Share the post "Guawa: właściwości i przepisy"
- Podziel się...
Dzięki czerwonawemu miąższowi i egzotycznemu smakowi dowiedz się, dlaczego warto włączyć guawę do swojej diety.
7 powodów, dla których warto jeść gujawę
1. Wysoka zawartość błonnika rozpuszczalnego
Guawa jest bogata w rozpuszczalny błonnik, dzięki czemu sprzyja większej sytości. To sprawia, że jest to doskonały pokarm dla reżimów odchudzających.
2. Silny układ odpornościowy
Uzyskaj spersonalizowany plan żywieniowySchudnij w zdrowy sposób i nie zyskaj z powrotem! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz! Ponieważ jest bogaty w witaminę C, jedzenie tego owocu wzmocni obronę Twojego układu odpornościowego, chroniąc Cię przed przeziębieniem i grypą.
3. Właściwości antyrakotwórcze
Ponieważ ma w swoim składzie likopen, który chroni przed wolnymi rodnikami, pomaga zmniejszyć możliwość rozwoju różnych typów nowotworów, takich jak rak piersi czy prostaty.
4. Więcej żelaza
Będąc bogatym w witaminę C, pomaga promować większe wchłanianie żelaza. Idealny dla osób z anemią.
5. Dobre dla zdrowia oczu
Guawa zawiera w swoim składzie witaminę A, doskonałą dla zdrowia Twoich oczu: odpędzają zaćmę i pomagają zapobiegać uszkodzeniom siatkówki.
6. Dla lepszego trawienia
Dzięki wysokiej zawartości błonnika, jedzenie guawy ułatwia proces trawienia.
7. Piękniejsza skóra
Będąc bogatym w likopen, sprawia, że Twoja skóra wygląda piękniej, spowalniając starzenie się komórek dzięki swojej mocy antyoksydacyjnej.
Uwzględnić
Ponieważ w swoim składzie ma garbniki, spożycie guawy może wstrzymać pracę jelit. Może być pokarmem wybieranym w przypadku zmienionej flory jelitowej, ale pokarmem, którego należy unikać w przypadku zaparć. Z tego powodu, i jak w przypadku każdego pokarmu, należy spożywać go z umiarem.
2 przepisy na gujawę
1. mus z guawy
- Składniki
- 5 guaw ½
- szklanki wody ½
- szklanki mleka bez laktozy6
- białek jaj1
- arkusz bezbarwnej, niearomatyzowanej żelatyny1 puszka
- mleka skondensowanego
- Przygotuj guawy i dodaj je do wody. Ubij je w blenderze. Odstawić.
- Osobno ubić mleko i odstawić na bok.
- Białka ubić na sztywno i odstawić.
- Sok z guawy wymieszać z puszką mleka skondensowanego, dodać białka, mleko i żelatynę rozpuszczoną wcześniej w wodzie.
- Po dobrym połączeniu wszystkich składników wstawiamy do lodówki do uzyskania konsystencji musu
2. Dżem z guawy
- Składniki
- 1 kg guawy½
- kg stewii5
- lasek cynamonu2
- szklanki wody
- Sposób przygotowania
- Przygotować i dobrze umyć guawy. Pokrój je na kawałki i odstaw na bok.
- Na patelni umieścić stewię, wodę i cynamon.
- Na średnim ogniu mieszaj, aż stewia się rozpuści. Następnie pozwól mu się gotować przez około 15 minut, aż zmieni się w syrop.
- Dodać guawę, na białym ogniu. I niech się gotuje, aż stanie się pulchna.
- do słoików z dżemem i posypać cynamonem
Zobacz także:
- Właściwości bananaWszystkie właściwości
- kiwi, które powinieneś znaćZalety
- acai3
- Owocowe smoothies dla większej witalności .