Share the post "Jak zrobić naleśniki?"
- Podziel się...
Puszyste i lekkie. Tak właśnie chcesz mieć swoje naleśniki. A ci, którzy je lubią, jeśli znajdą je dobrze przygotowane nie mogą się im oprzeć.
Czy to na śniadanie, czy na przekąskę, naleśniki są zawsze dobrym rozwiązaniem. Ale do tego ważne jest, aby ciasto było idealne.
Aby pomóc Ci w tym zadaniu, przedstawimy kilka wskazówek, jakzrobić naleśniki... Albo lepiej: jak zrobić najsmaczniejsze naleśniki! Jeśli więc jesteś fanem tego przysmaku, czytaj dalej.
Jak zrobić naleśniki: przepis
Uzyskaj spersonalizowany plan żywieniowySchudnij w zdrowy sposób i już nigdy nie przybierzesz na wadze! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz!
Przygotowanie jest proste, ale zacznijmy od początku: od przepisu. Jest ich kilka, ale tu jest jedna możliwość.
- Składniki
- 2 filiżanki lub 255g mąki
- 2 jajka
- ½ szklanki lub 350ml mleka
- 1 lub 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła
- 5 łyżek cukru (opcjonalnie)
- Metoda przygotowania
- Zacznij od ubijania jajek, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Następnie dodajemy mąkę, sól, drożdże i cukier (jeśli chcemy mieć większe i bardziej spójne naleśniki możemy dodać więcej mąki i masła).
- Osobno roztopić masło (może być w mikrofali lub na kuchence).
- Do masy dodajemy masło i mleko i delikatnie mieszamy, aż ciasto będzie zupełnie gładkie. Jeśli ciasto jest gęste można dodać więcej mleka.
- Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Jeśli nie jest nieprzywierająca, przed wlaniem ciasta posmaruj ją masłem lub olejem.
- Gdy będzie gorące, wlej porcję ciasta, możesz użyć chochli (ilość ciasta określi wielkość Twoich naleśników).
- Niech się gotuje przez około dwie minuty lub do momentu, gdy naleśnik będzie złotobrązowy, a gdy zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza obróć ostrożnie naleśnik. Pozwól mu się usmażyć z drugiej strony i wyjmij (jeśli chcesz uzyskać więcej koloru na swoich naleśnikach, pozwól mu pozostać kilka sekund dłużej z każdej strony).
- Teraz pozostaje już tylko polewa. Tutaj wszystko zależy od twojego gustu. Miód, owoce, czekolada, orzechy, .... Na koniec wybierz to, co najbardziej Ci się podoba.
Jak zrobić naleśniki: kilka istotnych porad i wskazówek
I nie mogło ich zabraknąć. Jak zrobić pyszne naleśniki? Oto kilka wskazówek i trików, które powinieneś wziąć pod uwagę, przygotowując swoje naleśniki.
- Nie przepracuj ciasta, dzięki temu naleśniki nie będą zbyt ciężkie.
- Pozwól ciastu odpocząć przez jakiś czas (15 do 30 minut), w ten sposób składniki dobrze się połączą i tekstura twoich naleśników będzie lepsza.
- Obróć naleśniki tylko raz i poczekaj, aż w środku naleśnika powstaną bąbelki, aby go odwrócić.
- Użyj łopatki, aby sprawdzić spód naleśnika i pomóc przy przerzucaniu, to zapobiegnie jego pękaniu.
- Jeśli chcesz słodsze naleśniki, oszczędź cukier i dodaj do ciasta odrobinę esencji waniliowej. Zobaczysz, że ci się spodoba.
- Pilnuj, by ciasto nie było zbyt gęste. Jeśli tak się stanie, naleśnik może stać się zbyt gruby i/lub niedopieczony w środku.
- Możesz zdecydować się na dodanie składników do ciasta, zamiast używać ich jako polewy, i w ten sposób nadać im inny smak i teksturę (możesz dodać miód, czekoladę, kawałki owoców, ser, orzechy, przyprawy - jak na przykład cynamon - a nawet bekon, jeśli jesteś fanem naleśników ze słonym akcentem).
Dzięki temu zobaczysz, że w krótkim czasie staniesz się ekspertem od pysznych naleśników.
Smacznego!
Pobierz spersonalizowany plan diety tutaj !Zobacz także:
- 5 Pysznych przepisów na naleśniki
- Jak zrobić naleśniki
- Zdrowe i pyszne przepisy na naleśniki
- 4 przepisy na naleśniki owsiane
- Lekkie naleśniki pełne smaku