Share the post "Muffiny czekoladowe: małe grzeszki
- Podziel się...
Jeśli lubisz muffiny i czekoladę, mamy dla Ciebie idealne połączenie: muffiny czekoladowe.
A my zostawiamy Was z kilkoma propozycjami, które sprawią, że zapomnicie o kaloriach.
3 Przepisy na muffiny czekoladowe
1. Muffiny czekoladowe
Po prostu. W końcu o tym właśnie mówimy. Przepis pochodzi z bloga Moje Przepisy.
- Składniki
Schudnij w zdrowy sposób i nie zyskaj z powrotem! Porozmawiaj z dietetykiem online już teraz!
- 150g masła
- 1 szklanka cukru
- ¾ szklanki kakao
- 2 jajka
- 1 filiżanka mąki
- 1 łyżeczka drożdży
- Metoda przygotowania -.
- Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180ºC.
- W międzyczasie w misce wymieszaj masło z cukrem, ubijając aż do uzyskania kremu.
- Następnie dodać kakao, jajka i mąkę i dobrze wymieszać.
- Następnie wyłóż formy do muffinek papierem do pieczenia i za pomocą łyżki stołowej wypełnij je wcześniejszą mieszanką.
- Piec w piekarniku przez 10 do 15 minut. Kiedy będą ugotowane, ale miękkie w środku, wyjmij z piekarnika i pozostaw do lekkiego ostygnięcia przed wyjęciem z formy.
2. Muffiny czekoladowe w mikrofali
Dobra opcja na nasycenie łakomstwa w te dni, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu. Przepis pochodzi z bloga Chocolate De Bolo.
- Składniki - (na dwie muffinki)
(Dla dwóch babeczek)
- 6 kwadratów czekolady do gotowania
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka stołowa mąki
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka oleju
- Jak się przygotować -.
- Pierwszym krokiem jest rozpuszczenie czterech kwadratów czekoladowych z masłem w mikrofalówce.
- Osobno ubić jajko i dodać pozostałe składniki (oprócz pozostałych dwóch kwadratów czekoladowych) i dobrze wymieszać.
- Dodaj do masy roztopioną czekoladę (którą przygotowałeś na początku) i dobrze wymieszaj.
- Podziel masę do miseczek lub foremek i na środku każdej umieść kwadrat czekolady.
- Zabierz ją do mikrofalówki na około 45 sekund w maksymalnej temperaturze i gotowe.
3. Muffinki z białą czekoladą i malinami
Bo czekolada to także biała czekolada. Oto propozycja z bloga Słodka Gula.
- Składniki
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 200 ml mleka
- 120 g margaryny roślinnej (w temperaturze pokojowej)
- 2 duże jajka
- 400g mąki
- 100g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g białej czekolady
- 1 filiżanka malin
- cukier puder (do posypania)
- Metoda przygotowania
- Na początek wycinamy kwadraty z papieru do pieczenia (około 12cm x 12cm) i wykładamy nimi foremki do muffinek, a następnie rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.
- Następnie w misce wymieszać sok z cytryny, mleko, roztopioną margarynę (w mikrofali) oraz jajka i dobrze wymieszać.
- Następnie dodajemy (po trochu) mąkę i cukier i dobrze mieszamy.
- Dodać wodorowęglan sody, proszek do pieczenia i czekoladę i dobrze wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Na koniec ostrożnie złożyć w maliny.
- Rozprowadzić ciasto w foremkach i piec w piekarniku przez 30-40 minut, aż muffinki będą upieczone (sprawdzić za pomocą wykałaczki). Gdy będzie gotowy, wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. Następnie wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Zobacz także:
- 6 właściwości czekolady, których wcześniej nie znałeś
- Ciasto czekoladowe: przepisy na zaspokojenie łaknienia bez grzechu
- Mus czekoladowy: zdrowe przepisy
- 4 przepisy na muffiny owsiane