Share the post "8 korzyści płynących z używania batatów
- Share...
Batat to bulwa mało wykorzystywana w kuchni portugalskiej, ale o bardzo ciekawych właściwościach odżywczych.
Wyróżnia się zdolnością do obniżania "złego" cholesterolu, poprawy funkcjonowania jelit i wzmocnienia układu odpornościowego. Ponieważ jest wysoce odżywczy i niskokaloryczny, jest również dobrą opcją dla tych, którzy są na diecie.
A to tylko niektóre z korzyści płynących z batatów. Jako źródło błonnika, witaminy C, witamin z grupy B i minerałów takich jak potas i fosfor, batat jest również bogaty w węglowodany złożone i ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i sodu.
Dlaczego powinieneś jeść bataty?
Dzięki swoim właściwościom odżywczym, wprowadzenie tej bulwy do swojej diety zapewnia ciału i zdrowiu niezliczone korzyści. Sprawdź niektóre z głównych korzyści płynących z batatów
1. Pomaga w zdrowiu serca
Yam zawiera witaminę B6 (pirydoksynę) i B9 (kwas foliowy), dwa składniki odżywcze, które pomagają kontrolować poziom homocysteiny w organizmie i zmniejszają ryzyko chorób serca.
Ponadto jest bogaty w potas i witaminę C, dwa składniki odżywcze, które obniżają ciśnienie krwi i umożliwiają rozszerzenie naczyń krwionośnych, poprawiając przepływ krwi do serca i pomagając zapobiegać wystąpieniu nadciśnienia.
2. Kontroluje PMS i objawy menopauzy
Batat jest bogaty w diosgeninę, substancję, która ma podobną strukturę do ludzkich estrogenów i pomaga w regulacji hormonalnej kobiet, równoważąc poziom niektórych hormonów i poprawiając objawy napięcia przedmiesiączkowego (PMS) i menopauzy. Istnieją również badania, które donoszą, że spożywanie batatów może być przydatne w przypadkach endometriozy, włóknienia piersi i zwłóknienia macicy.
3. Chroni wzrok
Jeśli chcesz zachować i chronić zdrowie swoich oczu, batat jest dobrym rozwiązaniem. Jego zawartość witaminy A i C pomaga zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej, stanu, w którym drobne widzenie pogarsza się, co prowadzi do utraty widzenia centralnego, i zaćmy. Witamina A poprawia również widzenie nocne i nawilża oczy, zapobiegając pojawieniu się wrzodów lub owrzodzeń na powiekach.
4. Wzmacnia układ odpornościowy
To może być równie dobrze jedna z głównych korzyści zdrowotnych płynących z batatów. Będąc źródłem witaminy C i cynku, dwóch niezbędnych składników odżywczych dla funkcjonowania organizmu, jedzenie batatów pomaga wzmocnić układ odpornościowy, który jest odpowiedzialny za obronę organizmu.
5. Jest dobry dla mózgu i układu nerwowego
Witaminy z grupy B-complex, potas i fosfor znajdujące się w batatach sprawiają, że bulwa ta korzystnie wpływa na poprawę zdrowia układu nerwowego i pamięci, ponieważ są one odpowiedzialne za doprowadzenie tlenu do komórek i nerwów. Na przykład, podczas gdy niacyna (witamina B3) stymuluje pamięć i zmniejsza wpływ codziennego stresu, tiamina (witamina B1) jest niezbędna do przekazywania impulsów nerwowych.
6. Zapobiega powstawaniu nowotworów
Dzięki obecności witaminy A i C, bataty są doskonałym antyoksydantem, chroniącym organizm przed wolnymi rodnikami powodującymi stres oksydacyjny, który jest związany z różnymi rodzajami raka, w tym płuc, okrężnicy, żołądka i przełyku.
7. Zapobiega skokom cukru we krwi
Batat jest źródłem węglowodanów złożonych, które przyczyniają się do powolnego wchłaniania cukrów do krwi, czyli sprzyjają powolnemu wzrostowi glikemii. Jest to szczególnie korzystne dla osób cierpiących na cukrzycę, ponieważ zapobiega występowaniu skoków cukru we krwi lub hipoglikemii.
8. Pomaga kontrolować wagę
Batat to także przyjaciel osób dbających o sylwetkę lub stosujących diety. Dzięki rozpuszczalnym włóknom, trawienie i wchłanianie cukru do krwi jest wolniejsze, co daje sytość na dłużej, więcej energii i regularny tranzyt jelitowy.
Pod względem energetycznym ma około 118 kalorii na 100 gramów i powinien być spożywany jako część zdrowej, zrównoważonej i zróżnicowanej diety.
Środki ostrożności przy spożywaniu batatów
Jeśli jesteś przekonany o korzyściach płynących z batatów i jesteś gotów spróbować tego jedzenia, porozmawiaj najpierw z lekarzem. Funkcjonowanie układu hormonalnego jest bardzo delikatne, a diosgenina znajdująca się w jego składzie może je zmienić. Z tego powodu kobiety w ciąży i karmiące powinny unikać jego spożywania.
Zobacz także:
- Przepisy z batatami
- Właściwości słodkich ziemniaków
- Jak gotować słodkie ziemniaki
- 4 Sposoby na pieczenie słodkich ziemniaków