tymi, których organizm nie może syntetyzować i muszą być pozyskiwane z diety). Jest to szczególnie ważne dla wegetarian.
2. Poprawia funkcje poznawcze i obniża cholesterol LDL
Ponieważ jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, a mianowicie kwas linolowy i alfa-linolowy, Chlorella jest bardzo istotnym pokarmem dla dobrego zdrowia mózgu i dla obniżenia cholesterolu LDL (złego cholesterolu), który jest często nieobecny w nowoczesnych dietach, które obejmują przetworzoną żywność.
3. Pomaga w utracie wagi
Poprzez posiadanie ściany komórkowej bardzo bogatej w błonnik, Chlorella pomaga zmniejszyć apetyt, poprawia trawienie i tranzyt jelitowy, eliminuje toksyny przez przewód pokarmowy i stymuluje wzrost korzystnych bakterii flory jelitowej.
4. Jest multiwitaminą
Witaminy obejmują witaminę A, liczne witaminy B-complex, witaminę C i witaminę E, niezbędne dla dobrego widzenia i skóry, dla prawidłowego metabolizmu i utrzymania odpowiedniego poziomu glikemii (cukru we krwi). Minerały obejmują wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, jod i cynk, niezbędne m.in. dla zdrowia kości i zębów, zapobiegania anemii, dobrego funkcjonowania serca i tarczycy.
5. Detoksykujące
Ze względu na wysoką zawartość chlorofilu, Chlorella ma ogromną zdolność do wiązania substancji toksycznych i produktów chemicznych, które są obecnie bardzo obecne w żywności i wodzie, którą spożywamy, zapobiegając ich wchłanianiu przez organizm. Z drugiej strony, ma zdolność do zrównoważenia pH organizmu, które ma tendencję do bycia bardziej kwaśnym z powodu nadużywania przetworzonej żywności i napojów bezalkoholowych, promując pojawienie się chorób.
6. Źródło antyoksydantów
Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za przedwczesne oznaki starzenia się oraz uszkodzenia komórek i tkanek. Wolne rodniki są wysoce niestabilnymi cząsteczkami i mogą przyczyniać się do występowania nowotworów i innych chorób degeneracyjnych, stąd tak ważna jest obecność antyoksydantów, które przeciwdziałają temu działaniu. Przeciwutleniacze wpływają również korzystnie na układ odpornościowy, zwiększając odporność organizmu na czynniki chorobotwórcze.
7. Pomaga wyeliminować nieświeży oddech
Badania sugerują, że chlorofil obecny w Chlorelli jest bardzo skuteczny w redukcji nieprzyjemnego zapachu, głównie z ust, ale także z ciała w ogóle.Jednak odżywcze i detoksykujące bogactwo Chlorelli ujawnia się dopiero po rozbiciu jej zewnętrznej błony, co jest niemożliwe do wykonania przez nasze enzymy przewodu pokarmowego. Dlatego najlepszym sposobem na spożycie tej algi są suplementy (sproszkowane lub w formie tabletek), w których ta błona została wcześniej rozbita.
Na koniec należy zaznaczyć, że potrzeba więcej badań, ponieważ wciąż nie ma wystarczających dowodów naukowych, aby udowodnić większość udokumentowanych korzyści.
3 Czynniki, które należy wziąć pod uwagę przed zakupem Chlorelli
Wodorosty są rzeczywiście pokarmem, który należy rozważyć w naszej diecie. Istnieje jednak kilka czynników, o których należy pamiętać:1. Obraźliwa komunikacja na temat jej składu odżywczego
Zaczynając od witaminy B12, wiele marek sprzedających Chlorellę umieszcza na etykiecie dużą ilość tej witaminy. Wydaje się jednak, że jest to nieaktywna forma witaminy B12, czyli o niewielkiej funkcji w organizmie człowieka.Jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe omega-3, Chlorella nie posiada tych najważniejszych i podstawowych, czyli EPA i DHA. Jak już wspomniano, posiada kwasy omega-3 pochodzące z kwasu alfa-linolenowego, które łatwo znaleźć w innych, znacznie tańszych pokarmach.
Jeśli chodzi o białko, ponownie, istnieją znacznie łatwiejsze i tańsze sposoby jego pozyskania. Aby osiągnąć zalecaną dzienną dawkę Chlorelli (3g) należałoby przyjmować około 12 tabletek 250mg dziennie, które zawierają taką samą ilość białka jak pół szklanki mleka, przy czym ta druga opcja jest znacznie tańsza.
Ponadto, przy takich ilościach Chlorelli nigdy nie osiągniesz dziennych zaleceń dotyczących białka dla osoby dorosłej (0,8g/Kg masy ciała).
2. Chlorella może powodować reakcje alergiczne u niektórych osób
Chociaż niezbyt często, Chlorella może powodować reakcje alergiczne, które charakteryzują się swędzeniem, pokrzywką, wysypką i obrzękiem twarzy i ust. W poważniejszych przypadkach może wystąpić reakcja anafilaksji, jeśli dana osoba jest silnie uczulona na ten glon.
3. Należy uważać na podróbki i zanieczyszczenia produktu
Należy zwrócić uwagę przy zakupie Chlorelli, ponieważ z jednej strony może dojść do podrobienia produktu. Z drugiej strony, biorąc pod uwagę zdolność tej algi do zatrzymywania metali ciężkich i innych toksyn, jeśli woda, w której została wyprodukowana, jest pełna tych związków, alga również taka będzie i może być bardzo szkodliwa dla zdrowia.Zobacz także:
- Poznaj korzyści płynące ze spożywania spiruliny
- Czy spirulina odchudza?
- Herbata matcha: jakie są korzyści?
- Suplementy antyoksydacyjne w ćwiczeniach: tak czy nie?