Share the post "Lekkie i pełne smaku naleśniki
- Podziel się...
Uwielbiasz naleśniki, ale wciąż opierasz się pokusie, bo są zbyt kaloryczne?
Zapomnij o tym pomyśle. Przy użyciu odpowiednich składników ten przysmak, który zachwyca zarówno dzieci, jak i dorosłych, może być sprzymierzeńcem dobrej formy, służąc również jako dobra opcja na przekąskę przed sesją ćwiczeń fizycznych.
Zapoznaj się z naszymi propozycjami lekkich naleśników.
6 Zdrowe i smaczne propozycje
Nie zapomnij wypróbować lekkich przepisów na naleśniki, które dla Ciebie zebraliśmy. Są lekkie, pyszne i nie trzeba się martwić o kalorie.
1. Lekkie naleśniki z jabłkami z sosem z jogurtu naturalnego
Jakieś lekkie i smaczne naleśniki, ale bez tego grzesznego smaku, z którym zdają się przychodzić inne, to propozycja Patrícii Elísio, z bloga Receitas da Piteca. Spróbuj i zachwyć się tymi lekkimi naleśnikami, ale pełnymi smaku.
Schudnij w zdrowy sposób i nie zyskaj z powrotem! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz!
- Składniki
Ciasto
- 260g mąki pszennej z drożdżami
- 1 łyżeczka drobnej soli
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 2 Jaja
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki słodzika
- 2 małe jabłka
Sos
- 1 Jogurt naturalny
- 2 małe jabłka
- Płatki zbożowe/cynamon w proszku
- Jak się przygotować -.
1. Obrane i pozbawione rdzenia jabłka umieścić w pojemniku, pokrojone na kawałki. 2. Dodać pozostałe składniki i wszystko rozgnieść. 3. Na natłuszczonej patelni kładziemy chochle ciasta i smażymy z obu stron. 4. Wyjąć na talerz i odstawić na bok. 5. W międzyczasie, aby przygotować sos, umieść jogurt i obrane i rdzeniowe jabłka w misce i zacieraj je. 6. Naleśniki podawaj z sosem, posypane płatkami zbożowymi lub cynamonem.2. Wholegrain Citrus Pancakes
Lubiane przez wszystkie rodziny, lekkie naleśniki proponowane przez stronę Canderel nie zawiodą nikogo.
- Składniki (na 8 naleśników) -.
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżki stołowe proszku Canderel
- Szczypta cynamonu w proszku
- 1 duże jajko, ubite
- 275 ml mleka częściowo odtłuszczonego
- Roślinny olej spożywczy
Owoce cytrusowe
- 2 grejpfruty dowolnej odmiany
- 1 duża pomarańcza
- Sok i skórka z połowy cytryny
- 4 łyżeczki proszku Canderel
- Metoda przygotowania
1. W misce umieść mąkę, dwie łyżki proszku Canderel i cynamon. 2. Jajko ubijamy razem z niewielką ilością mleka i stopniowo dodajemy resztę mleka, aż uzyskamy gładkie ciasto. Ewentualnie umieść wszystkie składniki w blenderze lub robocie kuchennym i pulsacyjnie przygotuj ciasto. 3. Aby przygotować owoce, obierz i usuń białą część grejpfruta i pomarańczy. Przeciąć błonę, aby oddzielić segmenty. Umieść w misce ciesząc się sokiem w miarę upływu czasu. 4. Za pomocą skrobaczki zetrzeć drobno skórkę z cytryny lub limonki i dodać do owoców (można też dodać trochę skórki pomarańczowej przed usunięciem skórki). 5. Wycisnąć sok z cytryny i dodać do owoców razem z Canderel. Wymieszaj. 6. Aby ugotować naleśniki, rozgrzej małą nieprzywierającą patelnię. Posmarować olejem i wlać tyle ciasta, aby przykryć dno patelni. Obróć patelnię, aby równomiernie rozprowadzić ciasto. 7. Gotuj na średnim ogniu, aż dobrze się zrumieni. Przewróć na drugą stronę i ugotuj drugą stronę. 8. Wyjmij placek na talerz i przykryj folią, aby zachować ciepło. Powtarzaj proces, aż ciasto będzie gotowe. 9. Podawaj z cytrusami i zwykłym jogurtem, jeśli chcesz.3. Naleśniki bez winy
Słodycze są jak grzech kardynalny dla osób prowadzących zdrowy tryb życia. Ale aktorka Vanessa Martins, z bloga Frederica, proponuje nam przepis na jakieś pyszne i zdrowe naleśniki, które można jeść bez poczucia winy.
