Share the post "Chińskie naleśniki: azjatycki akcent w Twojej kuchni"
- Share the post
Ci, którzy kochają chińszczyznę, nie mogą oprzeć się chińskim naleśnikom.
Mogą być pyszną przystawką lub integrować danie główne. Wybór należy do Ciebie.
Pewne jest to, że te małe rolki zachwycają każdego wielbiciela kuchni azjatyckiej. Jeśli tak jest w Twoim przypadku, mamy dla Ciebie kilka przepisów na chińskie naleśniki.
2 Przepisy na chińskie naleśniki
1. Chińskie rolki (kurczak i warzywa) i domowy sos słodko-kwaśny
Przepis pochodzi z bloga Enjoy Life i niczego mu nie brakuje, nawet sosu słodko-kwaśnego. W tym przepisie autorka bloga wykorzystała resztki składników z innego posiłku, dzięki czemu jest to dobra opcja na zużycie jedzenia. Ale możesz użyć świeżej żywności, jeśli wolisz.
- Składniki -
Na naleśniki :
- 1 opakowanie ciasta filo
- Warzywa do smaku (posiekane)
- Kurczak q.b.
- Olej do smaku (do smażenia)
Dla sosu słodko-kwaśnego
- 3 łyżki ketchupu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki stołowe octu
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 100ml wody
- Jak przygotować -.
- Przygotowanie naleśników jest bardzo proste. Pokrój warzywa i kurczaka (lub poszatkuj) oraz ciasto filo na (pokrój dwa arkusze jednocześnie na cztery równe części). Jeśli używasz resztek z innych posiłków, podgrzej warzywa i kurczaka. Jeśli używasz świeżej żywności, najpierw ją ugotuj. Możesz wszystko podsmażać na przykład w sauté.
- Następnie nadziać (każdą część kurczakiem i warzywami), złożyć końce i zwinąć.
- Na koniec rozgrzej olej, bardzo gorący, i usmaż naleśniki (uważaj, bo bardzo szybko się smażą). Jeśli wolisz, możesz je też upiec w piekarniku.
- Aby przygotować sos, wystarczy podgrzać wszystkie składniki i dobrze wymieszać, aż sos zgęstnieje.
- Następnie przelej do miseczki i odstaw na bok. Podawaj razem z naleśnikami.
2. Chińskie naleśniki
Kolejna opcja, tym razem z bloga Nouvelle Cuisine. Oto czego potrzebujesz:
- Składniki - .
- 8 sztuk chińskiego ciasta naleśnikowego (do kupienia w chińskich supermarketach, zamiast niego można użyć ciasta filo)
- 250g białej kapusty pokrojonej w paski julienne
- 1 starta marchew
- 50g pędów bambusa
- 50g kiełków soi
- 30g soi (opcjonalnie)
- ½ pora, pokrojona
- ½ cebuli pokrojonej w półksiężyce
- 2 ząbki czosnku, zmielone
- 2 łyżki sosu sojowego
- Sól i pieprz do smaku
- Sposób przygotowania
- Najpierw umieść soję w pojemniku z wodą i pozwól jej się uwodnić.
- Następnie rozgrzej patelnię z oliwą, cebulą i czosnkiem. Kiedy cebula stanie się półprzezroczysta, dodaj por, zamieszaj i gotuj przez około 2 minuty.
- Dodaj białą kapustę, bambus, kiełki sojowe i soję. Dobrze wymieszać, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Przykryć i pozostawić do ugotowania.
- Kiedy warzywa będą ugotowane, wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. W cieście naleśnikowym umieścić odrobinę nadzienia na spodzie naleśnika, pozostawiając około 1 cm z każdej strony. Następnie złożyć koniec i zwinąć naleśnik. Zwilżyć koniec naleśnika i zamknąć (zwilżenie pomaga ciastu się przykleić).
- Smażyć naleśniki na bardzo gorącym oleju i podawać z sosem sojowym.
Smacznego!
Zobacz także:
- Czy sushi powoduje tycie: tak czy nie?
- Przepisy na hamburgery suszone w piekarniku
- Jak zrobić naleśniki: najlepsze triki
- Korzyści płynące ze spożywania soi