Share the post "Owsianka: co to jest i jak ją zrobić?
- Podziel się...
Mamy nowy zakład dla Twojej diety: owsiankę. Możesz nawet nie myśleć, że ją znasz, ale są szanse, że nadasz jej inną nazwę.
Ale czym w ogóle jest kasza?
Mingau to brazylijski termin oznaczający "potrawę o kremowej konsystencji, wykonaną z mąki, mleka i cukru" lub, mówiąc bardziej potocznie, "kaszkę". Termin pochodzi od wyrażenia Tupi "minga'u", co oznacza "jedzenie, które się klei" (wyrażenie musiało być oczywiście bardzo brazylijskie).
Wyrażenie to zakończyło się późniejszym wyprowadzeniem i dało początek terminowi owsianka, który określa taką potrawę o konsystencji pasty, zwykle z mleka lub wody, cukru i zbóż lub różnych mąk (takich jak na przykład skrobia kukurydziana, płatki owsiane, kukurydza lub ryż).
Kaszka była typowo pokarmem podawanym dzieciom, gdy zaczynały jeść coś więcej niż tylko mleko. Jednak już dawno przestała być "kaszką dla dzieci" i obecnie jest używana przez wielu "dorosłych", którzy starają się o zdrowe i pożywne posiłki czy przekąski. To także dobry sprzymierzeniec w walce z wagą, dzięki istniejącym w składnikach tworzących kaszę (zboża i mąki) węglowodanom i błonnikowi, które pomagają przedłużyć uczucie sytości.
Jak to się robi?
Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jeśli chodzi o przepisy, to są one niezliczone. Oto kilka propozycji.
1. kaszka czekoladowa
Przepis znajduje się na brazylijskiej stronie Comidas e Receitas i obiecuje owsiankę do smaku dla "miłośników" czekolady.
Schudnij w zdrowy sposób i nie zyskaj z powrotem! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz!
- Składniki
- 2 łyżki (dobrze wypełnione) czekolady w proszku
- 2 szklanki zimnego mleka
- 2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka granulowanej czekolady (opcjonalnie)
- Metoda przygotowania
- Skrobię kukurydzianą rozpuścić w filiżance zimnego mleka.
- Następnie dodajemy pozostałe składniki i podgrzewamy, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
- Następnie wyjąć i podawać na gorąco. Można posypać granulowaną czekoladą.
2. Płatki owsiane, banan i cynamon
Jeśli czytałeś publikowane przez nas artykuły o owsie, dobrze znasz już zalety tego zboża. I choć zostawiliśmy Wam już kilka przepisów, nie mogliśmy pominąć owsianki. Przepis pochodzi ze strony internetowej Minha Vida.
- Składniki -.
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 szklanka mleka odtłuszczonego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 średni banan, posiekany
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- Jak się przygotować -.
- Płatki owsiane wraz z mlekiem umieścić w rondelku i podgrzewać (przez około 5 minut) do zgęstnienia, ciągle mieszając.
- Następnie wyjąć do miski lub na talerz, dodać miód, banana i posypać cynamonem przed podaniem.
3. Owsianka z białkiem serwatkowym z orzechami włoskimi
Ostatnia propozycja, tym razem ze strony Mundo Boa Forma.
- Składniki
- 1 szklanka wody
- ½ szklanki (około 78g) płatków owsianych
- 30g białka serwatkowego o smaku waniliowym
- 20g posiekanych orzechów włoskich
- ½ szklanki (lub 122 ml) odtłuszczonego mleka
- Metoda przygotowania -.
- Zacznij od zagotowania wody. Następnie dodajemy płatki owsiane i gotujemy przez 4-5 minut, często mieszając.
- W międzyczasie podgrzać mleko.
- Następnie połącz w misce białko serwatkowe i odtłuszczone mleko i dobrze wymieszaj.
- Kiedy owies jest ugotowany, dodaj go do mieszanki mlecznej z białkiem Whey i dobrze wymieszaj.
- Na koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie i podajemy.
Ciesz się swoją kaszą!
Zobacz także:
- 6 Przepisy na owsiankę
- Overnight oats: praktyczny i zdrowy trend
- Owsianki na noc: proste, praktyczne i smaczne przepisy
- Płatki owsiane: właściwości i korzyści z ich spożywania