Share the post "Jak zrobić ryż? 4 przydatne przepisy"
- Podziel się...
Czy wiesz jak zrobić ryż?
Pytanie może wydać Wam się dziwne, ale choć to z pozoru łatwe zadanie, dla wielu (nawet utalentowanych kucharzy) stanowi prawdziwe wyzwanie.
Używany na całym świecie, możemy znaleźć kilka rodzajów ryżu do różnych celów i rodzajów gotowania. Od ryżu carolino do aguli, od dzikiego ryżu do ryżu brązowego, a nawet od ryżu basmati do arbóreo i ryżu do sushi... Opcji jest mnóstwo!
Sekret tkwi w umiejętności ugotowania "idealnego" ryżu. Ale choć dla wielu może to być trudne, nie jest to zadanie niemożliwe!
Wskazówki dotyczące przyrządzania ryżu
Istnieje kilka sposobów gotowania ryżu, w zależności nie tylko od przepisu, ale także od rodzaju ryżu. Aby to osiągnąć musisz wykonać kilka prostych kroków. Są to:
1. Mycie
To pierwszy krok i taki, o którym nie można zapomnieć. Dlaczego powinieneś to zrobić? Z dwóch (dobrych) powodów: aby usunąć wszelki pył, który może mieć ryż oraz aby usunąć skrobię z ryżu (co sprawi, że ryż będzie mniej kleisty).
Schudnij w zdrowy sposób i nie zyskaj z powrotem! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz!
2. Ilości wody
To podstawa, zwłaszcza w przypadku tradycyjnego "białego ryżu". Ten rodzaj ryżu gotuje się metodą absorpcji, w której ryż gotuje się z pewną ilością wody, tak że do czasu ugotowania ryżu cała woda zostaje wchłonięta.
W tej metodzie gotowania, gdy poziom wody obniża się, ryż kończy gotowanie z parą. Kluczem jest więc tak naprawdę znajomość odpowiedniej ilości wody dla każdego rodzaju ryżu.
Oto kilka przykładów dla 1 miarki ryżu:
- Ryż brązowy: 2 szklanki wody
- Ryż brązowy: 2 1/2 szklanki wody
- Ryż dziki: 4 szklanki wody
- Ryż basmati i/lub jaśminowy: 2 szklanki wody
- Japoński ryż do sushi: 1 filiżanka i jedna czwarta wody
Oczywiście zawsze można zastosować się do instrukcji na opakowaniu i użyć podanych wymiarów.
3. Reszta
Jeśli kiedykolwiek słyszałeś, jak twoja mama lub babcia używają wyrażenia "niech ryż się otworzy", wiedzą, o czym mówią. Pozostawienie ryżu na kilka minut po ugotowaniu pomaga równomiernie rozprowadzić wilgoć i uzyskać jednolitą konsystencję.
4 Przepisy na ryż
Przepisów jest wiele, ale my opowiemy tylko o tych, które mogą wydawać się proste, ale są też trochę "podchwytliwe".
1. Ryż biały
Jest jednym z najczęściej używanych dodatków w naszej gastronomii i dobrze komponuje się ze wszystkim. Nie mówiąc już o tym, że jest prosty, praktyczny i szybki w wykonaniu. Aby uzyskać idealny biały ryż wystarczy postępować zgodnie z przepisem.
- Składniki
- 1 filiżanka ryżu (igła)
- 2 szklanki wody
- ½ małej cebuli
- Sól i oliwa z oliwek (lub margaryna) do smaku
- Metoda przygotowania
- Zacznij od umycia ryżu. Przepłucz go kilka razy, aż wyjdzie czysty. Następnie pozostawić do odsączenia.
- Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek (tak, aby pokryła dno) i podgrzewamy.
- Następnie posiekać cebulę i wraz z solą dodać ją do oliwy z oliwek, aby się podsmażała.
- Gdy cebula będzie dobrze podduszona (przezroczysta), dodaj ryż i pozwól mu się trochę podsmażyć.
- Następnie dodaj wodę i pozwól jej się gotować bez mieszania.
- Gdy woda całkowicie odparuje, wyłącz ogień, przykryj i pozostaw na około pięć minut przed podaniem.
