Share the post "Krem custard: przepis obowiązkowy do wypróbowania"
- Podziel się...
Jeśli jest jeden przepis, bez którego nie chcesz się obyć, to jest to krem. Jest to jeden z najczęściej używanych kremów w ciastkarstwie. Kulki, Ciasto francuskie czy placki to tylko niektóre przykłady słodkości, w których można wykorzystać ten krem.
Łatwy do wykonania krem sprawi, że Twoje słodycze będą bardzo apetyczne i zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Przepis
1. Prosty przepis
Jeśli szukasz kremu do wypełnienia tart, ciast lub do podania np. z owocami, krem cukierniczy jest odpowiedzią. Będziesz potrzebował:
- Składniki
Pobierz nasz ebook z ponad 20 lekkimi przepisami, całkowicie za darmo! Kliknij tutaj, aby pobrać
- 200ml mleka pełnego
- 2 żółtka
- 20g cukru
- 10g skrobi kukurydzianej
- 15g masła
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub 1 laska wanilii)
- Metoda przygotowania
Doprowadzić do wrzenia, aż mleko zacznie się gotować.
W międzyczasie, osobno, dobrze wymieszać żółtka z cukrem i skrobią kukurydzianą. Następnie do poprzedniej mieszanki dodajemy po trochu gorące mleko i wracamy na ogień, ciągle mieszając (druciakiem), aż zgęstnieje.
Zdjąć z ognia i dodać masło oraz wanilię.
Przykryć folią spożywczą i schłodzić.
2. Przepis z Thermomixa
Jeśli wolisz użyć Thermomixa do zrobienia kremu do ciasta, też możesz.
- Składniki
- 550ml mleka
- 4 jajka
- 120g cukru
- 45g mąki kukurydzianej
- 40g masła
- 1 strąk wanilii (lub esencja waniliowa)
- Metoda przygotowania
Mleko umieścić w misce wraz z pozostałymi składnikami, w tym skórką ze strąka wanilii lub esencją waniliową. Programować przez 10 minut, w temperaturze 90º i prędkości 4, następnie umieścić w misce i pozostawić do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu, aby nie zestalił się, i jest gotowy do użycia.
Kilka wskazówek
Aby twój krem był jeszcze smaczniejszy, możesz skorzystać z tych wskazówek: 1. Jeśli przechowujesz swój krem w lodówce, przykryj go folią spożywczą, aby zapobiec tworzeniu się skorupy.
2. Kreatywność jest kluczem. Można stworzyć niezliczone wariacje na temat kremu. Na przykład możesz dodać skórkę z cytryny, skórkę z limonki, skórkę z pomarańczy, skórkę z cytryny lub pomarańczy, wanilię, laski cynamonu lub inne przyprawy, aby nadać smak swojemu kremowi.
3. Przepis można modyfikować, w zależności od tego, czy chcemy mieć gęstszy czy rzadszy krem. Na przykład, jeśli chcesz uzyskać bardziej zwarty krem, możesz dodać więcej żółtek i mniej mąki kukurydzianej; ale jeśli chcesz uzyskać bielszy, gładszy krem, powinieneś zmniejszyć liczbę jaj i dodać więcej mąki kukurydzianej i mleka.
Jedna sugestia
To tylko jeden, ale może być ich kilka. Ale żebyście mogli poeksperymentować z kremem do ciast oto pomysł. Tartaletki z jagodami
- Składniki
Na ciasto
- 140g masła
- 75g cukru
- 25g mielonych migdałów, łuskanych
- 250g mąki
- 1 małe jajko
- 1 szczypta soli
Na krem
- Postępuj zgodnie z jednym z poprzednich przepisów.
Na polewę
- 350g borówek
- Posypać cukrem pudrem q.b.
- Metoda przygotowania
Zacznij od ciasta.
Rozgrzej piekarnik do 180º. Ubij masło (w temperaturze pokojowej) z cukrem, aż uzyskasz jednorodną masę. Następnie dodajemy jajko, dobrze mieszamy i dodajemy zmielone migdały, a na koniec mąkę. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na dwie godziny.
Pod koniec tego czasu ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia lub kilka foremek do tartaletek. Aby ciasto nie zwisało podczas pieczenia, przykryj je papierem do pieczenia i wypełnij suszoną fasolą (ciężar fasoli zapobiega zwisaniu ciasta).
Piec w piekarniku przez około 20 minut. Pod koniec tego czasu wyjmij fasolę i papier tłuszczowy i piecz przez kolejne 5 minut. Pod koniec tego czasu wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia, odkleić i odstawić na bok.
Następnie przygotować krem.
A na koniec wystarczy złożyć swój placek lub tartaletki. Wyjmij przygotowane na początku spody z ciasta i wypełnij je kremem. Udekorować borówkami i posypać cukrem pudrem.
Jeśli wolisz, możesz zamiast nich użyć innych owoców, na przykład truskawek lub malin.
Ciesz się swoim posiłkiem!
Zobacz także:
- Najlepsze przepisy z Thermomixa
- 3 zdrowe przepisy na ciasta
- 5 łatwych przepisów na desery
- 3 Przepisy na ciasto kubkowe