Share the post "Napój ryżowy: właściwości i korzyści"
- Podziel się...
Napoje roślinne wydają się być w modzie i napój ryżowy, a raczej ryżówka nie jest wyjątkiem.
Prawda jest taka, że tego typu napoje są coraz częściej alternatywą dla tych, którzy chcą zastąpić tradycyjne mleko krowie lub dla tych, którzy - z drugiej strony - muszą to robić, bo cierpią na nietolerancję laktozy lub nawet alergię na białko mleka.
A opcji jest wiele. Po napojach sojowych na rynku pojawiły się inne opcje, takie jak napoje owsiane, kokosowe, migdałowe, a nawet z siemienia lnianego. Teraz porozmawiamy z Tobą o napojach ryżowych.
Napój ryżowy: jakie właściwości?
Napoje ryżowe są bezpieczną opcją dla osób z nietolerancją laktozy i mogą być jedną z opcji przy zastępowaniu mleka krowiego.
Jest bogaty w węglowodany i nie zawiera laktozy ani glutenu. Ma jednak niską zawartość białka w przeciwieństwie do mleka krowiego i nie jest jego całkowitym zamiennikiem.
W wersji "domowej" napoje ryżowe mają prosty skład makroelementów i niską zawartość mikroelementów w porównaniu do zwykłego mleka. Jednak większość napojów ryżowych na rynku jest fortyfikowana wapniem, co kończy się dostarczeniem takiej samej ilości wapnia jak ta sama porcja mleka krowiego.
Często są też fortyfikowane niacyną, witaminami A, D i B12 oraz żelazem, a nawet mogą przekraczać dawki tych mikroelementów w mleku krowim.
Więcej. Ten rodzaj napoju roślinnego zawiera niską zawartość tłuszczu, co stanowi przewagę nad mlekiem krowim półtłustym i pełnotłustym.
Korzyści wynikające z picia napoju ryżowego
Jak powiedzieliśmy wcześniej, dzięki swoim właściwościom, napój ryżowy ma kilka korzyści:- Pomaga kontrolować ciśnienie krwi
- Nie zawiera laktozy, dzięki czemu jest łatwiejszy do strawienia i stanowi opcję dla osób nietolerujących tego cukru
- Pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia ze względu na niską zawartość tłuszczów nasyconych
- Nie zawiera glutenu, będąc dobrym rozwiązaniem dla chorych na celiakię
- Zawiera węglowodany proste i złożone
- Zwiększa produkcję czerwonych krwinek (dzięki dodatkowi żelaza)
- Po dodaniu dostarcza wymaganych dawek witaminy D
- Dodana witamina A pomaga w funkcjonowaniu oczu
Wady napoju ryżowego w porównaniu z mlekiem krowim
Choć ma wiele zalet w stosunku do mleka krowiego, ma też kilka wad, o których warto wiedzieć:
- Niska zawartość białka, ważna w utrzymaniu i zachowaniu masy mięśniowej
- Gdy jest przygotowywany w domu, nie ma w nim wapnia, żelaza, witaminy A i D, mikroelementów naturalnie obecnych w mleku krowim
- Niska zawartość tłuszczu może utrudniać wchłanianie rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A i D
Napój ryżowy: jest zdrowy i można go zrobić w domu
Jest to jedna z zalet tego napoju. Choć bardzo łatwo znaleźć go na rynku (w wielu hipermarketach i supermarketach, i to różnych marek), można go wyprodukować w domu. I jest to bardzo proste. Wszystko czego potrzebujesz to ryż i trochę więcej.
Przygotowanie może się różnić w zależności od przepisu, nie tylko metodą, ale i rodzajem ryżu (tak, bo można użyć kilku rodzajów ryżu, nadając różne smaki i konsystencje warzywnemu napojowi). Oto sugestia.
- Składniki
- 1l wody
- 50g ryżu brązowego
- 1 szczypta soli morskiej
- Namoczyć ryż przez 6 do 8 godzin.
- Następnie odcedzić wodę z ryżu i ugotować ryż jak zwykle ze szczyptą soli.
- Po ugotowaniu ryżu umieścić go w robocie kuchennym z jednym litrem wody i mielić na maksymalnych obrotach przez 3 minuty.
- Za pomocą sitka przesiej płyn z miąższu. W razie potrzeby powtórz operację jeszcze raz lub dwa razy. Możesz powtórzyć proces dwukrotnie (jeśli to konieczne).
- Na koniec umieść napój ryżowy w szklanym słoiku z pokrywką i przechowuj w lodówce (maksymalnie 3 dni).
Zobacz także:
- Mleko owsiane: jakie ma zalety i jak je zrobić
- Nietolerancja laktozy: czym jest i jak ją obejść?
- Przepisy bez laktozy na lepsze trawienie
- Ser twarogowy: czym jest, jakie ma zalety i który kupić