2. Ryż basmati
Basmati to długoziarnista odmiana ryżu, szeroko stosowana w kuchni indyjskiej, bangladeskiej i pakistańskiej, która charakteryzuje się łagodnym zapachem i delikatnym smakiem.
- Składniki
- 1 filiżanka ryżu
- 2 szklanki wody
- Sól do smaku
- Metoda przygotowania
- Doprawić wodę solą i doprowadzić do wrzenia.
- Kiedy się zagotuje, dodaj ryż i pozwól mu się gotować przez około 15 minut.
- Zdejmij patelnię z ognia, gdy ryż jest ugotowany i pozwól mu odpocząć przez kilka minut.
Rada: Ryż możesz doprawić przyprawami lub ziołami. Cynamon, anyż gwiazdkowy czy goździki to jedne z najczęściej stosowanych. Inną opcją jest dodanie skórki z cytryny lub posiekanej kolendry, aby nadać ryżowi odrobinę świeżości. Dodanie np. sułtanek lub orzeszków piniowych to sposób na dodanie tekstury.
3. Ryż do sushi
Jeśli chcesz odważyć się na japońską kuchnię, oto co jest potrzebne do zrobienia ryżu.
- Składniki
Dla ryżu
- 900g ryżu do sushi
- 1000ml wody
Dla octu do sushi
- 125ml octu ryżowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki sosu sojowego
- Metoda przygotowania
- Umyj ryż, aż woda będzie czysta.
- Następnie wrzuć ryż na patelnię z wodą i pozwól mu się gotować na małym ogniu przez około 10 minut.
- Po ugotowaniu zdjąć z ognia i pozwolić ryżowi odpocząć przez 20 minut.
- W międzyczasie przygotować ocet do sushi. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki na patelni i podgrzewać do rozpuszczenia.
- Następnie opłucz zimną wodą japońską drewnianą wannę (hangiri) lub głęboki drewniany pojemnik i umieść w nim gorący ryż.
- Dodać ocet do sushi do ryżu i za pomocą łyżki dobrze wymieszać, upewniając się, że jest dobrze rozprowadzony bez spłaszczania ryżu, i schłodzić do temperatury pokojowej.
4. Risotto
Jest to jeden z najtrudniejszych przepisów jeśli chodzi o ryż. Osiągnięcie idealnego risotto nie jest łatwym zadaniem, ale kroki, które należy wykonać są następujące:
- Składniki -.
- 1 litr wywaru (z kurczaka, mięsa, ryb lub warzyw)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 2 łodygi selera, drobno posiekane (opcjonalnie)
- Sól i pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 400g ryżu risotto
- 100 ml białego wina
- 70g masła
- 100g świeżo startego parmezanu
- Metoda przygotowania
- Zacznij od przygotowania zapasów.
- Osobno podgrzej oliwę z oliwek i masło.
- Następnie dodaj cebulę i seler (jeśli się na nie zdecydujesz), wraz z solą i pozwól im się dusić przez kilka minut.
- Utrzymując wysoki ogień, dodaj ryż i pozwól mu się trochę podsmażyć, cały czas mieszając, aby się nie przypalił.
- Następnie zmniejszyć ogień do średniego i dodać białe wino, stale mieszając.
- Gdy wino zostanie wchłonięte przez ryż, dodajemy pierwszą chochlę bulionu, szczyptę soli i pieprzu (najlepiej świeżo mielonego). I bardzo ważne: nie przestawaj mieszać.
- Dodaj więcej bulionu w miarę jego odparowywania i gotuj przez 15-20 minut. Uważaj, aby ryż nie dostał zbyt dużo bulionu, przez co stanie się rozmiękły.
- Gdy ryż będzie al dente i lekko wilgotny, zdejmij patelnię z ognia, dodaj masło i parmezan i delikatnie wymieszaj.
- Jeśli wolisz, możesz dodać trochę więcej parmezanu.
Z risotto można zrobić niezliczoną ilość wariacji. Czy to grzyby, krewetki, warzywa, kurczak, czy inny składnik. Wybór należy do Ciebie, a przepisów nie brakuje.
Ciesz się swoim posiłkiem!
Zobacz także:
- Mleko owsiane: jakie ma zalety i jak je zrobić
- Jak zrobić kremowy pudding ryżowy
- Znaczenie zbóż w procesie odchudzania
- Jak zrobić sushi krok po kroku