Share the post "Przepisy na plażę"
- Podziel się...
Zapomnijcie o kulkach berlińskich, lodach codziennie i cały czas, chipsach i kanapkach, które nie pozostawiają już nikogo zadowolonego.
Istnieje kilka pysznych, praktycznych i łatwych do wykonania przekąsek, które są znacznie lepszymi pomysłami na plażowe dni.
Od muffinek w zdrowej wersji po batoniki owsiane, proponujemy sześć przepisów na plażę, które pozostawią cię w poczuciu znacznie większej satysfakcji niż zwykłe lunch boxy, które nie wnoszą już nic nowego.
6 PRZEPISÓW NA PLAŻĘ
1. CZEKOLADOWO-KOKOSOWE KULKI PROTEINOWE
Białkowa przekąska, która daje dużo więcej przyjemności ustom i krzepi żołądek niż zwykły shake proteinowy. Przepis Tiny Inklings to dobry pomysł na każdy dzień na plaży, ale jeszcze bardziej po treningu.
- Składniki -.
- 1/4 szklanki nasion chia
- 4 łyżki masła migdałowego
- 3 łyżki białka (smak do wyboru)
- 3 łyżki stołowe czystego kakao w proszku
- Sól
- 1 łyżka miodu lub agawy
- 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego (ale nie gorącego)
- 1/4 szklanki niesłodzonego, rozdrobnionego kokosa
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Metoda przygotowania -.
- Wszystkie składniki (oprócz rozdrobnionego kokosa) dodajemy do miski i mieszamy (rękami lub w blenderze);
- Z masy formować małe kulki i każdą z nich obtoczyć w startym kokosie, całkowicie je przykrywając;
- Wstawić do lodówki.
2. PRZEKĄSKI ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW I TWAROGU
Przepis Gi jest doskonałym pomysłem, aby uniknąć głodu na plaży i skończyć uciekając się do mniej zdrowych opcji tam. To także propozycja, którą można wykorzystać na inne okazje, np. jako przystawkę na przyjęciach obiadowych, jako część dania głównego, a nawet jako szybki pre-workout.
- Składniki -.
- 300g surowego ciężkiego słodkiego ziemniaka (można zastąpić kalafiorem, dynią lub brokułami)
- 50g twarogu
- 25g otrębów owsianych
- 25g otrębów pszennych
- 1 jajko
- Suszona bazylia
- Pieprz
- Sól
- Drożdże
- Metoda przygotowania
- Ugotuj słodki ziemniak, a następnie zacieraj go, aż powstanie purée;
- Dodaj w misce otręby owsiane, otręby pszenne oraz przyprawy do smaku i dobrze wymieszaj;
- Dodaj tę mieszankę do słodkiego ziemniaka, dodaj jajko i ponownie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa;
- Uformować małe kulki i w każdej zrobić małą dziurkę;
- Do otworów wlać twaróg i ponownie przykryć je masą;
- Można owinąć otrębami owsianymi, aby były chrupiące;
- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny.
3. MUFFINY Z BORÓWKAMI I CYTRYNĄ
Przepis na plażę, który jest nieco bardziej glutowaty, ale nadal pozostaje zdrowy. Te muffiny od Paleo Newbie to dobry pomysł na oszukanie żołądka i słodki przysmak, który pozwoli uniknąć zachcianek na kulki berlińskie.
- Składniki -
Na muffiny:
- 2 filiżanki mąki migdałowej
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Sok i skórka z jednej cytryny
- Sól
- 3 ubite jajka
- 1/3 szklanki miodu
- 1/3 szklanki mleka kokosowego
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki świeżych borówek
Na polewę (opcjonalnie):
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- Metoda przygotowania
Dla muffinek:
- Rozgrzej piekarnik do 250 stopni;
- W misce wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki;
- W innej misce wymieszaj wszystkie płynne składniki;
- Dodajemy je razem i mieszamy;
- Dodajemy borówki i delikatnie wciągamy;
- Masę przelać do foremek na muffinki (do około 2/3);
- Piec przez 15 do 20 minut;
- Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia przed dodaniem polewy.
