Share the post "5 popularnych przepisów na ciasta" Topiki.
- Share...
Kuchnia portugalska jest niezwykle bogata i nie pomija nawet słodyczy. Dowodem na to jest mnogość przepisów na ciasta i słodycze, które prezentuje nam nasza gastronomia.
Począwszy od konwencjonalnych słodyczy, poprzez słodycze regionalne, jak również ciągłe innowacje, nie brakuje możliwości, aby osłodzić nasze podniebienie. Są jednak takie ciasta, które bez względu na upływ lat nigdy nie "wychodzą z mody".
To właśnie o nich dziś rozmawiamy. Poznajcie kilka propozycji popularnych przepisów.
Popularne przepisy na ciasta.
1. Ciasto jogurtowe
Nikt nie może się mu oprzeć.
- Składniki.
- 6 jaj
- 1 kubek jogurtu o smaku ananasowym (lub inny według upodobań)
- 3 miarki (z kubka po jogurcie) mąki
- 3 miarki (z kubka po jogurcie) cukru
- 2 łyżeczki drożdży
- ½ miarki (z kubka po jogurcie) oleju.
- Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180º - 190º C.
- W międzyczasie bardzo dobrze ubij żółtka z dwoma miarkami (z kubka po jogurcie) cukru.
- Następnie dodać olej, mąkę, drożdże i jogurt i dalej ubijać.
- Białka ubić z jedną miarką (z kubka po jogurcie) cukru, dodać do masy i dobrze wymieszać.
- Wlać masę do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy i piec w piekarniku aż do ugotowania (sprawdzić za pomocą wykałaczki).
2. Ciasto biszkoptowe
Jest kilka wersji, oto najbardziej "tradycyjna".
-Składniki .
- 2 paczki ciastek Maria
- 4 żółtka
- 125g masła
- 250g cukru
- 1 filiżanka mocnej kawy
- starty kokos do smaku
- tarty herbatnik do smaku
- Sposób przygotowania
- Zacznij od ubicia żółtek, cukru i masła, aż uzyskasz kremową masę.
- Następnie zaparz mocną kawę i przełóż przez nią herbatniki, jeden po drugim, nie za gorące i pozostaw do ostygnięcia.
- Następnie zacznij składać swój tort. Ułóż pierwszą warstwę herbatników na paterze/podstawie tortu (możesz zaprojektować kształt, jaki preferujesz - na przykład okrągły, kwadratowy lub kwiat) i posmaruj przygotowanym wcześniej kremem.
- Powtórz czynność, zawsze kolejno jedna warstwa herbatników i jedna warstwa kremu.
- Na koniec posmaruj tort z zewnątrz i posyp kokosem oraz startym herbatnikiem.
- Pozostawić do odpoczynku w lodówce.
3. Wilgotne ciasto pomarańczowe
Łatwe, tanie i bardzo smaczne.
- Składniki.
- 8 jaj
- Skórka z 1 pomarańczy
- Sok z 1 pomarańczy
- 400g białego cukru
- 2 łyżki stołowe mąki
- Masło lub olej (do smarowania)
- Sposób przygotowania
- Zacznij od rozgrzania piekarnika do maksymalnej temperatury.
- Następnie dodaj jajka, skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy i cukier i dobrze wymieszaj.
- Gdy uzyskasz jednolity krem dodaj mąkę.
- Wysmaruj blachę do pieczenia masłem lub olejem, połóż na niej papier do pieczenia i również posmaruj papier do pieczenia.
- Wylać masę na blachę i piec w piekarniku przez około 20 minut, choć należy obserwować, aż masa będzie miała lekko złoty/brązowy kolor.
- Po upieczeniu, zdejmij blachę i odklej na wilgotną ściereczkę i gładką powierzchnię.
- A teraz najdelikatniejsza czynność: zwijanie ciasta. Ostrożnie zdejmij papier tłuszczowy i przy pomocy wilgotnej ściereczki zwiń ciasto.
- Wskazówka: nie pozwól mu zbytnio ostygnąć, aby łatwiej było go zwinąć (im zimniejszy, tym trudniej go uformować).
- Po rozwałkowaniu możesz udekorować swój placek jak chcesz (posypać np. cukrem).
4. Zwykłe ciasto marchewkowe (Plain Carrot Cake)
Kolejne ciasto, które zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych.
- Składniki.
- 250g marchewki
- 4 jajka
- 100g oleju
- 250g cukru
- 200g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masło i mąka do posmarowania
- Sposób przygotowania
- Pierwszym krokiem jest ubicie jajek z cukrem i olejem.
- Następnie dodajemy rozdrobnioną marchewkę i bardzo dobrze mieszamy.
- Następnie dodajemy mąkę i drożdże i dobrze mieszamy aż do uzyskania jednolitego kremu. Formę do pieczenia wysmarować masłem i posypać mąką.
- Wlej masę do formy i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180º C, przez około 40 minut.
5. Ciasto marmurkowe (Marble Cake)
Propozycja na przekąskę, co powiecie na to?
- Składniki.
- 100g masła
- 200g cukru
- 4 żółtka
- 175g mąki
- 2 łyżki czekolady w proszku
- Sposób przygotowania
- W misce ubij masło, aż stanie się białe.
- Dodaj cukier oraz żółtka i dobrze ubij.
- Następnie dodać mąkę, po trochu, ciągle ubijając.
- Podzielić ciasto. Wyjąć jedną trzecią ciasta, umieścić w osobnej misce i wmieszać sproszkowaną czekoladę i dobrze wymieszać.
- Formę do pieczenia posmarować masłem i posypać mąką.
- Wlać ciasto do formy, na przemian warstwę jasnego ciasta z łyżkami ciemnego ciasta.
- Wstawić do piekarnika i piec przez około 40 minut (czas pieczenia sprawdzić za pomocą wykałaczki).
► Więcej przepisów na ciasto czekoladowe po kliknięciu tutaj!
Bon appetite !
- 3 najlepsze przepisy na ciasto jogurtowe
- 4 przepisy na białkowe ciasto czekoladowe, którym po prostu nie można się oprzeć
- Ciasto z orzechów i suszonych owoców: 5 prostych i boskich przepisów