Share the post "Owoce dla diabetyków: czy dokonujesz najlepszych wyborów?"
- Share...
Jak być może już wiesz, owoce są częścią zdrowej i zrównoważonej diety. Jednak, które owoce są najlepsze dla diabetyków? Odpowiedź jest prosta. WSZYSTKIE!!! Oczywiście w odpowiedniej ilości...
Pojęcie diety nie jest synonimem zakazanych pokarmów, ale reedukacji przewodu pokarmowego. W przypadku diabetyków zasada pozostaje ta sama.Cukrzyca to choroba spowodowana brakiem lub opornością na insulinę, hormon produkowany przez trzustkę. Zmiana ta skutkuje brakiem możliwości wchłaniania glukozy (cukru), co prowadzi do gromadzenia się tego cukru we krwi, co z kolei jest niebezpieczne dla organizmu i wiąże się z różnymi innymi problemami.
Wbrew temu, co myślisz, diabetycy nie potrzebują specjalnej diety lub jeść inne produkty niż reszta populacji. Muszą jedynie ściślej przestrzegać ogólnych zaleceń.
Dlatego od momentu wykrycia takiej patologii jak cukrzyca wiadomo, że niezbędne staje się przyjęcie bardziej zrównoważonych nawyków żywieniowych. Aby jednak przyjąć te nawyki, trzeba uważać na spożywane pokarmy, a dotyczy to nawet owoców.
Owoce dla diabetyków: zalecenia
Diabetykom łatwo jest wiedzieć, jaki rodzaj przetworzonej żywności jest najbardziej i najmniej wskazany, ponieważ mogą sprawdzić na etykiecie żywności, czy żywność zawiera wysoką zawartość cukru, czy nie.
Wybór ten jest jednak trudniejszy, gdy mowa o świeżej żywności.
Owoce są pełne witamin, minerałów i rozpuszczalnego błonnika, dlatego powinny być częścią diety każdego diabetyka. W ten sposób, wiedząc, które są najlepsze owoce dla diabetyków, ważne jest, aby uniknąć huśtawki cukru we krwi, które mogą wystąpić podczas spożywania dużych ilości węglowodanów.
Zalecana dzienna ilość owoców dla diabetyków jest taka sama jak dla ogółu populacji: od 3 do 5 sztuk owoców dziennie. Jednak najlepszą porą dnia na spożywanie owoców jest środek dnia: przekąski w połowie poranka i po południu. Tak więc najbardziej zalecana ilość to 3 sztuki owoców dziennie.
Najlepszym wyborem jest spożywanie zawsze świeżych owoców, nieobranych, kiedy tylko jest to możliwe. Należy unikać owoców syropowanych i kandyzowanych. Najbardziej wskazane są owoce bogate w błonnik, ponieważ pomaga on zmniejszyć szybkość wchłaniania cukru, utrzymując wartości glukozy we krwi pod kontrolą.
Najlepsze owoce dla diabetyków
Porcja świeżych owoców zawiera około 50kcal i 15g węglowodanów. Taka porcja jest równoważna z:- 1 małe jabłko (100g)
- 1 mała gruszka (140g)
- 1 mała pomarańcza (180g)
- 1 Banan Madeira (100g)
- 10 średnich truskawek (250g)
- 5 średnich medlarów (150g)
- 1 mała brzoskwinia (140g)
- 2-3 śliwki (55g)
- 12 jagód (90g)
- Pół mango (90g)
- 2 małe kiwi (130g)
- 1 Plasterek ananasa (120g)
- 1 Plaster melona lub arbuza (200g)
- 2 Plasterek kantalupy (200g)
- 1 średniej wielkości persymona (90g)
- 2 Małe mandarynki (160g)
- 24 Małe czereśnie (100g)
- 16 Malin (240g)
Ananas
Ze względu na wysoką zawartość błonnika, ananas jest jednym z najlepszych owoców dla diabetyków. Ananas nie tylko wspomaga trawienie mięs i innych białek, ale także działa moczopędnie na organizm.
Jabłko
Wysoka zawartość błonnika w jabłku, a konkretnie pektyn, odpowiada za kontrolę poziomu cukru we krwi, zapewnia uczucie przedłużonej sytości, reguluje pracę jelit i pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL. Dodatkowo jest również bardzo bogate w witaminy i inne składniki odżywcze.
Pomarańcza i mandarynka
Pomarańcza i mandarynka są uważane za jedne z najlepszych owoców dla diabetyków ze względu na wysoką zawartość błonnika, który jest niezbędny ze względu na jego wpływ na regulację pracy jelit. Warto również pamiętać, że owoce te są bardzo bogate w witaminę C.
Śliwka
Jedna z najważniejszych zalet śliwki wynika z jej zdolności do ułatwiania trawienia. Z kolei moc antyoksydacyjna obecna w śliwkach pomaga w leczeniu takich chorób jak osteoporoza, zwyrodnienie plamki żółtej, rak, cukrzyca i otyłość.
Kiwi
Kiwi należy do owoców o najwyższej zawartości błonnika i jest znane z również wysokiej zawartości witaminy C. Połączenie witamin A i E obecnych w kiwi, może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, choroby tętnic i naczyń wieńcowych oraz poprawia układ odpornościowy.Owoce dla diabetyków: jedz z umiarem
Niektóre owoce powinny być spożywane z większym umiarem przez diabetyków, ponieważ zawierają więcej węglowodanów lub mają mniej błonnika, który ułatwia wchłanianie cukru w jelicie. Główne przykłady to winogrona, banany i figi.
Jednym ze sposobów uniknięcia nagłego wzrostu cukru we krwi jest spożywanie owoców wraz z pokarmami bogatymi w błonnik, takimi jak np. pół chleba razowego.
Czy można jeść tłuste owoce?
Tłuste owoce, takie jak kasztany, migdały i orzechy włoskie, powinny być spożywane w niewielkich ilościach, ponieważ mają wysoką zawartość węglowodanów i lipidów. Dlatego zaleca się 5 sztuk tych pokarmów dziennie, między posiłkami.
Zobacz także:
- Owoce: dlaczego warto je jeść, kiedy i w jakiej ilości?
- Owoce sezonowe: więcej smaku, więcej korzyści
- Cukrzyca i dieta
- Kontrolowanie poziomu glukozy we krwi