Share the post "Ciasto bezglutenowe: 5 przepisów, których naprawdę musisz spróbować"
- Share...
Niejedzenie glutenu, czy to z wyboru, czy z powodu nietolerancji na to białko, nie jest powodem, by zrezygnować ze słodyczy w swoim życiu.
Istnieją wspaniałe ciasta, które można zrobić bez śladu glutenu.
Nie wierzysz w to? Zapoznaj się z naszymi propozycjami przepisów na ciasta bezglutenowe. Są do zjedzenia i wołania o więcej.
Bezglutenowe propozycje dla wszystkich smaków
1. Ciasto bezglutenowe z jagodami, cytryną i passiflorą
Idealny dla osób, które nie mogą jeść glutenu, ta propozycja z bloga Comida com Paixão jest bogata w antyoksydanty, witaminy i sole mineralne. Lepiej niż jeden kawałek tego ciasta, tylko dwa!
- Składniki -.
- 200g mąki bezglutenowej i kilka gramów do posypania na blachę
- 5g Drożdże bezglutenowe
- 180g Cukier brązowy
- 4 Jajka
- 1 szczypta soli morskiej
- 100g masła bezalkoholowego
- Skórka z ½ średniej cytryny
- 3 Świeże owoce męczennicy
- 200g świeżych jagód
- Sposób przygotowania
Włącz piekarnik do 200º C (opcja grzania tylko od spodu, aby ciasto urosło bez przypalania wierzchu).
2. Formę do ciasta posmaruj odrobiną niesolonego masła i posyp odrobiną mąki bezglutenowej. Odstawić na bok.
3. Umieść mąkę i cukier w dwóch dużych miskach, odejmując od cukru 2 do 3 łyżek do innej małej miski. Odstawić na bok.
4. Dodaj drożdże do mąki i odstaw na bok.
5. W międzyczasie oddziel żółtka od białek, umieszczając żółtka w misce z cukrem, a białka w mniejszej misce.
6. 6. Ubij białka do sztywności, dodając szczyptę soli, aby szybciej rosły, a następnie dodaj 2 lub 3 łyżki cukru, które zarezerwowałeś wcześniej, kontynuując ubijanie, aż uzyskasz kremową konsystencję (prawie jak westchnienie). Odstawić na bok.
7. Ubij żółtka z cukrem, aż uzyskasz ziarnistą masę. Dodaj masło o temperaturze pokojowej i ubijaj, aż uzyskasz białawą masę.
8. Dodaj skórkę z cytryny, miąższ z passiflory i połowę ubitych białek. Wymieszaj wszystko razem za pomocą Salazara lub szpatułki.
9. Dodaj mąkę i drożdże (przesiane) i ubijaj, aż ciasto będzie bardzo gładkie i utworzy małe pęcherzyki.
10. Dodać 150 g borówek (umytych i osuszonych) i resztę białek, delikatnie mieszając przy pomocy szpatułki, aby ciasto włączyło białka i powietrze w nich zawarte.
11. Przelać ciasto do formy i wyrównać je za pomocą szpatułki. Udekoruj wierzch ciasta pozostałymi 50g umytych i osuszonych borówek, zachowując odstępy między nimi.
12. Piec w piekarniku przez około 30-40 minut. Po tym czasie wbij wykałaczkę w ciasto aż do dna formy i sprawdź czy jest upieczone. Jeśli po wyjęciu wykałaczka jest całkowicie sucha, ciasto jest upieczone.
13. Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmij z piekarnika i pozwól mu ostygnąć przed odformowaniem.
2. Bezglutenowe ciasto bananowe
Autorka bloga Lemon Thyme przedstawia nam smaczną propozycję przepisu na ciasto bezglutenowe.
- Składniki -.
- 1 filiżanka mąki z manioku
- ½ szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżeczki drożdży bezglutenowych
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki drobnej soli
- 1/3 filiżanki puree jabłkowego
- 1/3 szklanki miodu
- 2 garście wiórków czekoladowych
- 2 garście grubo posiekanych orzechów pekan i kilka dodatkowych do dekoracji
- 2 puree z dojrzałych bananów
- 1⁄3 szklanki mleka owsianego (lub innego mleka do wyboru)
- 2 łyżki deserowe syropu klonowego lub miodu
- Sposób przygotowania -.
1. włącz piekarnik do 180º.
2. Lekko natłuścić formę do pieczenia i wyłożyć papierem do pieczenia.
3. W misce ubijamy razem mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
4. W innej misce wymieszaj razem miód, banany, przecier i mleko.
5. Połącz suche składniki z mokrymi, nie ubijając zbyt mocno.
6. Dodaj chipsy czekoladowe i pekany i złóż do ciasta.
7. Wlać ciasto do formy, rozprowadzając je równomiernie, i udekorować orzechami pekan do smaku.
8. Piec w piekarniku, około 20 do 25 minut lub do momentu, gdy będzie złotobrązowe, a wykałaczka włożona do środka wyjdzie sucha.
9. Pozwól ostygnąć w formie przez około 10 minut i posmaruj wierzch syropem klonowym.
10. Rozłóż ciasto i pozostaw do ostygnięcia.
11. Podawać z puree jabłkowym lub z gałką lodów waniliowych dla bardziej żarłocznej wersji.
3. Ciasto marchewkowe, migdałowe i pomarańczowe (bez glutenu i nabiału)
Idealny dla osób, które nie mogą jeść glutenu lub nie tolerują laktozy, ten przepis od Joany Roque, z bloga As minha receitas, obiecuje zaspokoić kubki smakowe wszystkich wracających do domu.