- Składniki -.
- 1 duże jajko (lub dwa małe)
- 1 filiżanka mąki pszennej (do przepisu bezglutenowego można użyć mąki kukurydzianej)
- 1 łyżeczka drożdży
- ½ szklanki mleka (krowiego, koziego, migdałowego, ryżowego, kokosowego lub owsianego)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 szczypta cynamonu
- 1 łyżka deserowa oliwy z oliwek
- ½ małego puree bananowego
- 1 Lekki budyń karmelowy (lub dowolny jogurt)
- Rozdrobniony kokos do smaku
- Pokrojone migdały do smaku
- Metoda przygotowania
Dodać mąkę, cukier i cynamon. 2. Dodajemy osobno płynne składniki i dobrze mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Aby ciasto było bardziej puszyste, ubij osobno pianę z białek. 3. Pokrój ½ banana i dodaj kawałki banana do wcześniej wymieszanego ciasta. 4. Za pomocą chochli do zupy, na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię wyłożyć porcję ciasta. Gdy na wierzchu ciasta zaczną pojawiać się bąbelki, odwróć ciasto i usmaż drugą stronę. 5. Wyjąć i podawać z lekkim karmelowym puddingiem, wiórkami kokosowymi i pokrojonymi migdałami. Jeśli wolisz, możesz towarzyszyć z wybranym jogurtem.4. Lekkie naleśniki na śniadanie
Maria Luís Soares z bloga Healthier Lifestyle proponuje pożywny i przyjazny dla sylwetki przepis, którym można się cieszyć na śniadanie. Jaki jest lepszy sposób na rozpoczęcie dnia?
- Składniki
- 1 Całe jajko
- 2 białka jaj
- 1 łyżka ksylitolu w proszku (słodzik o niskim IG i wartości energetycznej) lub cukier kokosowy lub stewia
- Truskawki do smaku
- Metoda przygotowania
1. Ubić jajko z białkami i słodzikiem. 2. Wlej masę na nieprzywierającą patelnię i smaż 2 minuty z każdej strony. 3. Naleśnik polewamy odrobiną miodu i dodajemy pokrojone truskawki. 4. Podawaj z czerwoną herbatą owocową i ciesz się pysznym śniadaniem!5. Naleśniki owsiane i kakaowe
Dietetyk Eduarda Alves przedstawia przepis na owsiane i niskotłuszczowe naleśniki z kakao, słodzone stewią. Oprócz tego, że są pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu, są bardzo lekkie i przyjazne dla skali.
- Składniki (1 porcja)
- 1 Jajko
- 2 łyżki płatków owsianych
- 6 łyżek stołowych wody
- 1 łyżka deserowa niesłodzonego kakao
- 2 łyżki stołowe stewii w proszku
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta masła orzechowego
- Wystarczy kilka kropel oliwy z oliwek
- Jak się przygotować -.
1. Umieścić wszystko w misce blendera i dobrze ubić. 2. Na nieprzywierającą patelnię wlewamy odrobinę oliwy - jak najmniej - a gdy będzie gorąca, dodajemy ciasto i smażymy. Gdy naleśnik będzie łatwo odchodził, jest gotowy do zdjęcia z ognia. 3. Umieść na talerzu i możesz jeść je zwykłe, posypane cynamonem, z pokrojonymi owocami lub posmarowane jogurtem greckim light i cynamonem.6. Puszysty placek owsiany z jagodami
Ten pożywny, zdrowy i lekki naleśnik proponuje Mafalda Viana, felietonistka strony MenosPeso.
- Składniki (na 1 naleśnik)
- 1 białko jajka
- 1 Całe jajko
- 60 ml Mleko sojowe
- 20g mąki owsianej
- ¼ łyżki cynamonu
- ½ łyżki miodu
- ¼ łyżki nasion chia
- Dzikie jagody
- Jak się przygotować -.
1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. 2. Ubij białko, aż utworzy szczyty. 3. W międzyczasie w innej misce wymieszaj razem jajko, mleko, mąkę owsianą, cynamon, miód i nasiona chia. 4. Do pozostałej masy dodajemy ubite białko jajka i rozgrzewamy nieprzywierającą patelnię.5. Wlewamy masę, a następnie układamy owoce do smaku. Po uzyskaniu złotego koloru z boku, wstawić do piekarnika na złoty kolor.
Pobierz spersonalizowany plan diety tutaj !Zobacz także:
- 5 Przepisy na naleśniki bananowe i owsiane
- 4 przepisy na placki owsiane
- Amerykańskie naleśniki: sekret
- Porady dotyczące zdrowego śniadania