30 czerwca Lidl oferuje masło w cenie niższej o aż 46 proc.
Zwykła cena wynosi 6,49 zł pod warunkiem zakupu trzech kostek produktu. Drugim warunkiem jest dokonanie innych zakupów w Lidlu za minimum 29 zł. Promocja nie obejmuje zakupu większej ilości niż trzy kostki masła. Każde kolejne opakowanie będzie sprzedawane po regularnej cenie.
Zajrzyj do obecnej gazetki promocyjne Lidla i sprawdź dostępne promocje.
"Zdrowe masło orzechowe: jak je zrobić?
- Podziel się...
O maśle orzechowym mówiliśmy już tutaj.
Nie tylko opowiedzieliśmy Ci o korzyściach płynących z tego smacznego przysmaku, ale nawet daliśmy Ci kilka dobrych powodów, aby jeść masło orzechowe.
Ale teraz damy Ci jeszcze kilka wskazówek i nauczymy Cię jak zrobić zdrowe masło orzechowe.
Tak jest. Proste i bardzo szybkie przepisy, które można wykonać w domu, aby w pełni wykorzystać możliwości tej potrawy.
3 zdrowe przepisy na masło orzechowe
primetag
1. Domowe masło orzechowe (z jednym tylko składnikiem)
Zdrowsze niemożliwe. Ten przepis z bloga He Cooks She Washes ma tylko jeden składnik: orzeszki ziemne (choć zawsze można dodać inne składniki).
- Składniki -.
- Orzeszki ziemne do smaku
- Sól i olej arachidowy lub woda do smaku (opcjonalnie)
- Metoda przygotowania
- Orzeszki ziemne obieramy i wkładamy do piekarnika na kilka minut, aby pomóc uwolnić oleje.
- Następnie wyjmij z piekarnika i zmiel orzeszki w robocie kuchennym, aż staną się mięsiste.
- Jeśli chcesz, możesz dodać sól i olej arachidowy lub wodę, aby uzyskać bardziej kremową pastę.
2. Masło orzechowe z miodem
Kolejny przepis. Ten z kolei daje możliwość skorzystania nie tylko z właściwości samego masła orzechowego, ale także z miodu. Przepis pochodzi z bloga Doce Dieta.
- Składniki -.
- 500g prażonych orzeszków ziemnych
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
- Jak się przygotować
- Wystarczy, że zmielisz orzeszki ziemne w blenderze lub robocie kuchennym. Zmiel masę, aż oleje w orzeszkach zaczną się rozluźniać i zacznie się tworzyć pasta.
- Na koniec i jeśli lubicie to połączenie, możecie dodać miód i mielić aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
3. Masło orzechowe ze stewią i mlekiem sojowym
Słodsza opcja dla bardziej żarłocznych, ale bez tego oznaczającego więcej kalorii. Przepis pochodzi z bloga I Can't Believe It's Healthy.
- Składniki -.
- 290g prażonych orzeszków ziemnych
- 1 deserowa łyżeczka stewii w proszku, galaretki z agawy lub miodu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka deserowa mleka sojowego (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki soli
- W robocie kuchennym zmielić orzeszki ziemne wraz z solą, aż do uzyskania pasty.
- Gdy z orzeszków powstanie pasta, dodać stewię (lub galaretkę z agawy lub miód) i dalej mielić.
- Jeśli masło jest zbyt gęste, można dodać mleko i ponownie ucierać, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Jeśli używasz galaretki z agawy lub miodu, nie dodawaj mleka.
- Na końcu wyregulować sól.
- Gdy będzie gotowe, przechowuj masło orzechowe w słoiku w lodówce.
Smacznego!
Zobacz także:
- Czy masło orzechowe jest tuczące czy zdrowe?
- Jak przygotować masło orzechowe w Thermomixie?
- Masło orzechowe: przepisy do wykonania w domu
- Naturalne masło orzechowe: korzyści i przepisy