Share the post "Owoce egzotyczne: cechy i korzyści"
- Podziel się...
Nie wszystkie z nich są nazwami potocznymi w życiu codziennym, ale wszystkie są bogate we właściwości, które przyczyniają się do lepszego funkcjonowania organizmu oraz bogatszej i zdrowszej diety.
Te egzotyczne owoce to dobre propozycje na innowacje, jeśli chodzi o ten obszar.
Zasadniczo źródła witamin A i C, fosforu, potasu i magnezu, odgrywają ważną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego, budowaniu mięśni i regulacji tranzytu jelitowego. Oprócz tych wszystkich korzyści, te egzotyczne owoce są niskokaloryczne i bardzo bogate w wodę.
7 OWOCÓW EGZOTYCZNYCH
1. ANONA
Uzyskaj spersonalizowany plan żywieniowyZrzuć wagę w zdrowy sposób i nie odkładaj jej z powrotem! Porozmawiaj ze swoim dietetykiem online już teraz!
Rośnie tylko w miejscach, gdzie temperatury nigdy nie są niskie, główne znane lokalizacje to Kuba, Jamajka czy Filipiny.
Jabłko custard ma kilka korzyści zdrowotnych, ale jego właściwości antyrakowe są tym, co wyróżnia się najbardziej: jest w stanie zniszczyć złośliwe komórki różnych typów raka, w tym raka prostaty, okrężnicy i płuc.
Oprócz tej właściwości, ten tropikalny owoc kontroluje ciśnienie krwi oraz zwalcza depresję i zaburzenia nerwowe. Właściwości antyoksydacyjne pomagają zwalczać infekcje, a także stymulują produkcję kolagenu ważnego dla utrzymania mięśni, kości i chrząstek. Obecność magnezu przyczynia się do zmniejszenia zmęczenia i znużenia.
Informacja żywieniowa na 100 g:
- Kalorie: 82
- Woda: 77,7g
- Węglowodany: 16,8g
- Błonnik: 2,4g
- Białko: 1,7g
- Lipidy: 0,4g
2. CAMU CAMU
Jest jednym z tropikalnych owoców (i nie tylko!) najbogatszych w witaminę C, a sama ta właściwość przynosi szereg korzyści. Jest antyoksydantem, dzięki czemu pomaga w walce z rakiem i wzmacnia układ odpornościowy, co zapobiega różnym chorobom i infekcjom, które mogą dotknąć organizm.
Chroni również przed chorobami zwyrodnieniowymi mózgu i chorobami poznawczymi, takimi jak Alzheimer, przyczynia się do zdrowia oczu i utrzymuje układ rozrodczy w zdrowiu poprzez zwalczanie toksyn szkodliwych dla płodności. Jest to również dobra opcja dla osób ćwiczących, ponieważ witamina C stymuluje produkcję kolagenu, wielkiego sprzymierzeńca w regeneracji i odbudowie mięśni.
3. OKO DRAGONA
Znany również jako longan, ten egzotyczny owoc pochodzenia azjatyckiego jest źródłem witaminy A i C, co nadaje mu właściwości takie jak zapobieganie przedwczesnemu starzeniu się skóry, zwiększenie obronności organizmu i zdrowie wzroku. Obecność tych witamin wspomaga wchłanianie żelaza (którego również jest źródłem), dzięki czemu unikniemy anemii.
Owoc ten jest również ważny w budowaniu i regeneracji mięśni, a także w tworzeniu kości i zębów, ze względu na obecność magnezu. Ponadto smocze oko ma również właściwości uspokajające, pomagając zmniejszyć objawy niepokoju i nerwowości.
Wreszcie przyczynia się także do prawidłowego funkcjonowania wątroby i reguluje tranzyt jelitowy dzięki kwasowi cytrynowemu, który stymuluje te układy.
4. PAPAIA
Obecność papainy w tym owocu przynosi wiele istotnych korzyści dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Nie dość, że ułatwia trawienie, więc jest dobrą opcją do spożywania po posiłkach i zapewnienia komfortu żołądkowi, to jeszcze jest środkiem przeciwzapalnym, który pomaga w leczeniu takich problemów jak zapalenie ścięgien, zwichnięcia czy nawet artretyzm.
Oprócz tych dwóch wspaniałych właściwości, papaja pomaga w walce z cellulitem i ma wiele korzyści, które zwalczają raka, oprócz zmniejszenia skutków ubocznych zabiegów takich jak chemioterapia i radioterapia.
Informacje odżywcze na 100 gramów:
- Kalorie: 45
- Woda: 88,2g
- Węglowodany: 9,1g
- Błonnik: 2,3g
- Białko: 0,6g
- Lipidy: 0,1g
5. PHYSALIS
Jest źródłem witamin A i C, a także fosforu, żelaza, karotenoidów i flawonoidów. Dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym, physalis pomaga w walce ze starzeniem się, a także w ochronie przed chorobami i infekcjami.
Jest również sprzymierzeńcem w regulacji pracy jelit i kontroli apetytu ze względu na obecność błonnika oraz posiada właściwości lecznicze dzięki obecności w swoim składzie substancji physalin.
Informacja żywieniowa na 100 gramów:
- Kalorie: 53
- Węglowodany: 11,2g
- Białko: 1,9g
- Lipidy: 0,7g
6. PITAIA
Pochodząca z Ameryki Południowej pitaia znana jest również jako smoczy owoc. Źródło witamin A i C, fosforu i oligosacharydów, pomagają zwalczać wolne rodniki, wzmacniają układ odpornościowy, obniżają poziom złego cholesterolu i nadciśnienia, a także wspomagają proces trawienia i regulują tranzyt jelitowy dzięki eliminacji substancji toksycznych.
Jest również doskonałym sprzymierzeńcem w procesie odchudzania ze względu na swoje działanie termogeniczne, innymi słowy przyspiesza metabolizm i pomaga wyeliminować więcej tłuszczów i kontrolować apetyt. Poza składem, pitaja zawiera tyraminę, substancję, która pobudza organizm do wykorzystywania rezerw cukru i tłuszczu jako energii, co oznacza, że pomaga szybciej spalić miejscowy tłuszcz.
Mimo wszystkich swoich zalet nie należy go spożywać w nadmiarze, ponieważ nasiona mogą mieć działanie przeczyszczające.
7. POMEGRAN
Jest to jeden z owoców tropikalnych o najwyższej zawartości wody i sam w sobie jest bardzo korzystny, ponieważ pomaga utrzymać nawodnienie organizmu. Ponadto granat jest bogaty w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, zapobiegając w ten sposób przedwczesnemu starzeniu się i zwalczając poziom złego cholesterolu (fundamentalny dla zdrowia serca).
Posiada również właściwości przeciwzapalne, które ułatwiają trawienie i zapobiegają problemom jelitowym, a także pomagają w walce z nadciśnieniem i stresem.
Informacja żywieniowa na 100 gramów:
- Kalorie: 60
- Woda: 83,3g
- Węglowodany: 12g
- Błonnik: 3,4g
- Białko: 0,4g
- Lipidy: 0,4g
Zobacz także:
- Owoce sezonowe: więcej smaku, więcej korzyści
- Czy owoce są tuczące?
- Suszone owoce: zdrowa "przekąska"?
- Owoce: dlaczego warto je jeść, kiedy i ile?