- Składniki -
- 5 Jajka
- Sok i skórka z 2 pomarańczy
- 250 g brązowego cukru
- 250 g startej surowej marchewki
- 250 g startych migdałów w łupinach
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 65 g mąki kukurydzianej
Polewa:
- Sok z 1 pomarańczy
- 200 g cukru pudru
- Skórka pomarańczowa do dekoracji
- Sposób przygotowania
1. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180°C.
2. W misce wymieszaj żółtka, skórkę i sok z pomarańczy, cukier, startą marchewkę, migdały i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać i dodać mąkę kukurydzianą.
3. 3. Ubij białka na sztywno i delikatnie włóż je do masy tortowej.
4. 4. Masę przelej do okrągłej, nienasmarowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 45 minut lub do momentu, gdy ciasto bezglutenowe będzie upieczone.
5. Pozwól, aby ciasto całkowicie ostygło przed usunięciem go na talerz do serwowania.
6. Dla lukru, wymieszaj sok pomarańczowy z cukrem pudrem, aby uzyskać rodzaj lukru królewskiego. Polej ciasto i udekoruj skórką pomarańczową.
4. Ciasto bananowe, orzechowe i czekoladowe
To bezglutenowe ciasto jest do zjedzenia i wołania o więcej. Tak mówi Marcia, autorka bloga Compassionate Cuisine, która nie mogła się oprzeć podzieleniu się swoim przepisem ze swoimi zwolennikami.
- Składniki -
- 2 filiżanki (450g) puree bananowego (około 4 bananów)
- 90g Ciemna czekolada, starta
- 6 Tbsp (75g) olej kokosowy, roztopiony (lub inny tłuszcz do wyboru)
- ¼ szklanki napoju roślinnego (ryżowego, sojowego, migdałowego...)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 ¼ szklanki mąki
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 filiżanka orzechów włoskich, posiekanych
- Szczypta soli
- Metoda przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 175ºC i przygotuj formę do bochenka. Zacznij od wysmarowania jej masłem i posypania odrobiną mąki bezglutenowej, usuwając jej nadmiar.
2. Zmiel banany widelcem lub w robocie kuchennym, aż będą całkowicie puree.
3. Zetrzyj czekoladę na drobnej tarce. Połącz w misce puree bananowe, czekoladę, olej kokosowy, napój roślinny, ocet jabłkowy i ekstrakt waniliowy.
4. W osobnej misce wymieszaj razem mąkę, sól i sodę oczyszczoną.
5. Dodaj mąkę do mieszanki bananowej i wymieszaj. Na koniec dodać orzechy włoskie.
6. Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz w piekarniku przez około 1 godzinę lub do momentu, gdy wykałaczka włożona w ciasto wyjdzie czysta.
7. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, pozwól mu ostygnąć w formie przez około 5 minut i wyjmij z formy.
8. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed podaniem.
5. Cytrynowe Ciasto Jogurtowe
Koniecznie wypróbuj to lekkie i pyszne ciasto zaproponowane przez blog Be Nice, Make a Cake.
- Składniki -.
- 5 Jajka
- 2 filiżanki (jogurtu) brązowego cukru
- 1 Filiżanka jogurtu naturalnego
- 1 filiżanka oleju słonecznikowego
- 1 + ½ filiżanki (z jogurtu) mąki kukurydzianej
- 1 + ½ filiżanki mąki ryżowej
- ½ filiżanki mąki kokosowej (jeśli nie masz, użyj ponownie mąki kukurydzianej)
- 1 łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 skórka z cytryny i sok
- 1 starte jabłko
Nadzienie:
- 1 jajko
- 2 łyżki stołowe brązowego cukru
- Sok i skórka z połowy cytryny
- 1 łyżka deserowa niesolonego masła
- Sposób przygotowania
Włącz piekarnik do 180ºC.
2. Jajka z cukrem umieścić w misce miksera i bardzo dobrze i na szybkich obrotach ubić, aż do potrojenia objętości i uzyskania jasnego koloru.
3. Dodać jogurt i olej, ponownie ubijając (na średnich obrotach) jeszcze przez kilka minut.
4. Następnie dodajemy mąki z drożdżami i ponownie ubijamy (na średnich obrotach), aż powstanie jednolita masa.
5. Na koniec dodać skórkę, sok z cytryny i starte jabłko.
6. Okrągłą formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp mąką (bezglutenową) lub wyłóż papierem do pieczenia, jeśli wolisz.
7. Wlej ciasto do formy i piecz w piekarniku aż do ugotowania. Gdy to nastąpi, natychmiast wyjmij z piekarnika i pozwól ostygnąć przed odformowaniem.
8. W tym momencie możesz już pokroić plasterek i zjeść, lub jeśli wolisz możesz wypełnić ciasto. Aby to zrobić, przetnij ciasto na pół z pomocą poziomicy do ciast i zrób lemon curd dla nadzienia.
9. 9. Wszystkie składniki na nadzienie umieść w rondlu i z pomocą drucianej rózgi stale mieszaj. Jak tylko poczujesz, że gęstnieje, wyłącz kuchenkę i zostaw do ostygnięcia.
10. Przykryj jedną połowę ciasta warstwą nadzienia, a na wierzchu umieść drugą połowę, tak aby nadać mu pierwotny kształt.
11. Jeśli możesz poczekać, zostaw go na kilka godzin w lodówce do czasu podania.
Ciesz się swoim posiłkiem!
Zobacz także:
- Żywność z glutenem: dowiedz się, jakie są
- Dieta bezglutenowa
- Celiakia: co musisz wiedzieć
- 7 Przepisy na dania bezglutenowe
- 3 Zdrowe przepisy na ciasta
- 5 Popularne przepisy na ciasta