Share the post "Żywność alkaliczna i kwasowa: jakie są różnice?"
- Podziel się...
Czy wiesz, że istnieją pokarmy alkaliczne i kwaśne? I że mogą wpływać na pH krwi? Tak jest. Przejdźmy do części.
Krew, która wchłania i rozprowadza wszystkie składniki odżywcze, ma właściwości kwasowe lub zasadowe.
Normalnie pH krwi powinno być (lub jest) zasadowe, wahając się między pH 7,2 a 7,5. Ta zasadowość wynika z różnych czynników, w tym z diety. Tu właśnie pojawia się tzw. żywność kwaśna lub zasadowa.
Aby utrzymać wskazane pH należy spożywać procentowo 80% pokarmów zasadowych i 20% kwasowych. Dzięki temu pH krwi nie staje się zbyt kwaśne, co pozwala uniknąć różnych problemów, takich jak namnażanie się wirusów czy bakterii, a także zapobiega pojawieniu się takich objawów jak chroniczne zmęczenie, przeziębienia lub grypa, niepokój, stres, bóle głowy, bóle mięśni i stawów czy zapalenie żołądka.
Wiedząc o tym, ważne jest, aby wiedzieć, które pokarmy są alkaliczne, a które kwaśne.
Żywność alkaliczna
Pokarmy alkaliczne to takie, które pomagają obniżyć kwasowość krwi, a ich wartości pH wahają się mniej więcej między 8 a 10.
Oprócz pomocy w utrzymaniu równowagi organizmu, pokarmy te pomagają również w eliminacji toksyn.
Niektóre z nich są również termogeniczne i jako takie są dobrą opcją dla tych, którzy chcą schudnąć.
Owoce, warzywa lub całe ziarna są przykładami żywności alkalicznej, ale jeśli chcesz kilka konkretnych opcji, oto niektóre z nich:
- Awokado
- Rukiew wodna
- Figi
- Malina
- Orange
- Mango
- Melon
- Dynia
- Truskawka
- Gruszka
- Brzoskwinia
- Brokuły
- Tangerine
- Sałata
- Winogrona
- Jeżyny
- Burak
- Groch
- Fasola wielokwiatowa
- Ogórek
- Arugula
- Cebula
- Pietruszka
- Czosnek
- Seler
- Cytryna
- pieprz cayenne
- Ginger
- Żeń-szeń
- Oliwa z oliwek
Kwaśne jedzenie
W przeciwieństwie do żywności alkalicznej, żywność kwaśna nie powinna być spożywana tak często, a jej wartości pH wahają się mniej więcej między 3 a 6 .
Mogą one przyczynić się do zwiększenia kwasowości we krwi, a co za tym idzie - jej pH. Z reguły pokarmy białkowe mają charakter kwasowy, więc ich spożycie nie powinno być wysokie. Należy jednak wziąć pod uwagę, że są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Z drugiej strony, jeśli chodzi o produkty przetworzone i cukrowe, należy podwoić uwagę, ponieważ mogą one przyczynić się do osłabienia układu odpornościowego i przyczyniają się (często) do rozwoju problemów zdrowotnych (takich jak na przykład stany zapalne).
Co więcej, te pokarmy wciąż stymulują retencję płynów i zaparcia.
- Cukier rafinowany i brązowy
- Napoje bezalkoholowe
- Czekolady
- Produkty mleczne
- Jaja
- Ryby i owoce morza
- Mięso
- Napoje alkoholowe
- Kawa
- Ocet
- Nerkowiec
- Orzeszkowa
- Orzechy włoskie
- Masło/ margaryna
- Mąki i pochodne (na przykład chleb, ciasta lub herbatniki)
- Soczewica
- Musztarda
- Napój sojowy
A także: neutrale
Owszem, są też pokarmy neutralne (o pH zbliżonym do 7 lub 7), które - przez wykluczenie części - ani nie alkalizują, ani nie zakwaszają pH krwi.
Do pokarmów neutralnych należą np:
- Wiśnia
- Śliwka
- Orzech laskowy
- Grzybek
- Pomidor
- Migdałowy
- Marchewka
- Rzepa
- Olej słonecznikowy
- Miód
Uwaga
Pamiętaj: każdy przypadek jest wyjątkowy i zawsze powinieneś przestrzegać spersonalizowanego planu dietetycznego. W razie wątpliwości, które produkty powinny, a które nie powinny znaleźć się w Twojej diecie, skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem.
Zobacz także:
- Czy dieta grup krwi ma sens?
- 10 Pokarmów, które przyspieszają metabolizm
- Żywność, która odchudza
- 6 Diuretyczne pokarmy zwiększające retencję płynów