Na polewę:
- Delikatnie wymieszaj ze sobą cukier kokosowy i sok z cytryny;
- Za pomocą łyżki wlej odrobinę masy do każdej muffinki.
4. ZIELONE OPAKOWANIA
Bardziej spójny przepis idealny na szybki i zdrowy lunch na plaży. Propozycja Lemoniada jest pyszna, świeża i idealna na gorące letnie dni.
- Składniki -
Na naleśnik:
- 2 jajka
- 1 filiżanka zielonych liści (szpinak, rukola, kolardy, rukiew wodna)
- 1/4 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki wody
- Sól
- Pieprz
Dla nadzienia:
- 1/4 czerwonej kapusty, posiekana
- 1 mały zielony pieprz, posiekany
- 1 starta marchew
- 1/2 awokado
- Sok z 1/2 limonki
- 1/4 szklanki nasion słonecznika
- 2 łyżki stołowe pestek dyni
- Sól
- Metoda przygotowania
- Zmiel wszystkie składniki na wrapy, aż uzyskasz jednolitą płynną masę;
- Na nieprzywierającą patelnię wlewaj porcje ciasta, aby powstały naleśniki;
- W misce dodać awokado, sok z limonki oraz sól i dobrze rozgnieść;
- Dodaj wodę do smaku, aż będzie miała konsystencję sosu;
- W innej misce dodajemy paprykę, kapustę i marchewkę i doprawiamy sosem z awokado;
- Dodać nasiona i wymieszać;
- Napełnij każdy naleśnik mieszanką i zamknij.
5. BATONY OWSIANE I DAKTYLOWE
Batoniki deserowe to świetna opcja, aby zawsze nosić je w torebce i kontrolować głód w każdej chwili, kiedy się pojawi. Ten przepis od Deliciously Ella to chrupiący, pyszny i bardzo zdrowy pomysł. Wychodzi z niego około 20 batoników, więc już teraz będziecie mieć mnóstwo przekąsek na kolejne dni na plaży!- Składniki -.
- 400g owsa
- 20 daktyli (około 400gr)
- 300ml wody
- 200gr sułtanek
- 100g nasion słonecznika
- 3 łyżki stołowe oleju kokosowego
- Wymieszaj cztery łyżki stołowe chia z 16 łyżkami stołowymi wody
- 2 łyżeczki cynamonu
- Metoda przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni;
- Dodaj chia i 16 łyżek wody do miski i pozostaw na około dziesięć minut (aż utworzą żel);
- Daktyle połamać, usunąć pestkę i wlać na patelnię z olejem kokosowym, aż się rozpuści;
- Mieszankę daktyli, oleju kokosowego i wody umieść w blenderze i zmiksuj, aż powstanie pasta;
- W misce dodajemy płatki owsiane, nasiona, sułtanki i cynamon i mieszamy razem;
- Do tej masy dodajemy żel z nasion chia i ponownie mieszamy;
- Dodać daktyle i ponownie zmiksować;
- Masę wlewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku przez około 35 minut;
- Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na około 15 minut przed pokrojeniem na batony.
6. CHRUPIĄCA MARCHEWKA Z CURRY
Zapomnij o chipsach i przejdź do tego plażowego przepisu z Oh My Veggies, który zmienia marchew w absolutnie uzależniającą i nieodpartą przekąskę.- Składniki -...
- 1 duża marchewka pokrojona w plasterki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 lub 2 łyżki pasty curry
- Sól
- Pieprz
- Metoda przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 350 stopni;
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i spryskać sprayem nieprzywierającym lub posmarować odrobiną oliwy z oliwek;
- Marchewkę pokroić w plasterki;
- Chipsy z marchewki umieścić w misce i doprawić oliwą, curry, solą i pieprzem;
- Rozłóż chipsy na tacy;
- Piec w piekarniku przez 10-15 minut (ostrożnie, wyjąć, gdy będą chrupiące).
Ciesz się swoim posiłkiem!
Zobacz także:
- Czego nigdy nie powinieneś jeść na plaży
- Lekkie przepisy na lato
- Przepisy na sałatki na lato
- 6 Pyszne letnie przekąski