Share the post "10 produktów spożywczych, które powinieneś trzymać z dala od lodówki"
- Podziel się...
Równie ważne jak staranne wybieranie tego, co kładziemy na naszym talerzu, jest dbałość o to, jak je przechowujemy i konserwujemy.
Istnieją produkty spożywcze, które ze względu na swoje właściwości nie powinny być przechowywane w niskich temperaturach, dlatego lodówka nie jest najlepszym rozwiązaniem. Skupia się na zachowaniu ich głównych właściwości odżywczych.
10 pokarmów, które nie powinny znajdować się w lodówce
Wygraj robota kuchennego!Gotowanie jeszcze nigdy nie było tak proste. Oszczędzaj czas i pieniądze oraz baw się podczas gotowania! Chcę wygrać robota kuchennego!
1. pomidory
Ten pokarm najlepiej jeść dojrzały i soczysty. Wkładając ją do lodówki, przerywa się jej proces dojrzewania. Stanie się on bardziej "mączysty". Jeśli nie używamy go w całości, najlepiej przechowywać go w misce na owoce. 2. Cebula
Wilgoć w lodówce może spowodować, że cebula straci swoją konsystencję i stanie się miękka. Jednocześnie wilgoć sprawia, że szybciej gniją. Ten pokarm powinien być przechowywany w ciemności, z dala od wysokich temperatur. Po użyciu można je włożyć do lodówki, odpowiednio zabezpieczone, ale nie na dłużej niż 24 godziny.3. Miód
Absolutnie nie ma potrzeby przechowywania miodu w chłodzie. Dopóki jest hermetycznie zamknięty, będzie przechowywany przez bardzo długi czas. Umieszczony w lodówce może nabrać skrystalizowanej konsystencji.4. Czosnek
Czosnek powinien być przechowywany w chłodnym i suchym miejscu. Podczas przechowywania w chłodni czosnek zyskuje "pleśń", która odbiera mu cały potencjał antyoksydacyjny i nadaje mu "gumowatą" konsystencję.5. Chleb
Przechowywany w chłodzie wysycha znacznie szybciej i traci swój chrupiący smak. Najlepiej jest go zamrozić, a gdy znów będzie potrzebny, pozwolić mu się naturalnie rozmrozić.6. Awokado
Nawet jeśli kupimy je dojrzałe, powinniśmy zdecydować się na pozostawienie ich w chłodnym miejscu z niewielką ilością światła. Żeby się nie utleniały i nie były zbyt twarde.Z przyjemnością przeczytasz: Awokado: proste i zdrowe przepisy
7. Ziemniaki
Po zakonserwowaniu w lodówce skrobia szybciej zamienia się w cukier. Preferuj spiżarnię i zdecyduj się na papierową lub materiałową torbę, która pozwoli ziemniakom oddychać.8. Bazylia
Oprócz tego, że szybciej więdnie na mrozie, pochłania zapach wszystkich potraw wokół. Przechowywać w szklance wody lub zamrozić w pojedynczych porcjach.9. Czekolada
Czekolada, o ile nie jest zalana mlekiem lub nie jest zbyt gorąca, nie powinna być wkładana do lodówki. Kto nigdy nie wkładał go do lodówki i gdy idzie po "kwadrat" zauważa jakby biały film, niech pierwszy rzuci kamień.Następuje całkowita utrata smaku i tekstury. Należy go przechowywać w temperaturze pokojowej.
10. Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek powinna być przechowywana w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, aby nie stała się mięsista jak masło.Ideałem jest, aby zawsze czytać etykiety, gdzie znajdują się wszystkie instrukcje dotyczące konserwacji.
Czy chcesz wygrać karty podarunkowe o wartości 50 funtów? Dowiedz się, jak to zrobić!
Zobacz także:
- 15 Wskazówek, jak zwiększyć trwałość żywnościCzy potrafisz
- czytać etykiety żywności?
- 15 Pokarmów z przeciwutleniaczami, które powinieneś jeść regularniePokarmy, których
- nie należy mieszać